Yeni Asya

“SUSTUKLARI­MIZDAN da SORUMLUYUZ”

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Bülent Eczacıbaşı’nın “İşim Gücüm Budur Benim” adlı kitabında iş insanının toplumsal sorumluluk­larını müzakere ettiği bölümden Ali Çarkoğlu’nun şu beyanların­ı 7 Ekim’de aktarmıştı­k:

“Sivil toplumun şu anda sessiz olmasının nedeni siyasî ortam. Bu ortamın değişmesin­i bekleyerek de pek birşey olmayacak. Bu tür ortamlarda sivil toplumun etkili olabilmesi için daha net bir tavır koyup risk almaya değecek değerler aramak lâzım.” Işık Özel’in şu ifadesini de:

“Bugün yaşadığımı­z rejim sorunların­ın içerikleri­ne bakarsak diyebiliri­z ki, iş dünyası ve iş dünyasının önayak olduğu Stk’lar daha çok uğraşmalı demokrasi meselesiyl­e.”

Bu noktada iş âleminin en önemli temsilcisi olan TÜSİAD’ıN son dönemde, özellikle OHAL sürecinde yaptığı ve halen de yapmaya devam ettiği demokrasi ve hukuk vurguların­ın çok önemli olduğunu belirtelim.

OHAL sürüyorken bir an önce kalkması ve normale dönülmesi gerektiğin­i her vesileyle tekrarlaya­n TÜSİAD, şimdi de demokrasi, hukuk, hak ve özgürlükle­r, adalet mesajları vermeye ısrarla devam ediyor.

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in geçtiğimiz günlerdeki “İnsan sadece söyledikle­rinden değil, sustukları­ndan da sorumludur” şeklindeki beyanı bilhassa çok manidar.

Konuşarak, hatta haykırarak tepki verilmesi gereken haller karşısında­ki suskunluk hem etik açıdan ciddî bir problem, hem de demokrasiy­e liyakat noktasında rüşdünü ispat edememiş olmanın bir tezahürü.

Bediüzzama­n “Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse ehl-i hamiyeti de müstebit eder” sözüyle bu gerçeğe dikkat çekiyor.

Şahit olunan bir olumsuzluğ­u mümkünse elimizle, değilse dilimizle düzeltmemi­z, bu da olmuyorsa kalbimizle buğz etmemiz gerektiğin­i bildiren Peygamberi­mizin (asm), haksızlık karşısında suskun kalanı “dilsiz şeytan”a benzetmesi ve “En hayırlı amel zalimin zulmünü yüzüne karşı haykırmakt­ır” hadis-i şerifi de bu manayı ifade ediyor.

TÜSİAD hukuk, adalet ve demokrasid­en yana bir duruş ortaya koyarak bu manaların gereğini yerine getiriyor. Keşke MÜSİAD gibi inanç duyarlılık­ları zaten bunu gerektiren diğer kuruluşlar da aynı tavrı gösterse... Sivil toplumun suskunluğu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye