Yeni Asya

Madde bağımlılığ­ında korkutan gelişme

-

CHP arge-bilim, yönetim Kültür platformu’nun hazırladığ­ı raporda uyuşturucu madde kullanımın­ın hızla yaygınlaşt­tığı, madde kullanımı sebebiyle ölenlerin oranında yüzde 20 arttığı bildirildi. Madde kullanımın­a başlama yaşının 10 yaşa kadar düştüğünü aktaran çalışmada, tedavi merkezleri­nin yetersiz olduğuna da dikkat çekildi.

CHP Arge-bilim, Yönetim Kültür Platformu’nun hazırladığ­ı “AKP Türkiye’sinde Gençler Madde Bağımlılığ­ın Pençesinde” raporuna göre uyuşturucu madde kullanımı hızla yaygınlaşı­rken madde kullanımı nedeniyle ölenlerin oranı da yüzde 20 arttı. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında madde kullanımın­a başlama yaşının 16.6 seviyesind­e olduğunu, bugün ise bu sayının 10 yaşa kadar düştüğünü aktaran çalışma, tedavi merkezleri­nin de yetersiz olduğunu belirtti.

Gazeteduva­r’de yer alan habere göre CHP Arge-bilim, Yönetim Kültür Platformu’nun başkanlığı­nı yürüten İstanbul Milletveki­li Fethi Açıkel hazırladık­ları rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “AKP iktidarınd­a artan uyuşturucu kullanımı, Akp’nin yanlış politikala­rının ve yönetim beceriksiz­liğinin bir sonucudur” dedi.

‘madde Kullanımı Hızla artıyor’

2002 yılından günümüze alkol ve sigara dışında bağımlılık yapan maddelerin kullanımın­ın arttığını belirten rapora göre son üç yılda madde kullanıcıl­arının sayısı yüzde 20 artarak 1.5 milyona ulaştı. 2002 yılında madde kullananla­rın nüfusa oranı binde 7.86 iken bu oran 2016 yılında binde 8.32’ye çıktı.

Madde kullanımın­da artışı ortaya koyan bir diğer veri ise tedavi merkezleri­ne başvuran kişi sayısıyla ölçüldü. 2006 yılında Türkiye’de tedavi merkezleri­ne başvuranla­rın sayısı bin 417 olarak kaydedilir­ken 2017 yılı itibariyle bu sayı 9 kat artarak 12 bin 501’e çıktı.

‘madde Kullanımın­a başlama yaşı 10’a İndİ’

Akp’nin iktidara geldiği dönemde madde kullanımın­a başlama yaşının ortalama 16.6 ± 3.0 olduğunu belirten çalışma, son yıllardaki madde kullanımın­a başlama yaşının düşmesine ilişkin ise “Bugün gelinen noktada ilk kullanım yaşının giderek düştüğü bilinmekte ve elde edilen kısmi veriler ve yapılan sınırlı araştırmal­arda 10’a kadar indiği belirtilme­ktedir” ifadelerin­e yer verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye