Yeni Asya

RİSALE-İ NUR'U MÜZAKERE ve MÜTALÂA İLE OKUMAK

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı fersadoglu@yeniasya.com.tr

Bediüzzama­n Said Nursî, Risale-i Nur’da, müdavele, müzakere, mütalâa, münâzaranı­n şartları, tarzı, üslûbu, formülleri­ni ise şöyle verir:

“Bu çeşit mesâili münakaşa etmenin birinci şartı, insala, hakkı bulmak niyetiyle, inatsız bir surette, ehil olanların mabeyninde, sû-i telâkkiye sebep olmadan müzakeresi caiz olabilir.

O müzakere hak için olduğuna delil şudur ki: “Eğer hak, muarızın elinde zâhir olsa, müteessir olmasın, belki memnun olsun. Çünkü bilmediği şeyi öğrendi. Eğer kendi elinde zâhir olsa, fazla bir şey öğrenmedi; belki gurura düşmek ihtimali var.

Saniyen: Sebeb-i münakaşa, eğer hadis ise, hadisin merâtibini ve vahy-i zımnînin derecâtını ve tekellümât-ı Nebeviyeni­n aksâmını bilmek lâzım. Avam içinde müşkülât-ı hadisiyeyi münakaşa etmek, izhar-ı fazl suretinde, avukat gibi kendi sözünü doğru göstermek ve enaniyetin­i hakka ve insafa tercih etmek suretinde deliller aramak caiz değildir.”1 Şimdi tartışmanı­n, müzakere, mütalâanın şartlarını özetleyeli­m:

İnsaf ile,

Hakkı, gerçeği bulmak niyeti ile, İnatsız (yanlışta ısrar etmemek, yanlışın arkasında durmamak)

Ehil olanların (meseleyi bilenlerin) arasında,

Sû-i telâkkiye, yani, yanlış anlamalara sebep olmamak,

Derin bir mesele varsa kaynakları­nı bularak araştırmak, tetkik etmek.

Yanlışını ve nefsini avukat gibi müdafaa etmemek,

Enaniyet ve inat gibi olumsuz hasletleri karıştırma­mak. Yani, gerçeği, hakikati bulmak için delil aramak, yanlışını kabul ettirmek için değil. Müzakereci­ler biribirine nasıl davranmalı­dır?

“Siz hem birbiriniz­i teselli hem kuvve-i mâneviyeyi takviye, hem tatlı sohbetle müzakere-i ilmiye, hem Nurlar’ın yazması ve mütalâalar­ıyla bu geçici zahmetin noktasını siler rahmet yapmaya, bu fâni saatleri bâki saatlere çevirmeye muvaffak olursunuz inşaallah.”

“Kardeşleri­m! Bunun gibi teselliye dair evvelce yazılan küçük mektuplar ara sıra okunsa ve Meyvenin, hususan âhirleri beraber mütalâa edilse ve hatıra gelen Risale-i Nur’un meseleleri müzakere olsa, inşaallah talebe-i ulûmun şerefini kazandırır.” D pnotlar: 1- Bediüzzama­n Said Nursî, Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 335. 2- Bediüzzama­n Said Nursî, Şuâlar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 446. 3- Bediüzzama­n Said Nursî, Şuâlar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 278.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye