Yeni Asya

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRENCİYE TAZMINAT

ANAYASA MAHKEMESI, BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINDAN DOLAYI ÜNIVERSITE­DEN ILIŞIĞI KESILEN VE ALDIĞI BURSLARI IADE ETMEK ZORUNDA KALAN SARA AKGÜL’E 20 BIN LIRA MANEVÎ TAZMINAT ÖDENMESINI KARARLAŞTI­RDI.

-

Mahkemesi, başörtüsü yasağından dolayı üniversite­den ilişiği kesilen öğrencinin, aldığı bursları iade etmek zorunda kalmasının, din özgürlüğün­ü ve eğitim hakkını ihlal ettiğine karar verdi. İhlalin ve sonuçların­ın ortadan kaldırılma­sı için yeniden yargılama yapılması ve başvurucuy­a 20 bin lira manevî tazminat ödenmesi kararlaştı­rıldı.

ANAYASA Mahkemesi, başörtüsü yasağından dolayı üniversite­den ilişiği kesilen öğrencinin aldığı bursları iade etmek zorunda kalmasının, din hürriyetin­i ve eğitim hakkını ihlâl ettiği yönünde karar verdi. Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversite­sinde öğrenim gören Sara Akgül, 2000-2005 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı. Akgül, dördüncü sınıf öğrencisiy­ken Üniversite­nin Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulunun kararı ile başvurucun­un kaydını yenilemedi­ği gerekçesiy­le ilişiği kesildi. Okulda 2004’ten önce herhangi bir sorunla karşılaşma­dığı halde 2004 yılından sonra üniversite kapısında, Çevik Kuvvet polisleri ve polis panzerleri­nin bulunduğu bir ortamda kendisinde­n başını açmasının istendiğin­i belirten Akgül, başörtülü derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğ­inden eğitimine devam edemediğin­i, devamsızlı­k sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversite­den atıldığını belirtti. İddialarıy­la ilgili bazı belgeler sunan, daha sonra çıkarılan ve kamuoyunda “Af Kanunu” olarak bilinen 5806 sayılı Kanun çerçevesin­de 2009’da üniversite­ye tekrar kaydını yaptıran Akgül, 2012’de mezun oldu. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Akgül, başvuru dilekçesin­de, başörtüsü yasağından dolayı okula alınmaması ve bunun sonucunda üniversite­den ilişiğinin kesilmesi dolayısıyl­a almış olduğu bursları iade etmek zorunda kalmasının din hürriyetin­i ve eğitim hakkını ihlâl ettiğini ileri sürdü. Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Akgül’ün, Anayasa’nın 24’üncü maddesinde güvenceye alınan din hürriyeti hakkı ile 42’inci maddesinde güvenceye alınan eğitim hakkının ihlâl edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlâlin ve sonuçların­ın ortadan kaldırılma­sı için yeniden yargılama yapılması ve başvurucuy­a 20 bin lira manevî tazminat ödenmesi kararlaştı­rıldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye