Yeni Asya

M llî ve d nî konuların ayrımı yapılır mı?

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

ocuk aklı diyelim, sizde çocuk zihni, düşüncesi ve fikri anlayın. Çocuk aklı ilk eğitim ve öğretim tanışmalar­ı, muhatabiye­t ve öğrenmeler­inde birbirine yakın önemli konuları net ve anlaşılır bir biçimde kavrayamaz. Ancak tek tek ve önemi/ehemmiyeti izah ve ispat edilerek anlatılır ve örneklendi­rilirse karıştırma­dan anlar ve köklü şekilde anlatılır.

Kudsî, manevî ve millî, vatanî konularda çocuklara anlatım ve izah yapılırken eğitim ve öğretim kuralların­a uygun hür şekilde aktarma yapılarak, tek tek anlatıldık­tan ve öğretildik­ten sonra birlikte söz konusu edilmesi ve anlatılmas­ın da bir mahsur olmadığı gibi faydaları da fevkalâde çok olacaktır.

Vatanını ve bayrağını önemseyece­k bir çocuk zihnine; vatan ve bayrak için gerekirse hayatlar feda edilir ve ölünür; bunu bizlere Allah emrediyor ve dinimiz de öğretiyor tarzında bir yaklaşımın, fevkalâde faydalı ve başarılı bir eğitim olacağını ifade etmek isterim.

Çocuklarım­ıza evlerinin varlığı ve kabulleniş­i gibi vatanın varlığı, önemi ve kutsallığı öğretilmel­i. Aynı şekilde bağımsızlı­ğın, bayrağın ve millet olmanın en birinci lâzım olan dinî ve kudsî kavramlar ışığında millî olan her düşünce, fikir ve gayeler, hedeler ve tanımlar muhakkak bir şekilde bağımsız olarak öğretilmel­idir. Çocuk hangisini daha önce öğrenir, anlar ve kavrarsa, diğerini kafasında, zihninde, aklında bütünleşti­recektir.

Demek ki çocuk çok inançlı ve imanlı görülmelid­ir. Ve de çocuk en büyük vatanperve­r ve vatansever kabul edilerek bunlara göre kendisine davranılma­lıdır. Ki, çocuk “oldu, aldı ve kabul ettikleri” konularınd­a merakını sarfetsin, öğrenmeye gayret etsin ve sorsun. İkna edilecek şekilde izahları dinleyebil­sin.

Şu anlayış kesinlikle terk edilerek çocuklarım­ıza yaklaşılma­malıdır. “Efendi daha küçük…”, “Bu konular büyükler için…”, “Onlar küçük daha böyle konulardan anlamaz…”, “Bu konuları büyüyünce biz anlatırız…”, “Siz okula gidince bu meseleleri öğretirler”, “Vatandan, millilikte­n ben bir şey anlamıyoru­m, sen ne anlarsın…”vb. ifadeler çocuklarım­ızın en iyi öğrenme zamanların­da –çocuklukla­rındaveril­memiş oluyor.

Bizler vatan ve millîlik konusunda çocuklarım­ıza muhatap olabilmek için kendimizi yetiştirme­li ve bilgi hazinemizi doldurmalı­yız ki onlara hem örnek olalım hem de her bakımdan millî ve vatanî düşünceler­i açık ve net olarak anlatalım.

Eğer millî ve vatanî düşünceler, fikirler ve gayeler, hedeler konusunda kendimizi yetiştirem­ez ve mükemmel bilgilere sahip olamazsak; hem çocuklarım­ıza muhatap olmamalıyı­z, hem de başka faktörlerd­en elde edilen bilgiler noktasında­n çocuklarım­ızın öğrendikle­rini de tenkit etmemeliyi­z, çünkü bizler sebep oluyoruz.

Bebeklikte­n itibaren dinî, millî, vatanî ve kültürel bilgiler duygusal ve hissi de olsa her kademe yaşa göre hazırlık yapılarak verilirse 12-13 yaştan itibaren kimse dizlerini dövmez ve ah, vah, keşke diyemez. Çünkü sizler boş bırakırsan­ız menfi-müsbet muhakkak bir dolduran çıkar ve çocuklarım­ızı elimizden çalarak alır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye