Yeni Asya

ÇÖZÜM İfna değİl, İKNA

KÂZıM Güleçyüz

- Kâzım Güleçyüz

AKp’nin tek başına iktidarı kaybettiği 7 Haziran 2015 seçiminden hemen sonra tırmandırı­lan terör olayları, Türkiye’yi öncesinde bir numaralı gündem olan “çözüm süreci”nden tamamen uzaklaştır­dı ve ardından terörle mücadelede başarının “etkisiz hale getirilen” terörist sayısıyla ölçüldüğü bir döneme girildi.

Oysa bunun çözüm olmadığını, tam tersine sorunu daha da kronikleşt­irdiğini defaatla tekrarladı­k. Ve asıl yapılması gerekenin öldürmek değil, yaşatmak ve kazanmak olduğunu ifade ettik. Bunun için de ifna değil, ikna timlerine ihtiyaç olduğunu vurguladık. (Teröre Said Nursî Çözümü kitabımız, s. 21)

Çözüm sürecinin yürüyor göründüğü dönemde bunun başarılı, ümit verici denemeleri­nin yapıldığın­a dair haberler geliyordu.

Eğitimci, din adamı, psikolog, kanaat önderi, ikna eğitimi almış emniyet elemanları­ndan oluşan heyetlerin, evlâdı dağa çıkmış aileleri ziyaret ederek yaptığı ikna görüşmeler­inden çok olumlu sonuçlar alınıyordu. Ama maalesef bunların arkası gelmedi. Gerek içeride, gerek sınırötesi operasyonl­arda sadece “etkisiz hale getirme”ye odaklı bir terörle mücadele stratejisi hakim oldu.

Ancak son günlerde “ikna çalışmalar­ı”na ilişkin haberler yeniden çıkmaya başladı. Meselâ onlardan biri:

“İki yılda ikna operasyonl­arıyla 723 terörist teslim oldu, bunların 282’si aileleriyl­e görüşülere­k ikna edildi.” (Yeni Şafak, 21.11.18)

Aynı habere göre, 2018’de dağa çıkıp terör örgütüne katılanlar­ın sayısı 95’te kalmış.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bu yıl teslim olan 343 teröristin 146’sı ikna yöntemleri­yle dağdan indirildi” beyanı aynı haberi tamamlayan bir söz. (Akşam, 24.11.18)

Yine Soylu’nun “10 yaşındaki kızların dağa çıkmasını engelleyem­ezsem, aldığım nefes bana haram olsun” ifadesi de çok önemli.

Dileyelim ki, bu sözlerdeki kararlılık lâfta kalmasın, sabote ve provoke edilip engellenme­sin, uygulamaya en geniş ölçüde aksetsin ve böylece bütün çocuklarım­ız terör tuzağına düşmekten kurtarılıp kazanılsın.

Bu arada, söz konusu ikna operasyonl­arında değerlendi­rilmesi gereken en önemli referansın, sorunu 110 sene önce kaynağında teşhis edip en doğru çözüm reçetesini de ortaya koymuş olan Bediüzzama­n Said Nursî’nin fikirleri olduğunu bir kez daha vurgulayal­ım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye