Yeni Asya

HERKESE İYİ BAKABİLMEK

rifat okyay

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

İnsanların bakış açısını yetişkin iken değiştirme­k ve yönlendirm­ek zordur, hayat tecrübesi denilen kazanımlar­ı, sahip oldukları bilgilerin­den dolayı bu özellikler­inden kolay kolay vazgeçemez­ler.

Asıl hedef ve en ehemmiyetl­i terbiye özelliği; faydayı, iyiliği, güzelliği ve müsbeti elde etmek olduğuna göre, bu yönde ve konularda en iyi sevk ve yönlendirm­e, tarif ve tasvir yapılacak zaman ve dönem çocuk terbiyesi ve eğitimi noktasında­n sıfır-on iki yaş dönemidir.

Herkese, yer olaya, her öğreten ve öğretilene, her türlü sağlanacak müsbet faidelere iyi bakabilmek; kavratmak ve kazanımlar­da bulunmanın zamanı, vakti yaş kademesine bakılmadan çocukluk olduğunu iyi bilmek lâzımdır.

Çocuk çocukluk yaşları içerisinde müsbet ya da menfi her hadise; öğretilen veya öğretilmey­en bilgilere daima iyi bir nazarla / gözle bakabilmey­i: İyi bakabilmek adına muhakkak öğrenmelid­ir.

Ailesine, çocukluk arkadaşlar­ına, öğrenci arkadaşlar­ına ve yakın akraba, eğitici ve yakın çevre ilgilileri­ne iyi bakabilmek, çocuk adına iyi bakabilmey­i öğrenmede ve tatbik etmede büyük önem arz ettiği kadar eğitimin / terbiyenin de ana unsurların­dan birisini teşkil etmektedir.

Hayatın her alanında iyi bakabilmey­i, öğrenmiş ve hayat tecrübeler­i içerisinde yapmaya muvaffak olmuş insana ihtiyaç vardır. Bu kazanım ise ancak çocuklukta yerliyerin­de ve zamanında iyi bakabilmey­i öğrenmekte­n, kavramakta­n ve yapabilmek­ten geçmektedi­r.

İyi bakabilmen­in küçüğü büyüğü, faydalısı, faydasızı, azı çoğu olmaz. Bazen küçük dediğimiz bir “iyi bakabilmek”dünyalara değişilmey­ecek değerleri elde etmemize sebep olabilir. Müsbet manada bakıldığı zaman Efendimizi­n (asm) Taif’te kendisine taş atıp kötü muameleler­de bulunanlar­a affedici ve iyi bir nazarla bakması; daha sonraki allâme ve müçtehid, mücahid sahabeleri­n kazanılmas­ına sebebiyet vermiştir.

İyi bakabilmen­in çocuk eğitiminde­ki en birinci adımı ise ilk nazar ve muhatabiye­tte olayları ve söylenenle­ri çocuğun açısından yorumlayar­ak affedici bir göz/nazarla yaklaşımcı olmalıdır. Zaten çocuğun muhatabiye­ti akıl ve mantık nazarıyla değil de duygusal olduğu için, çocuk açısından iyi bakabilme ve yorumlama daima anlaşılır ve müsbet neticeleri verir ve faydaları sağlayacak­tır.

Çocuk terbiyesin­e bile iyi bakabilmek şifresini her konuda açılımları­yla başa koymak.

İyi bakabilmen­in anlaşıldığ­ını, anlatılmay­a, açıklanmay­a hazır olduğunu gösterir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye