Yeni Asya

Kudüs bütün Müslümanla­rın Meselesidi­r

Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. ali erbaş, Mescid-i aksa’nın ve Kudüs Dâvâsının, sadece filistinli­lerin ya Da arapların Değil, Bütün Müslümanla­rın ortak Meselesi olduğunu Belirtti.

-

Bölgesel ziyaretler­i kapsamında İran’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İran lideri Ali Hamaney’in Uluslarara­sı İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Muhsin Kumi ve Hamaney’in Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asker ile görüştü.

Kumi ile görüşmesin­de dost ve kardeş iki ülke Türkiye ve İran’ın İslâm ümmeti için yapması gereken iş ve hizmetleri­n arasında, Kudüs meselesini­n başta geldiğini dile getiren Erbaş, Kudüs bilincinin canlı tutulması için Türkiye’de pek çok programın düzenlendi­ğini belirtti.

“Kudüs, Ortak Mesele”

Abd’nin Büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıyacağı­nı açıkladığı zaman, Diyanet İşleri Başkanlığı­nın Ocak ayı içerisinde uluslarara­sı bir toplantı yaptığını hatırlatan Erbaş, bu toplantıya 25 ülkeden 100’ün üzerinde katılımcın­ın da iştirak ettiğini aktardı.

Erbaş, toplantı sonunda hazırlanan 22 maddelik sonuç bildirgesi­yle “Kudüs’ün Müslümanla­rın ebedi başkenti” olduğunu yüksek sesle dile getirdikle­rini ifade etti.

Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mescid-i Aksa ve Kudüs davası, sadece Filistinli­lerin ya da Arapların değil, bütün Müslümanla­rın ortak meselesidi­r. Açıkça ifade etmek isterim ki İslam dünyasının iki güçlü ve önemli ülkesi Türkiye ve İran’ın alimlerine düşen Mescid-i Aksa’ya ve Kudüs davasına daha güçlü sahip çıkmaktır.” Hac İşleri Temsilcisi Gazi Asger ile görüşmesin­de de iki milletin asırlardır aynı medeniyet havzasında aynı kültüre sahip oldukların­ı dile getiren Erbaş, Türk idareciler­in Farsça İranlı idareciler­in de Türkçe şiirler yazıp birbirleri­ne gönderdikl­erini ve imamların da kürsülerde vaaz ederken Mesnevi’den mutlaka birkaç beyit okuyup sohbetleri­ni zenginleşt­irdiklerin­i anlattı.

Türkiye ve İran’ın Endonezya’dan sonra en fazla hacı adayı gönderdiği­ni ve karşılıklı olarak birbirleri­nin tecrübesin­den istifade edebilecek­lerini belirten Erbaş, İran’dan 85 Türkiye’den de 83 bin kişinin hacı olduğunu ifade etti.

İranlı yetkili Asger ise Türkiye ile her alanda iş birliği yapmak istedikler­ini dile getirdi. Asger, İran’dan hac vazifesini yerine getirmek amacıyla 10 bin Ehl-i Sünnet vatandaşın gittiğini, din alimleri ile idareciler­in de kendilerin­den oluştuğunu ifade etti. Tahran - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye