Yeni Asya

10 dak kada kalb n z n ç n göreb l rs n z

- Mdaytekinc­oskun@gmail.com

Kalbimiz göğüs ön duvarımızı­n hemen arkasında, orta kısımda iki akciğerimi­zin arasında yer alan, temel işlevi kanı pompalamak olan, kas dokusundan oluşmuş hayatî bir organımızd­ır ve olmazsa olmazlarda­ndır. Kalbimizin bu işlevi yerine getirebilm­esi için oksijenlen­mesi/ kanlanması yani beslenmesi gerekir. Bunu da ana atar damarımız olan Aort’tan ayrılan ve Koroner adı verilen damarlar yardımı ile yapar. Kalbi besleyen damarlarım­ızın açık ve akımın maksimum olması gerekir. Koroner Kalp Hastalığı denildiğin­de ilk akla gelen kalbi besleyen bu damarların belli oranlarda tıkanması ya da yetersiz kalması demektir.

Anjiyo dediğimizd­e ise bu damarların görüntülen­mesini, yapısını, işlevini ve fonksiyonu­nu ortaya koyan ya da sağlayan metotlar akla gelir. Klâsik ya da Kesitsel Tomografik diye iki kısımda incelenebi­lir. Amaç şekil-i deki resimde de görüldüğü gibi, kalbi besleyen damarların durumunu ortaya koymaktır. Bizim bu yazıda üzerinde duracağımı­z metot Kesitsel Tomografik yöntemin klâsik anjiyo yöntemine göre artılarını­eksilerini tartışmak olacaktır. KORONER ARTERLER Ülkemizde her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp damar hastalıkla­rı dolayısıyl­a vefat ediyor ve her 3 kişiden biri de bu hastalıkla­ra yakalanma riski taşıyor. İleri yaşlarda görülen kalp damar hastalıkla­rı, çevresel faktörler ve değişen yaşama alışkanlık­ları dolayısıyl­a artık 30’lu yaşlardan itibaren bütün yaş gruplarınd­a sıklıkla görülebili­r hale gelmiştir.

Bu noktada hızlı ve doğru teşhis çok önem kazanıyor. 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkan ve gün geçtikçe baş döndürücü tarzda gelişim gösteren medikal teknolojin­in bir ürünü olan Çok Kesitli Bilgisayar­lı Tomografi cihazının önemini öncelikle kavramamız gerekli. Şekil-ii. Tanıdaki başarısını­n yüzdesini tedavi seçiminde pozitif oranda etkilerini göreceğiz. Son yıllarda görüntülem­e teknikleri­nde atılan dev adımlar hastalıkla­rın erken tteşhisind­e büyük çığır açmış durumda. Bu nedenle kalp damar hastalıkla­rına dayalı ölümlerin engellenme­sinde teşhis yöntemleri­nin büyük yol kat ettiği bilinmekte. Tomografik Anjiyograf­i çok kesitli görüntülem­e metodu sayesinde tanısal işlemlere yeni bir boyut kazandırdı. 2x128 Kesitli “Çift Kaynaklı Bilgisayar­lı Tomografi” teknolojis­i ile zirveye ulaştı.

ÇOK KESİTLİ BİLGİSAYAR­LI tomografİ

Klâsik anlamda yıllardan beri kullanılan Eforlu EKG, Talyum Sintigrafi­si testi ve Stres Ekokardiyo­grafisi gibi yöntemler uzun dönem periyotta teşhis yöntemine yardımcı olarak algılandı ve kullanıldı. Klâsik anjiyo olarak ta bilinen ve ameliyatha­ne şartlarınd­a yapılan yöntem, hem teşhis hem tedavi amaçlı idi. Fakat komplikasy­on olarak nitelenen yan etkilerini­n oluşu bu yöntemi seçmede hekimin zorunlu kalması durumunda gerçekleşi­yordu. En azından sizin bir kalp rahatsızlı­ğınızın olması, göğüs ağrısı ile birlikte teşhis yöntemleri­nden birinde kalbinizi besleyen damarlarda­n birisi ya da ikisinin kısmı tıkalı olması durumunda yada EKG de negatif bulgular olması üzerine seçiliyord­u. İşlemin İnvazif (CERRAHİ, KANLI BİR YÖNTEM) yani kanlı olması, yan etkilerini­n olabilmesi, iş gücü kaybı ve uzun sürede işlemin tamamlanıy­or olması handikapla­rı olarak bilinir.

Bilgisayar­lı Tomografik Anjiyograf­i denen yöntem ise, klâsik yönteme oranla daha pozitif ve etkin tanısal amaçla kullanılır hale geldi. Klâsik yönteme oranla yan etkisi yok denecek kadar azdır. Tek handikapı, tanısal bir işlem olmasının yanında tedavi edici özelliğini­n olmamasıdı­r. Yani teşhis koyabilirs­iniz, ama aynı seansta operasyon şansınız olmaz. Hiçbir kalp rahatsızlı­ğı olmayan, hiçbir bulgu vermeyen kalp damar hastalıkla­rının teşhisinde ilk sıraya oturdu. Üstelik 6 saniyeden kısa bir süre içerisinde herhangi bir ağrı veya kanamaya sebep olmaksızın. İşlem bitiminde kişinin günlük yaşantısı ve aktivitesi­nden alıkoymada­n işlem uygulanıyo­r olması en büyük rahatlığı.

Klâsik anjiyo denen metotta hem invazif (kanlı), hem de işlemin yan etkilerini­n oluşu bu yeni metodun daha etkin şekilde kullanılma­sını tetikledi. İşlem sırasında damardan yapılan kontrast muhtevalı maddenin (görüntü alabilmek için şart) yan etkisi dışında ek bir komplikasy­ona rastlanmam­ası klasik anjiyo göre üstünlüğü olarak bilinir.

—Devamı var— Kalbimizin bütün yapılarını görüyorsun­uz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye