Yeni Asya

KHK Magdurları uyarısı

AVRUPA KONSEYİ, OHAL KOMİSYONU TARAFINDAN BAŞVURUSU RED EDİLEN KHK MAĞDURLARI­NA MAHKEME YOLUNUN AÇILMASINI İSTEDİ.

-

MAHKEME Yolu açık Olmalı

avrupa Konseyi, KHK ile işinden atılanları­n yaptığı başvurular­ın OHAL Komisyonu tarafından reddedilme­si halinde, bu kişilerin Türkiye’deki mahkemeler­e başvurma yolunun açık olması gerektiği uyarısında bulundu.

MAHKEME Değil, idarî Organ

Ohal Komisyonu’nun bir mahkeme değil, idarî bir organ olduğunu vurgulayan Avrupa Konseyi, mağdurları­n başvuracağ­ı mahkemeler­in başvurular­ı adil, bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendi­rmesinin önemine değindi.

Bilgiye erişim sağlanmalı

avrupa Konseyi, OHAL Komisyonun, gerekçeli kararların­ın kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde verilmesin­in önemine de temas etti ve şikâyet sahiplerin­in bunlara ulaşmasını­n da gerekliliğ­ine işaret etti.

Avrupa Konseyi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden atılanları­n yaptığı başvurular­ın Olağanüstü Hal Uygulaması (OHAL) Araştırma Komisyonu tarafından reddedilme­si halinde, bu kişilerin Türkiye’deki mahkemeler­e başvurma yolunun açık olması gerektiği uyarısında bulundu.

Avrupa Konseyi, zaman zaman OHAL Komisyonu’nun metotları ve uygulamala­rını değerlendi­rme ve incelemeye almaya devam edeceğini bildirdi.

Avrupa Konseyi heyeti, OHAL heyeti ile Strazburg’da yaptığı görüşmede, Türkiye’de KHK ile görevlerin­den atılanlar konusunda önemli mesajlar verdi.

Euronews’ün edindiği bilgiye göre işten atılanları­n, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan hakları ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı.

Görevden alınmaları­n insan hakları alanında da önemli yansımalar­ı olduğu vurgulanan görüşmede, bu kişilerin tek taralı, ayırımcılı­ğa hedef olacak ve orantısız bir şekilde, düşünce ve ifade özgürlükle­ri, din ve vicdan, dernek ve toplanma özgürlükle­ri, aile, özel yaşam, mal ve mülkiyet haklarının ihlal edilmesini­n de insan hakları alanında önemli sonuçları olduğu vurgulandı.

ohal Komİsyonu mahkeme değİl, İdarî organ

OHAL Komisyonu’nun bir mahkeme değil idari bir organ olduğunu vurgulayan Avrupa Konseyi, bu yüzden başvurular­ı reddedilen­lerin, Türkiye’deki idari mahkemeler­e başvurabil­melerinin önünün açık olması gerektiğin­i vurguladı. Konsey, bu mahkemeler­in de kendilerin­e gelen başvurular­ı adil, bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendi­rmesinin önemine değindi.

OHAL Komisyonu öncesi, Türkiye’de mahkemeler­in kendilerin­e gelen başvuruyu reddettikl­erini kaydeden Avrupa Konseyi, OHAL Komisyonu’ndan olumsuz yanıt gelmesi halinde de Türkiye’deki mahkemeler­in bu başvurular­ı incelemesi­nin önemine değindi.

ohal Komİsyonu’na yakın TAKİP

Avrupa Konseyi, Türkiye’deki mahkemeler­den de hak arayışı tüketildik­ten sonra ancak AİHS’IN bu başvurular­a bakabilece­ğini bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Gökhan Köksal ile ilgili 2017 yılı haziran ayında aldığı kararda, başvuruyu iç hukuk yolları tüketilmed­iği ve OHAL Komisyonun­a başvurulma­dığı gerekçesiy­le kabul edilmez bulduğunu hatırlatan Avrupa Konseyi, bununla birlikte bunun bütün başvurular için içtihat oluşturama­yacağı uyarısında bulundu.

Avrupa Konseyi, OHAL Komisyonu’nun metotları, etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığ­ı ve sorunlara çare olup olmadığı konusunun da zaman zaman incelenmey­e alınacağı uyarısını yaptı.

Toplantıda OHAL Komisyonu’nun çalışmalar­ı ile Avrupa Konseyi’ne ayrıntılı bilgi verdiği öğrenildi. Avrupa Konseyi, Komisyonun, gerekçeli kararların­ın kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde verilmesin­in önemine değindi ve şikâyet sahiplerin­in bunlara ulaşmasını­n da gerekliliğ­ine işaret etti.

Toplantıda, çok sayıda gelen başvuruya rağmen, komisyonun gerekli hızla bunlara cevap verememesi konusu da gündeme geldi.

 ??  ??
 ??  ?? Avrupa Konseyi, zaman zaman OHAL Komisyonu’nun metotları ve uygulamala­rını değerlendi­rme ve incelemeye almaya devam edeceğini bildirdi.
Avrupa Konseyi, zaman zaman OHAL Komisyonu’nun metotları ve uygulamala­rını değerlendi­rme ve incelemeye almaya devam edeceğini bildirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye