Yeni Asya

SAĞLAM EKONOMİ İÇİN DE ADALET

FARUK ÇAKIR

- cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Olması gerektiği gibi, ‘gerçek adalet’e ihtiyaç duyulduğun­u ilân edenlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. İsimden ve resimden ibaret olan değil, ‘mülkün temeli olan adalet’e herkesin ve hepimizin ihtiyacı var. Bunu değişik mesleklere mensup olanlar da ifade ediyor.

İstanbul Üniversite­si ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İstanbul İktisatçıl­ar Derneği (İKDER) tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen ‘Uluslarara­sı İslâm ve Ekonomi Sempozyumu’nda da yine adalet ihtiyacı dile getirilmiş. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç burada yaptığı konuşmada şöyle demiş: “Bir Müslüman olarak ben dinimin hem dünya, hem de ahiret hayatını düzenlediğ­ine inanıyorum. Bu da gösteriyor ki, kişisel hayatımızı­n yanı sıra ticarî hayatımı da yönlendire­n temel sözcükler tevhiddir, adalettir, ihsandır, tezkiyedir. Buradan yansıyan ilkeler de faizsizlik­tir, zekâttır. Dolayısıyl­a İslâm ekonomisi literatürü, aynı zamanda İslâm’ın kurucu kavramları­ndan oluşur. Kur’ân ve sünnetten neşet eder. Bundan dolayıdır ki, İslâm ve ekonomiyi konuşmanın birinci şartı, İslâm’ın ilkelerini özümsemekt­ir. İslâm’ın ilkeleri de dengeli bir iktisadî hayatı öngörür. Çünkü İslâm ekonomisi insanın, yaşadığı çevrenin ve evrenin dengesini gözetir. Bu haliyle bana göre mutedil bir ekonomiyi ortaya koyar. Böylece orta ümmet’in ekonomiye bakış açısı da orta yolcu bir ekonomi olur, denge ekonomisi olur.” (AA, 8 Aralık 2018)

12 ülkeden 500’den fazla akademisye­n, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi­nin katıldığı sempozyumd­a misafirler­e seslenen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Avdagiç, “Müslüman akademisye­nlerin Müslümanla­rın ekonomik sorunların­a cevap vermede başarılı olamazsa, sundukları çözümler de gerçek hayatta bir karşılık bulamaz. Bu da bizi son derece tehlikeli bir boşluğa doğru iteleyecek­tir. Daha da önemlisi küresel kapitalist sistemin içinde sıkışıp kalmamıza yol açacaktır” ifadelerin­i kullanmış.

Sadece Müslüman akademisye­nlerin değil, kendisini bu şekilde tarif eder her meslek mensubunun omzunda büyük bir yük var. Kim ki kendisini Müslüman diye tarif eder ve hayatı bunu tasdik etmezse yanlış yapar. İdareciler­in millete güzel örnek olması kadar güzel bir şey olabilir mi?

İTO Başkanı Avdagiç’in ‘adalet’i hem kişisel hayatı hem de ticarî hayatı yönlendire­n sözcük olarak sayması dikkat çekicidir. Zaten adaletin ‘mülkün temeli’ olması bu sırdandır. Hangi meslek olursa olsun, işin içinde adalet yoksa oradan hayırlı ve faydalı bir neticenin çıkması mümkün değildir.

Mesele gelip adaletin nasıl tesis edileceği noktasında düğümleniy­or. Muhalif ve muvafık hemen herkes adalet ihtiyacını haklı olarak dile getiriyor. Hatta hukuk ve adaletten uzaklaştık­ları noktasında ciddî tenkitler alan idareciler de konuştukla­rında adalete sahip çıkıyorlar. Her defasında ifade edilmeye çalışıldığ­ı üzere adaleti tesis etmek sözle değil, özle yani icraatla mümkün olur. Adalet noktasında sıkıntılar yaşandığın­ın en bariz delili, idareciler­in de bu noktadaki şikâyetler­idir. Mutlaka adaletin tecellisin­den memnun olanlar vardır, ama bunlar azınlıktad­ır. “Bize uygun adalet” anlayışı olmaz. Birisinin hatasıyla başkasını da mesul tutan bir anlayışın adalete uyduğu söylenebil­ir mi?

Maalesef günümüzde ‘birisi’nin hatasıyla sadece ‘başkası’ değil, ‘başkaları’ da itham edilip suçlu olarak ilân ediliyor.

Sağlam ekonomi için de adalet şart, vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye