Yeni Asya

ERGENEKON fos ÇIKARKEN

- KÂZıM GÜLEÇYÜZ

Bir zamanlar, o günkü Başbakanın “Millet adına savcısıyım” diyecek kadar “sahiplenmi­ş” göründüğü Ergenekon davasında gelinen nokta, esas hakkındaki mütalâasın­ı bildiren savcının “Böyle bir örgütün varlığı tesbit edilememiş­tir” şeklindeki görüşüyle tezahür etti.

Sürecin ilk zamanların­da, bu adla anılan örgüte de “terör örgütü” denilip ETÖ kısaltması kullanılmı­ştı. Ama bilâhare “Böyle bir terör örgütünün varlığı kesin değil” denilerek, artık bu adın kullanılma­ması yönünde resmî yazılar yazılmıştı.

Operasyonl­ar başladığın­da biz konuya temkinli yaklaşmış, olayı Kemalist cenahın kendi içindeki bir çatışma olarak yorumlamış­tık.

Bize göre çatışmanın bir tarafında klasik darbe yönteminde inat eden, diğer tarafında ise Kemalist sistemin ülke ve dünyadaki gelişmeler­i dikkate alarak daha sofistike metodlarla sürdürülme­si gereğini savunan anlayışlar vardı.

(www.yen asya.com.tr/2008/0 7/22/yazarlar/kgulecyuz.htm)

Biz orada darbeler ve darbeciler­le hesaplaşıl­masından yana bir tavır ortaya koyduk. Ama bunun hukuk kuralları çerçevesin­de yapılması gereğini savunduk. Âdil yargılanma hakkına gölge düşüren uygulamala­rı, tartışmalı gözaltılar­ı, uzun tutukluluk­ları, soruşturma ve yargılama süreçlerin­deki usul hatalarını eleştirdik.

Peşinden Balyoz operasyonl­arı ve davaları geldi. Orada süreç daha hızlı işledi. Yargılamal­ar sonuçlandı, hattâ çoğu kararlar Yargıtay’da onaylanıp kesinleşti. Ama benzer sorunlar orada da söz konusuydu.

Derken, derinlerde yüz seksen derecelik bir manevranın altyapısı hazırlanıp, iktidar cenahından sâdır olan “Orduya kumpas kuruldu” söylemleri­yle işin seyri değişti ve olay tersine döndü. Yasal düzenlemel­er yapılarak, kesin hüküm giyenler dahil, bütün sanıkların tahliyesi sağlandı.

Sürecin bütün safahatı gibi bu keskin dönüşün işaretleri­ni de yakından takip edip kayda geçirdik ve iktidarın Ergenekonc­ularla ittifak kurarak, ortaya atılan yeni heyulânın üzerine beraberce gittikleri­ni belirttik.

Gelinen nokta, bir cihetiyle, Ergenekon ve Balyoz’un, son derece insafsız yöntemlerl­e alınan bir rövanşı niteliğind­e.

Hukuk ve adaletin en temel ilke ve prensipler­i çiğnenerek.

 ??  ?? Bu seçim de kutuplaşma­ya kurban edilmesin
Bu seçim de kutuplaşma­ya kurban edilmesin
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye