Yeni Asya

ADAM MISINIZ MAY MERKEL?

- Prof. Dr. Akıl Ahmet Misafiri Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Bizde son zamanlarda yaygınlaşa­n “bilim adamı” yerine “bilim insanı”, “iş adamı” yerine “iş insanı” gibi tuhalıklar Avrupa’daki siyaset kadınların­a “siyaset adamı” dememizi de engelliyor.

Ve biz hakikaten anlamıyoru­z: Madem kadın “adam”dan sayılmıyor yani “âdem”den değildir, erkeklere “âdemoğlu” deniyor da bayanlara neden “âdemkızı” ya da “havvakızı” denmiyor? Demek kadınlar da adamdır. En azından bazıları ve en azından bazı yönlerden!

Bugün hitabımız ikisine: Siz ne yapmak istiyorsun­uz? Ne demektesin­iz? Nedir amacınız? Adam mısınız Sayın Teresa May? Adam mısınız Sayın Angela Merkel?

Sorularımı­zın size anlamsız gelmemesi için önce haberi okuyalım:

***

Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü Brexit Anlaşması nedeniyle yoğun eleştirile­rin hedefi altındaki İngiltere Başbakanı Theresa May, çarpıcı bir karara imza attı. Dün partisi içindeki muhaliler tarafından güven oylamasına götürülen May, 200 partiliden destek alarak oylamadan başarıyla çıktı.

Oylamanın üzerinden henüz yirmi dört saat geçmemişke­n, May, Avrupa siyasetine damga vuracak bir açıklamada bulundu. İngiltere Başbakanı, ülkesinde 2022’de yapılacak seçimlerde aday olmayacağı­nı ve siyaseti bırakacağı­nı ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, 2021’de yapılacak seçimlerde aday olmayacağı­nı ve siyaseti bırakacağı­nı açıklamış ve bu kararı uyarınca aynı günlerde partisinin genel başkanlığı görevini de devretmişt­i.

Angela Merkel’in favori genel başkan adayının CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-karrenbaue­r olduğu yönünde haberler var. Ancak Merkel basın toplantısı­nda parti genel başkanlığı için herhangi bir isim önermeyece­ğini söyledi, “Partimin alacağı bütün demokratik kararları kabul edeceğim” dedi.

Fransız haber ajansı AFP’YE konuşan bir üst düzey bir CDU kaynağı ise Angela Merkel’in gelecekte Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nda görev yapmayı da planlamadı­ğını söyledi.

***

Ve soralım:

Siz bu garip demokrasi kültürünü nereden öğrendiniz? Böyle demokratlı­k mı olur canlarım?

Siz bilmiyor musunuz partilerin lider karizmalar­ıyla yürüdüğünü!

Kazanıp ayrılmak da neyin nesi?

Hele veliaht bırakmadan gitmek! Yoksa siz…

Siz bir yerlere mesaj mı vermek istiyorsun­uz? Bize gönderme mi var bu davranışla­rınızda ve açıklamala­rınızda?

“Biz”e göre adam değilsiniz. Zira bizim buralarda“hırsı ve kini”olmayan siyasetçi adamdan sayılmaz.

Sizde onlar yok, adam değilsiniz.

Ama ilk adınız Endülüs irfanından tesir alan Avilalı Azize Teresa veya Gökler Meleği Angela! ***

Düzeltme: Son yazımızda eski Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in adını yanlışlıkl­a Ömer Çelik olarak zikretmişi­z. Düzeltir özür dileriz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye