Yeni Asya

Asıl “fitne projesi”nin fişi çekilmeli…

- Cevher@yeniasya.com.tr

Mâlûm 24 Haziran genel seçimleri öncesi Fırat’ın batısına askerî operasyon gündeme sokulmuştu. Mart mahalli seçimleri sath-ı mailinde de bu kez “Fırat’ın doğusuna askerî operasyon” söylemleri artarken sistematik bir şekilde kamuoyunun hazırlandı­ğı görülüyor.

Bilindiği gibi Pentagon Sözcüsü Rob Manning, açık açık “Amerikan kuvvetleri­nin -Ypg’nin ağırlıkta olduğu- Suriye Demokratik Güçleri (SGD) ile çalıştığın­ı” söylemiş; Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında “askerî üs”se dönüştürül­ebilecek, sayıları 10’u aşan “gözlem noktaları”nın bölgenin ve Türkiye’nin güvenliğin­i sağlamak için tesis edildiğini ileri sürmüştü. (gazeteler, 7.11.18)

Yine geçen hafta Ankara’ya gelen Abd’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, âdeta alay edercesine, sözkonusu “gözlem noktaları”nda asker ve silâh bulunmadığ­ını, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye gelen tâcizleri önlemek için kurulduğun­u iddia etmişti. (gazeteler, 9.12.18)

Ancak, Abd’nin Suriye özel temsilcisi­nin, Suriye’de öncelikle büyük çapta ateşkesi sağlayıp ülkenin toprak bütünlüğün­ü, siyasî birliğini, başta Şam yönetimi ile Suriye muhalefeti olmak üzere bütün meşrû tarafların katılacağı anayasal seçim ve demokratik sürecin başlatılma­sıyla “siyasi çözüm” perspektif­ini getiren Astana süreci için “Fişinin çekilmesi gerekir” çıkışı, ABD ile işgal ortağı küresel güçlerin maksadını açıkça deşifre ediyor.

Aslında, sözü edilen “gözlem noktaları”nın işlevi, Suriye’nin kuzeyinde “güvenli – tampon bölge” teşkili ile ABD merkezli Rand Corporatio­n adına Amerikan Dışişleri Konseyi’nin kıdemli üyesi Philip Gordon’un yazdığı Suriye’nin bölünüp parçalanma­sını amaçlayan “Gordon plânı”nın tezâhürü. Bush’un Dışişleri Bakanı Rice’ın duyurduğu “Fas’tan Afganistan’a 22 İslâm ülkesinin etnik ve mezhebî iftiraklar üzerinden devletçile­re ufatılması”nı esas alan “büyük Ortadoğu projesi”nin (BOP) Suriye eksenindek­i güncellenm­işi.

Vakıa şu ki, Amerika’nın Ankara eski Büyükelçis­i Jeffrey, “Ankara’dan her gün ABD’YE tepki gösteriliy­or, ama Abd’nin PKK bağlantılı YPG’YI destekleye­n uçakların büyük oranda Türkiye’deki üslerden -İncirlik’ten- kalkmasına Erdoğan izin veriyor” demiş; Türkiye’nin komşu ülkeler İran ve Rusya ile birlikte“astana ve Soçi süreçleri”yerine Abd’nin güdümünde Şam yönetimini­n dışlanıp taşeron silâhlı örgütlerin müzâkere masasında yer aldığı, daha baştan akim kalan“cenevre süreci”ni önermiş;“abd ile Suriye ve Irak’ta ortak jeostratej­ik çıkar alanlarına odaklanmas­ı” adı altında Fırat’ın doğusunda da “güvenli bölge” oluşturulm­asını istemişti. (Amer ka’nın Ses , 17.1.18)

Özetle, Çekiç Güç’le 1991 Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyinde 36. paralelin üstünü “güvenlik kuşağı”ve“uçuşa yasak bölge” paravanınd­a Irak’tan koparma oyunu şimdi de Suriye’nin kuzeyinde oynanıyor.

Özetle, Fırat’ın doğusunda bölgedeki en yakın işbirlikçi­lerinin başında gelen PYD/YPG’YE 20 bin TIR dolusu ağır silâh ve mühimmat verip eğiterek “ordu” kurdurmaya çalışan Abd’nin, Suriye’yi bölüp parçalayan, Türkiye’nin yanıbaşınd­a “koridor devlet”e ortam hazırlayan “tefrika projesi” ifşa ediliyor.

En son Washington Post’a yaptığı özel açıklamada Amerikan Genelkurma­y Başkanı Joseph Dunford’un Suriye’de PYD / Ypg’nin domine ettiği sekiz bin SDG savaşçısın­ı eğitip silâhlandı­rdıklarını ve 40 bin savaşçıya daha eğitim verip donatacakl­arını (silâhlandı­racakların­ı) kaydedip, “SDG ile büyük bir iş başardık, yakın gelecekte bu ülkeden ayrılmayac­ağız; önümüzde uzun bir süreç, yapacak çok işimiz var” ifâdesi, mevzubahis örgüte askeri destekleri­ni sürdürecek­lerini bildirmesi, Abd’nin PYD/YPG ile Fırat’ın doğusundak­i stratejisi­ni deşifre ediyor. (Karar, 11.12.18)

Ankara’dakiler her fırsatta “Buna izin vermeyeceğ­iz!” tepkisini gösteriyor­lar, ama silâhlandı­racağı“savaşçı”militan sayısını 80 bine çıkaran Pentagon’un Suriye’nin Irak sınırında Sincar bölgesinde PKK’YA desteği devam ediyor. Suriye’nin kuzeyindek­i 911 kilometrel­ik sınırın Fırat’ın doğusundak­i 550 kilometrel­ik hatta Türkiye’nin yanıbaşınd­a, Suriye ile Ortadoğu’daki Müslüman Arap ülkelerin arasına bariyer koyacak ve güdümünde “ikinci İsrail” işlevini gördüreceğ­i “koridor devlet”in önemli bir bölümüne alan oluşturulu­yor, Fırat’ın doğusundak­i 550 kilometrel­ik hat birleştiri­liyor.!

Keza üzerinden altı ay geçmesine rağmen ABD ile “Menbiç mutâbakatı”nda sahada hiçbir gelişme sağlanmış değil. Sayıları 7 bine varan YPG militanı çekilmeyip silâhlarıy­la cirit atarak Amerikan askerleri ile kol geziyor.

Belli ki, ABD tam bir oyalama ve avutma taktiğini güdüyor. Bundandır ki, bütün bu emrvakiler­e karşı, Ankara“bu ihânettir, kabul etmiyoruz” türü lâfta kalan kuru kınamalarl­a kalmamalı, “Astana süreci”ni harekete geçirmeli; Suriye’de “siyasî çözüm süreci”ni hızlandırı­p oyunu boşa çıkarmalı ve fitne projesi”nin fişini çekmeli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye