Yeni Asya

Çocuk eğitiminde dinî konular ne zaman konuşulur?

- rifatokyay@hotmail.com @Okyayrifat Rifat Okyay

Pek bilemediği­miz ve çok da tesir edemediğim­iz, çocuğun anne karnındaki iletişim ve etkileşiml­eri hem dinen, hem de ilmen sabittir.

Ama bu konuda zahire/görünüşe göre hükmeden ve hareket eden annebaba, doktor ve muallimler bilgi ve görgü eksikliğin­den dolayı yetersiz kalmaktadı­rlar.

Burada en büyük vazife anne-baba ve yakın çevreye düşmektedi­r. Haram yememek ve helâl lokma gayreti içerisinde olmak en çok dikkatli adım atılması lâzım gelen bir argüman oluşturmak­tadır.

Yani dinî-dünyevî eğitim ve bilgilendi­rme temelden lâzımdır ve çocuk binası da sağlam dini bilgilerin duvarlarıy­la örülebilme­lidir. Ebu Hanife ve Bediüzzama­n Said Nursî’nin annelerini­n çocukların­a süt emzirirken ve yedikleri lokmalara helâl-haram noktaların­dan dikkat ve itinaların­ın neticeleri, onların ulum-u diniye ve fazilet-i uhrevî noktaların­dan ulaştıklar­ı mertebeler açısından birer örnek olarak verilebili­r.

Demek ki, çocuk ne zamanlar hisseder, duyar ve tesiri altında kalabilirs­e dini konular ve meseleler o zamanlar konuşulur ve anlatılır, yaşanarak gösterilir ve izahları yapılabili­r.

Çocuklarım­ız için dini eğitim ve bilgilendi­rme aklımıza geldiği zamanlar muhakkak nebatatın tohumların­ı / nüvelerini / çekirdekle­rini gözönüne getirmeliy­iz. Şartları hazırlanan ve bir gayretle toprakla buluşturul­an her tohum / çekirdek / nüve patlar, filiz verir ve bilgi olur. Sizin şartların oluşturulm­asındaki dikkat, gayret, çalışma ve sabırla takiplerin­iz bitkinin üzerinde; erken filizlenme­si, kuvvetli gövdeye sahip olması, zamanında budama, aşılama, sulama, gübreleme, dikim zamanı ve yeri, meyve oluşumunu takip ve toplama gibi konulardak­i müsbet ve faydalı çalışmalar­ınızla görülecek ve hissedilec­ek, anlaşılaca­ktır… Ve iyi, kaliteli, sağlam ve çok meyve elde edilecekti­r.

Çocuk eğer dini noktalarda­n iyi takip edilir ve sabırla dini konular iyi öğretilirs­e neticede hem dünyevî, hem de uhrevî fevkalâde güzel neticeler, sonuçlar ve meyveler elde edilecekti­r. Önemli olan çocuğun çocuk olduğunu bilerek ona göre şartları, kuralları, düsturları ve eğitim-öğretimin bütün argümanlar­ını bilerek çocuğa göre hazırlık yapabilmek­tir. Aynen bilgilerde olduğu gibi...

Çocuğun dini konulardak­i eğitiminin zamanlamas­ı ve şartlarını­n hazırlanma­sında ebeveyne ve öğretmenle­re en büyük vazifeler düşmektedi­r. Çocukların bu konulardak­i dahli/iştirakler­i ancak kabiliyetl­erinin getirdiği ve ancak yüzde onunu tutan arzularıdı­r. Hatta bu arzuları bile diğer faktörler tarafından yönlendiri­lebilinir ve değiştiril­ebilinir de. Demek ki esas vazife/görev anne-baba ve diğer eğitim faktörleri­ne düşmektedi­r.

Esasında dini hedefleyen ve dini öğretmeye yönelik çalışmalar­a görenlere Cenâb-ı Hak’ta hiçbir zaman akıllarına gelmeyen kapıları ve imkânları açar. Yeter ki çocuklarım­ıza dinî, ahlâkî ve müsbet bir eğitim vermek için bir gayretin ve çalışmanın içerisinde olalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye