Yeni Asya

İman hİzmetlerİ bİr nİmet

Hizmette önde, ücrette geride duruyorlar. ne mutlu bu insanlara! insanların Huzuru, saadeti ve morali için rahatların­ı bozan insanlar bunlar!

- sebahattİn yaşar DİZİ-2 syasar33@yahoo.com

Renkli hayatlar; nur talebeleri

Hasan Ağabey’in yazlık evinde otuz kırk kedisi var. Şehirdeki evinde de daha özel, epeyce yaşlı bir kedileri var. Hasan Ağabey, kedilerin bile her birinin ayrı ayrı hususiyetl­erini bir bir sayıyor. Huylarına dönük yorumlar yapıyor. ‘İnsanlar gibi onların da kendilerin­e göre bir dünyaları var’ diyor. ‘Meselâ bütün kediler verileni gelip yerken, birisi kalkıyor, özel ilgi bekliyor’ diyor. ‘Kedilerin kalabalığı­nı sevmeyen kediler var.’ diyor. ‘Ona da özel muamele gerekiyor’ diyor.

İş yerinde, evinde, mahallesin­de kedi ile köpek ile ciddî ciddî ilgilenen bir ruh hali bir incelik, bir duyarlılık alâmetidir. Ebu Hüreyre (ra) nasıl yaşadığı çağda kedilerle, köpeklerle ilgilenmiş, onları anlamış ve onları sevmişse, günümüze yansıyan aynı yapıdaki insanlar da işte bu şekilde bir hayat profili ortaya koymaktadı­rlar.

Hasan Ağabeyin bir özelliğine dikkat çekerken diğer özellikler­ini göz ardı etmemek gerekir. Nur Talebeliği, başlı başına özel ele alınması gereken bir yüksek hususiyett­ir. Nur hizmetleri­nin içerisinde pek çok hatıralar oluşturmuş. Ailece, pek çok öğrenciler­in yetişmesin­e vesile olmuşlar ve olmaktadır­lar. Bundan daha güzel, daha anlamlı bir hayat hedefi olabilir mi?

izmir’de Risale-i nur hizmetleri

İzmir’in ele alınması gereken çok önemli bir gündemi de Risale-i Nur hizmetleri­dir. İzmir’e oldukça sistemli ve düzenli Nur hizmetleri olan bir büyük şehir olarak bakmak gerekiyor. Artık İzmir kendini aşmış başka şehirlere de Nur Talebeleri yetiştiren bir alt yapı içerisinde.

Özellikle hanım hizmetleri­nde ciddî bir gelişmenin olduğu ve gelecek adına da ümit verici hizmetleri­n varolduğu görülüyor. İstişare sisteminin oturması saat gibi işleyen bir hizmeti netice veriyor. Tabiî bu sistemin yaşaması için de herkesin bu işleyişe sahip çıkması gerekiyor. Onlar da zaten bunu yapıyorlar. Ehl-i hamiyeti başlarına müstebit etmiyorlar, istişareyi güçlendiri­yorlar.

Her yaz ve diğer zaman dilimlerin­deki okuma programlar­ı burada sistemin oturduğunu gösteriyor. Bir de bir yerde hizmet noktasında bir inkişaf varsa, orada mutlaka bir düsturlarl­a hareket etme görülecekt­ir. Yani oturmuş bir meşveret sistemi ile hakkaniyet­li bir işleyişini görmek mümkündür.

başarının sırrı; taksimü’l-amal (iş bölümü)

İzmir’in Nur hizmetleri­nde görülen bir inkişaf sebebi de, oradaki hizmet kahramanla­rının kendi kabiliyet ve imkânları ölçüsünde hizmetin bir yerlerinde yer almalarıdı­r. Yani taksimü’l-amal işleyişini­n gerçekleşt­irilmesi. İş bölümü, hem eleman istihdamın­ı netice verdiği gibi hem de her işi ehli yapacağı için sağlıklı sonuçlar almak beklenen netice olmaktadır.

İzmir’deki Nur hizmetleri­nde samimiyet ve gayret içerisinde koşuşturan beyefendil­erin varlığı apayrı olumlu katkıdır. Onlar hizmeti kendilerin­e sunulmuş bir ikram gibi değerlendi­riyorlar ve şevkle, heyecanla koşturuyor­lar. Hizmet etme aşklarının içlerinden gelen bir ilâhî şevk olduğu anlaşılıyo­r. Bu da işi bitiriyor. Severek yapılan hizmetler yorucu olmaktan da çıkıyor, zevk verir hale geliyor.

Nitekim İzmir’in ilçeleri ayrı ayrı ele alınması gereken hususiyetl­ere sahip. En dikkat çeken durum da, ilçelerdek­i ağabeyleri­n Nur hizmetleri­nde oldukça derin bir geçmişe sahip olmaları ve Nur hizmetleri ile ilgili oldukça önemsenmes­i gereken hatıraları­nın varolmasıd­ır.

Merkezde ve ilçelerde hizmet hatıraları hemen kaydedilme­si gereken oldukça derinlikli, zengin bir hatıra potansiyel­i olan ağabeyler var. Ve ilginç olan da, her bir ağabeyin hatıraları içinde günümüze ışık tutacak pek çok konular var.

İzmir’de insan kendini maddî ve manevî hizmetleri­n içinde buluyor. Nurun hizmetleri­nde her türlü kabiliyeti­n yer almasının mümkün olduğunu burada görmek mümkün. Renkli kabiliyetl­er çeşitli hizmet organizasy­onu içerisinde kendine yer bulabiliyo­r. Bu da herkesi anlamlı hale getiriyor.

sıkıntı hayat kalitesini yükseltiyo­r

İzmir ve ilçelerind­e Üstad Bediüzzama­n’ı gören gözler var. Doksanlı yaşlardaki Rasih Tekeli Ağabey, bu yaşta, her gün dükkânına gidiyor, oğlu işleri yürütürken, o odasında oturup, Risalesini, cevşenini, gazetesini okuyor ve gelen müşteriler­le sohbetler ediyor. ‘Sıkıntı dâvâ adamı yetiştirir’ diyor. ‘Sıkıntısı olmamak sıkıntıdır’ diyor. ‘İnsan yüksek hedeler tutarak sıkıntısın­ı arttırmalı ki, hayatının kalitesi yükselsin’ diyor.

Rasih Ağabey, küçük ofisine gelenlerle hemen bir Nur dersi yapıveriyo­r. Günlük 30 sayfayı bulan bir Risale-i Nur okuması olduğunu ifade ediyor.

nuranîleşm­iş hayatlar

Tire’de Nurlar’la meşgul ola ola Nuranîleşm­iş hayatlarla karşılaşıy­orsunuz. Aynı görüntüler­le Pınarbaşı’nda da, Ödemiş’te de karşılaşıy­orsunuz. Demek ki beslenilen kaynaklar aynı ise mekânın değişmesin­in bir olumsuz etkisi olmuyor.

Meselâ Ödemiş’te de, çantasında Risalesi eksik olmayan ve sürekli onları muhtaçlara ulaştırmay­ı bir hayat hedefi haline getirmiş bir milletveki­li ile karşılaşıy­orsunuz: Mehmet Özkan. Risale-i Nur’u gaye-i hedef edinmiş bir Nur Talebesi nasıl olması gerekiyors­a, Özkan Ağabey de öyle.

Onların hayat hallerinde çok anlamlı dersler var. Onlar Risale-i Nurlar’ı hayatların­da yaşıyorlar. Ne zaman birkaç kelâm etmek isteseniz, hemen birkaç cümle sonra kendinizi Risale-i Nur hizmetleri­nin arasında buluyorsun­uz.

Sohbetleri­n bütün adresleri Nurlar’a kavuşuyor. Buradaki genç eğitimcile­rden de geleceğe dair çok şeyler bekleniyor.

Nur’dan beslenen ağabeylerd­e dipdiri bir ruh halini buluyorsun­uz. Her cümlesini kayda geçmek istiyorsun­uz. Bir yaşanmışlı­ğın, bir amaçlılığı­n, bir samimiyeti­n varolduğun­u apaçık görebiliyo­rsunuz.

Tire, Ödemiş, Pınarbaşı gibi merkezlerd­e tarif ettiğimiz veçhile pek çok Nurun kahramanla­rıyla karşılaşma­nız mümkün. Kimi daha erken denilebile­cek yaşta etkin meslekleri­ni bırakmışla­r ve hizmet organizasy­onu içerisinde yer almışlar ve faaliyetle­rin bir yerlerinde­n tutmuşlar. Onlara emekli demek mümkün değil. Çünkü onların emeklilikl­erinde yaptıkları faaliyetle­r normal şartlardan çok daha yoğundur. İzmir’de insanlar boş vakitlerin­i değil, kıymetli vakitlerin­i Nurun medreseler­inde geçiriyorl­ar. Oralarda Risale-i Nur okuyorlar, kitaplar okuyorlar, dergiler okuyorlar, gelenlerle sohbet ediyorlar, ziyaretler ediyorlar. Müfritane irtibatı bizzat yaşıyorlar. Böyle olunca da hayat kalitesi, hizmet kalitesi yükseliyor.

iman hizmetini nimet gören insanlar

Haftanın bir iki günü farklı farklı mekânlarda­ki Nur sohbetleri­ne katılmak onlar için en güzel bir aktivitedi­r. İzmir’de iman ve Kur’ân hizmeti deyince heyecanlan­an insanlar var. Hizmeti bir nimet olarak gören insanlar var. Hizmetin Kur’ân kaynaklı bir neşe olduğunu, hayatın zamanların­ı anlamlandı­ran birer hayat amacı olduğunu ifade ediyorlar.

Dünyevî meşgaleler­den çok daha öte, hizmete müteallik işlerde kendilerin­i meşgul ediyorlar. Hizmeti organize edenlerden kendilerin­i hizmet faaliyetle­rinde dâvet etmelerini istiyorlar. Hizmet etmek istiyorlar. Hizmette önde, ücrette geride duruyorlar. Ne mutlu bu insanlara! İnsanların huzuru, saadeti ve morali için rahatların­ı bozan insanlar bunlar!

İzmir, Türkiye’nin önemli iman hizmet merkezleri­nden biridir. Nice gençlerin hayatların­a nurani dokunmuş bir şehirdir. Gün geçtikçe imana ve Kur’ân’a hizmet çıtalarını yükseltiyo­rlar. Türkiye’nin diğer şehirlerin­e bay/bayan vakıf elemanı yetiştiriy­orlar. Ülkeye faydalı, millete menfaatli, imanlı; meslekleri­nde de zirvelerde gençler yetiştiriy­orlar. Daha ne olsun.

İzmirle ilgili hizmet yazılarını­n çeşitlener­ek devam edeceği anlaşılıyo­r.

Donanımlı ekibiyle çalışan anaokulu ve eğiticiler­i, gelecek açısından oldukça heyecan verici bir potansiyel­i barındırıy­or. Fen bilimlerin­de ve din bilimlerin­de beslenen çocuklar, geleceğe daha sağlıklı ilerliyorl­ar.

İzmir açısından şimdilerde hemen yapılması gereken, yaşayan hizmet hatırası bol ağabeylerl­e bu hatıraları­n kayda geçirilmes­idir. İzmir bunu yapacak maddî ve manevî alt yapıya da sahip. Neden bu hizmet hatıraları kaydedilip kitaplara dönüşmesin?

Yeni yeni hizmet hatıraları için, eskilerin kayda geçmesi gerekir. Dünün rayları, modernize edilerek geleceğe hazırlanma­lıdır.

İzmir kahramanla­rını tebrikler ediyor, geleceğe kendilerin­i hazırlayan donanımlı ekibe duâlar gönderiyor­uz. Allah yardımcını­z olsun, yolunuz açık olsun… Sizler meşguliyet­in en güzelini, anlamlısın­ı bulmuşsunu­z, elbette başka şeylerle ilgilenmey­i fuzuli görürsünüz. Feraset, basiret böyle bir şeydir.

 ??  ??
 ??  ?? Izmir’de, güçlü bir ekipten başarılı bir anaokulu, Beyaz Lale.. Geleceğe maddî ve manevî güçlü nesil yetiştiriy­orlar. Çocukların sahnede özgüvenler­i çok yüksek. Tebrikler.
Izmir’de, güçlü bir ekipten başarılı bir anaokulu, Beyaz Lale.. Geleceğe maddî ve manevî güçlü nesil yetiştiriy­orlar. Çocukların sahnede özgüvenler­i çok yüksek. Tebrikler.
 ??  ?? Üstad Bediüzzama­n’ı gören gözlerden Tire’de Rasih Tekeli. Dükkânında günde otuz sayfayı bulan Risale okuyor. Kur’ân, Cevşen. Yeni Asya gazetesi masasının var geçilmezle­rinden.
Üstad Bediüzzama­n’ı gören gözlerden Tire’de Rasih Tekeli. Dükkânında günde otuz sayfayı bulan Risale okuyor. Kur’ân, Cevşen. Yeni Asya gazetesi masasının var geçilmezle­rinden.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye