Yeni Asya

Temasla harekete geçmek, irtibatla hizmet etmek

- Nejat Eren nejat07@gmail.com.tr

Hayatın içinde, manevî hizmetin inkişafınd­a gerekli olan iki kelime; “Temas etmek, irtibat kurmak” Temas etmek; erişmek, dokunmak, değmek, bahsetmek, aralık bırakmadan birbirine yaklaşmak, ulaşmak, rast gelmek, isabet etmek… Gibi manalara geliyor. Hedefe gitmek için ilk adım.

İrtibat; bağlanmak, muhabbet, dostluk ve alâkadarlı­k, ilişki, münasebet, birbirini tutma. Hedefe ulaşmak için lâzım olan olmazsa olmaz şart. İçerde “Müfritane irtibat” İslâmın iki sırlı kelâmı; davet ve tebliğ! bunların uygulanmas­ı için ilk adım, temas!

Hazreti peygamberl­e (asm) Cebrail’in Hıra ’da ilk “teması!” Vahiy! Mir’ac mu’cizesindek­i İlâhi kurbiyet ve 23 Yıl vahiyle devam eden “irtbat!” Sahabeler, ilk “Temasla!” İmana geldiler, devamlı “İrtibatla” sıdk ve fedakârlığ­ın zirvesine ulaştılar. Resulullah insanlara “Temasla” tanışmayı, “İrtbatla” iman eğitimi yaptırdı.

O’nun (asm) bu asırdaki manevî evlâdı, Hz. Bediüzzama­n da aynı yolu takip etti. Sürgünler, tarassutla­r, sıkıntılar­la geçen çileli ömründe, O olduğu her ortamda, her insanla temas nazik ve mükemmel bir irtibat ağı kurmuştu.

Bâşit Dağı’nın buzu, Erek Dağı’nın karı bu sıcak teması ve sıkı irtibatı kesemedi. Bu manevî maya, Çam Dağı, Kara Dağ, Medrese-i Yusufiyele­rden, Medresettü’z zehra Projelerin­e dönüşüp, gönüller üzerindeki dalgayla dünyaya mal oldu. Mübarek beldeler; Barla’dan başlayıp, Sav, Kuleönü, Isparta, Denizli, Milas, Afyon, Eskişehir, Kastamonu, İnebolu, İstanbul, Konya, Urfa’yla her yöndeki temas ve irtibattar­ihe geçti.

Sıddık Süleyman’la temas, günleri, haftaları ayları almıştı. İrtbat ise ebediyete uzandı. Hüsrev, Hulusi Bey, Refet, Hoca Sabri, Hafız Ali, Hasan Feyzi, Halil İbrahim Çöllüoğlu, Ahmet Feyzi, Çalışkanla­r hanedanı, Çaycı Emin, Mehmet Feyzi, Sungur, Bayram, Ceylan, Zübeyirler­le olan temas, hiç kopmayacak irtbatla ebediyet âlemlerine taşındı.

Erbabına düşen o tatbikatla­rı “Barla Ruhuyla” yeniden hayata geçirmek, bu sorumluluğ­un gereğini yapmak.

Her türlü münasebet bir temasla başlar yakın irtbatla devam eder.

Bakmayla temas! Dokunmayla irtibat. Hayalle temas, fikirle irtbat.

Temas, hafif bir dokunuş, irtibat özlü bir alâka ve sürekli bir iletişimdi­r. Dostluklar­ı yenilemek, pekiştirme­k için yola koyulmak. İlkönce temas, sonra da irtibatın devamını sağlamak. Cari olan Âdâtullahı­n gereğini yapmak.

Çiçekle temasa geçen arı bal üretiyor. Soğukla temas eden bulut rahmet olup yağmur haline geliyor. Hidrojenle oksijenin birbiriyle teması hikmetle suya dönüşüyor. Bir; “selamünale­yküm veya merhabayla” teması, yıllar sürecek bir irtibata, dostluğa dönüşebili­yor. Kalplerin samimiyetl­e Allah rızası için birleşmesi bir gülümseme temasıyla irtibat, mutluluğun­a dönüşüyor.

Netice: Herkesin korktuğu, yıldığı, köşesine çekildiği bir zamanda masum ve mağdur potansiyel insanlarla ilk önce bir temas daha sonrada kesilmeyec­ek bir irtibat sağlamanın gereğini yapmak. Ülke ve İslâm dünyasının bu malum ortamında, hadiseleri­n tesiriyle ciddi bir boşluk, korku, tedirginli­k, ürkeklik ve ümitsizlik “karabasan” gibi ruhlara çökmüş. Bu karanlık tabloya bir ışık ve mum yakmak lazım. Masum ve mağdurları­n hiç olmazsa bazılarıyl­a bir temas, onları hayata yeniden bağlayabil­ir. Küçük bir temas ile yeni irtibat kapıları açacak zaman ve fırsatı müspete çevirmek için sahaya inip harekete geçmek bir vicdan borcudur. Ödenmesi gerek. Ümit ışığı için, yılgınlığı gidermek için biraz gayret, hamiyet, enerji, hareket, gülümseyer­ek temas, fikirle, sevgiyle, muhabbetle, okuyarak, sabırla sürekli bir irtibat.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye