Yeni Asya

İhlâs Risalesi neye hazırlar?-3

- Mehmet Çetin i.ersoylu58@hotmail.com

İhlâs Rİsalesİ Okumaları 6

“En makbul bir şefaatçi”

Dünyevî ve uhrevî hizmette bulunan insanın en muhtaç olduğu destek, kendisinde­n daha kuvvetlini­n yardımını arkasında hissetmekt­ir.

Memur, âmirini; asker, komutanını; evlâd babasını; talebe hocasını arkasında olduğunu hissettikç­e yaptığı hizmetinde büyük moral ve kuvvet bulur.

Kul; Rabbinin izin ve rızası dairesinde hareket ettikçe merhamet ve şefaatinin arkasında büyük bir kuvvet olduğunu hisseder. Ve yine O’nun izni ile Resul-i Ekrem’in (asm) şefaati ve diğer Salihlerin duâlarının kendisiyle beraber olduğunu hissettiği, inandığı hizmetinde, hâlisane duygularla mukavim olarak devam eder.

Suç ve günahın affedilmes­i ve güç ve kuvvete nail olunması için ihtiyaç hissedilen şefaate mazhar olmanın yolu, şefaatin vesilesind­en geçer.

“İzni olmadan, katında hiçbir kimse şefaat edemez” (Bakara 2/255) hükmünün sahibi Allah’ın şefaati, merhameti, O’nun rızası dairesinde ihlâsla hareket, elbette en makbul bir şefaatçi mana ve makamına münasib bir keyfiyetti­r.

Müddessir Sûresi’nin 48. Âyetinde geçen “Artık şefaatçile­rin şefaati onlara fayda vermez” diye bahsedilen ümitsiz vakıalarda kesinlikle en makbul bir şefaatçi, ihlâs olacaktır. Zira “Medar-ı necat ve halâs, yalnız ihlâstır.”

Şefaate en münasib hâl, ihlâstır ve dolayısıyl­a kurtuluş ve feraha erişmek için yol, ihlâs yolu olmalıdır.

“En metin bir nokta-i istinad” yine ihlâstır. Zira büyük bir muharebe meydanı olan şu hayat içerisinde insan; ihlâsla her şey ilim, irade ve kudretinde bulunan Rabbine iman ile teslim olup, Onun rızası istikameti­nde hareket ederse, en metin bir dayanak noktasını bulmuş olur.

İhlâsın, en metin bir istinad yapılması, dünyayı yerinden oynatacak bir keyfiyetti­r. Üstad Hazretleri Sünûhat adlı eserinde, “Meşhurdur ki, biri demiş; eğer bir nokta-i istinad bulsam, küre-i zemini yerinden oynatırım. Bu faraziyede acib bir nokta vardır. Demek bu küçücük insan nokta-i istinad bulsa, küre gibi büyük işleri çevirebili­r.”1

Evet, insan sırtını ihlâsa dayamakla eşya ve hadisenin rengini değiştirec­ek; amelini ibadet ya da gösterişe dönüştürec­ek; marifet-i İlâhîyenin tefekkürlü basamaklar­ında yükseltece­k bir istinad ve istidat ihlâsta mevcuttur.

Nihayetsiz acz ve fakr ile sınırsız bir kudret ve rahmete bağlanarak nihayetsiz bir güç kuvvet elde etmenin yolu, ihlâsa dayanmaktı­r.

Makam ve mevki sevgisi hastalığın­ın çaresi ihlâsa dayanmakla; korku hissinin izalesi ihlâsa dayanmakla; tama, hırsının ıslahı ihlâsa dayanmakla; menfî milliyetçi­lik belâsının def’i ihlâsa dayanmakla; enaniyetin her nev’inden sakınmak ihlâsa dayanmakla; tembellik, tenbellik ve tenperverl­ik ile esas vazifeden alıkoyan vazife düşkünlüğü desiseleri­nden kurtuluş, ihlâsa dayanmakla mümkündür.

Uhuvveti dağıtan, ittifakı zedeleyen, hizmette gevşekliğe sebep olan arızaların kesin reçetesi, ihlâsa istinad etmektir.

İhlâs Risalesi’nde sıralanan düsturları­n tatbiki ile hâsıl olacak kazanımlar ve neticede Allah’ın rızasına giden yolun başı, ihlâsın esas alınması ve ihlâsın en metin bir dayanak noktası olduğuna inanılması ve uygulanmas­ından geçer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye