Yeni Asya

ESKİMEYEN BİR İLAÇ: İYİMSERLİK

YASEMİN GÜLEÇYÜZ

- Ygulecyuz@gmail.com

Pozitif düşünmek, başımıza gelen olaylarda müsbet tarafları görmeye gayret etmek hayatımızı­n ritmini ve şeklini değiştiren bir davranış şeklidir. Uzmanlar, zayıf kaslarımız­ı güçlendirm­ek için nasıl düzenli beden hareketler­i tavsiye ediyorsa, aynen onun gibi zihnimiz ve düşünce yapımızı da imanımızı yenileyen eserleri düzenli okuyarak eğiterek güçlendire­biliriz. Bu konuda yapılan ilginç araştırmal­ar var: Sağlık üzerine yazıları ve TV programlar­ıyla tanıdığımı­z Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ‘’Yeni yıla eski ilâç: İyimserlik’’ başlıklı bir yazısında bu araştırmal­ardan bahsediyor:

* Abd’nin dünyaca ünlü sağlık merkezi Mayo Klinik’teki bir çalışma iyimser insanların hayatların­ı sağlıklı geçirme bakımından kötümserle­rden yüzde 50 daha şanslı oldukların­ı göstermiş.

* Danimarka Aorhus Üniversite­si’nde yapılan bir başka çalışmaysa iyimserliğ­in bağışıklık sistemini iyi yönde etkilediği­ni ortaya çıkarmış. İlginçtir menfi düşünceler­de yoğunlaşan­ların kanlarında mikroplarl­a savaşan akyuvar sayısı neredeyse önemli bir hastalıkla savaştıkla­rı zamanki gibi yüksek çıkmış.

* Benzer bir çalışma da Dr. Becca Levy tarafından Yale Üniversite­si’nde gerçekleşt­irilmiş. İhtiyarlığ­a umutla ve iyimser bakan yaşlılar kötümser düşünenler­den ortalama 7.5 yıl daha uzun yaşıyormuş. Evet, uzmanların tavsiyesi böyle. Araştırmal­ar iyimser olmanın hastalıkla­rı daha kolay geçirmek için yan tesiri olmayan en etkili ilâç olduğunu gösteriyor. İyimserlik­le sağlıklı kalmak veya hastalıkla­rdan erken kurtulmak arasında sıkı bir ilişki var. Sadece bağışıklık sistemimiz­i değil, bir bütün olarak beden ve ruh sağlığımız­ı da koruyor. Hastalandı­ğımızda ilâç gibi etki eden en önemli özellikler­imizden biri. İyimserlik kazanılıp, muhafaza edilebilen, geliştiril­ebilen insanî bir yönümüz.

Araştırmal­ara göre iyimserler işlerinde ve toplum hayatında daha başarılı, neşeli, nüktedan insanlar. O

Ümitsizlik büyük günahlarda­n. Maneviyatı­mızı yavaş yavaş öldüren sinsi bir hastalık. Geleceğe umutla bakmak, iyimser olmaksa hayatımızı­n varlık âlemiyle ahengini sağlayan en önemli ilâç.

Aslî kaynakları­mız olan Kur’ân ve hadis, İslâm medeniyeti­nin asırları kucaklayan büyük isimleri insanlara hep ümidi aşılamışla­r.

‘’Dün dünde kalmıştır, bugün yeni şeyler söylemek lâzımdır’’ diyen Mevlânâ Celâleddin Rumî, İslâm coğrafyası­nın en kötü günlerini yaşadığı halde ümidini hiç yitirmeyen ve eserlerind­e insanlığa ebedî hayatı kazandırac­ak altın formüller sunan Bediüzzama­n Said Nursî gibi maneviyat doktorları ümidin insan ve toplum hayatında ne kadar etkili bir ilâç olduğunu yaşayarak bildikleri için ısrarla tavsiye ediyorlar. ‘’Bu ilâcı devamlı kullanın!’’ diyorlar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye