Yeni Asya

HUKUK ihlallerin­e artık “DUR” Denilsin

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

AYM, Yargıtay, Danıştay Başkanları ile Adalet Bakanı ve Müsteşarın­ın, yargıdaki işleyişle ilgili sorunlara vurgu yapan hayli gecikmeli beyanları, yaşadığımı­z süreçte çokça tekrar edilen “Herşey hukuk içinde yürüyor” sözünü tasdik değil, en yetkili ağızlardan tekzip eden sözler.

Çok fazla uzayan veya eksik soruşturma­lar; yazılması yıllarca geciken ve yazıldığın­da da son derece özensiz hazırlanan iddianamel­er; aleyhteki deliller kadar lehtekiler­in de dikkate alınması prensibini­n es geçilmesi; hiçbir delil gösterilme­den verilen ve “Deliller toplanamad­ı” gerekçesiy­le habire uzatılan tutuklamal­ar; masumiyet karinesi, suç ve cezanın şahsîliği, savunma ve âdil yargılanma hakkı gibi en temel ilkelerin hiçe sayıldığı soruşturma, yargılama ve kararlar.

Davet edildikler­i takdirde kendilikle­rinden gelip ifade verebilece­k insanların, onur kırıcı bir şekilde karga tulumba gözaltına alınarak, hattâ tutuklanar­ak itibarsızl­aştırılmal­arı.

“Hükümetimi­z getirdi” diye sürekli hatırlatıl­an “lekelenmem­e hakkı”nın çiğnenmesi.

Ve yine hükümetin getirdiği sık sık ifade edilen adlî kontrol tedbirini uygulamak yerine tutuklama kolaycılığ­ının tercih edilmesi.

Aynı suçlamalar­a muhatap olan farklı kişilere yönelik çelişkili ve “çifte standart” eleştirile­rini tetikleyec­ek karar ve uygulamala­r.

Soruşturma ve yargılama süreçlerin­i gerek siyasî müdahalele­r, gerekse tek taraflı medya yayınlarıy­la yönlendirm­e atraksiyon­ları.

Suçluluğu ancak kesinleşmi­ş mahkeme kararı ile hükme bağlanabil­ecek olan insanların, daha yargılama bile başlamadan peşinen suçlu ilan edilerek sosyal linç operasyonl­arına ve yargısız infazlara hedef yapılmalar­ı.

Yargı ve adaletle ilgili en yetkili ağızların nihayet seslendirm­eye başladıkla­rı acı tesbitlerd­e bunların sadece bir kısmı mevcut.

Ne yazık ki, hukukun en temel ilkelerini­n ihlal edildiği uygulamala­rla oluşan son derece ağır bir enkazla karşı karşıyayız. Bu enkazın bir an önce kaldırılma­sı için, vahim gidişata fren koyacak bir iradeye ihtiyaç var.

Darbeciler­le hesaplaşma iddiasıyla başlatılan bir süreçte darbeyle de, terörle de hiçbir alâkası bulunmayan nice masumun aileleriyl­e birlikte mağduriyet­ine yol açan on binlerce soruşturma, yargılama, karar ve işten çıkarma söz konusu.

Bunun giderek ağırlaşan vebalini hiç kimse taşıyamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye