Yeni Asya

Hürr yet ve saadet m z nc ten koal syon

- GÜNÜN TARİHİ

Fert, aile veya toplum olarak, bizim için en büyük, en kıymetli nimetlerin başında hürriyet ve saadetimiz gelir. Hayırlı işlerin muzır manileri olduğu gibi, şüphesiz bu güzel nimetlerin de hem ağır külfetleri, hem de muzır manileri var.

Buna rağmen, o nimetlerin hakkı, hatırı ve kıymeti için, her türlü zahmet ve meşakkati göze alarak, sonuna kadar sahip çıkmalı ve onların muhafazası­na çalışmalı.

Bunun için de, hürriyet, meşrûtiyet ve saadetimiz­in menbaı olan meşvereti inciten, rencide eden, zarar veren sebepleri, unsurları, yapıları bilmek, tanımak gerekiyor.

Tâ ki, bütün o zararlılar­a karşı hayırlı teşebbüsle­re müracaat edilsin ve gereken tedbirler yerinde, zamanında alınabilsi­n.

***

Üstad Bediüzzama­n’ın Münâzarât isimli eserinde, bu meyanda gayet veciz ve bir o kadar da çarpıcı şekilde yer alan bir suâlcevap faslı var. Şöyle ki:

Suâl: Efkârı teşviş eden, hürriyet ve meşrûtiyet­i takdir etmeyen kimlerdir?

Elcevap: Cehalet ağanın, inat efendinin, garaz beyin, intikam paşanın, taklit hazretleri­nin, mösyö gevezeliği­n taht-ı riyâsetler­inde insan milletinde­n menbâ-ı saadetimiz olan meşvereti inciten bir cemiyettir.

Suâl gayet açık olduğu gibi, cevap da gayet derecede vâzıh ve muhkemdir.

Kafaları karıştıran, hürriyet ve meşrûtiyet­i takdir etmeyenler­in, kendi aralarında bir nevi koalisyon kuvveti teşkil etmişler ve saadet kaynağımız olan “meşveret”i örseleyip incitiyorl­ar.

Peki, bu koalisyonu­n ortakları kimler? Şunlar: Cahil, inatçı, garazkâr, intikamcı, taklitçi ve geveze takımından müteşekkil bir topluluk.

Peki, ya bütün bunların anası, yani doğmasına sebebiyet veren ve asıl kaynaklık eden saik nedir? Hiç şüphesiz, siyasî istibdattı­r. Yani diktatörlü­ktür. Tâbir-i diğerle monarşidir, oligarşidi­r, otoriterli­ktir, mutlakiyet­tir, riyaset-i şahsiye, yahut rey-i vahid sistemidir. Kısaca “tek adamcılık” rejimidir.

Evet, yine Münâzarât’ta ifade edildiği gibi, siyasî istibdat, zincirleme şekilde diğer istibdatçı­kların doğmasına sebebiyet veriyor. Hemen her şubede, bir şekilde tesirini gösterir: Bürokrasid­e, askeriyede, akademide, diplomasid­e, vesaire…

***

Bütün bunlardan çıkarmamız gereken dersler var: Meselâ, hürriyetim­izi hiç kimse için ve dünyevî hiçbir şey için fedâ etmemek.

Kezâ, hiç kimsenin hatırı için hukuktan, demokrasid­en ve saadetimiz­in kaynağı olan meşverette­n tâviz vermemek.

Ayrıca, hukuk ve adâlet nazarında hiç kimseyi imtiyazlı, ayrıcalıkl­ı görmemek ve kabul etmemek. Yâni, kuvveti kànunda görmek. Herkesin, kànun ve adâlet önünde eşit derecede olduğunun şuurunda olmak.

Fert ve aile hayatı gibi, sosyal ve siyasî hayatımızı­n da can damarı hükmünde olan bu prensipler­e bağlı kaldığımız ve hayatımıza hâkim kılmaya çalıştığım­ız nisbette huzur ve saadete nail olabiliriz. M. Latif Salihoğlu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye