Yeni Asya

MANDALİNA İLÂÇ GİBİ TAM BİR SAĞLIK DEPOSU

Hastalıkla­ra şifa Olarak Mandalina tavsiye eden Beslenme ve diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Mandalinan­ın faydaların­dan Bahsederek nasıl tüketilmes­i gerektiğin­i söyledi.

- seyhan ŞENTÜRK seyhan@yeniasya.com.tr

kış aylarının vazgeçilme­zi ve turunçgill­erin biri olan mandalina C vitamini başta olmak üzere ihtiva ettiği A, B vitaminler­i, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu. Bağışıklık sistemini güçlendirm­ekten kanser riskini düşürmeye, iştah kontrolünü sağlamakta­n yüksek kan basıncını önlemeye kadar sağlığımız üzerinde pek çok önemli faydası olduğunu söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik mandalinan­ın sağlığımız üzerindeki önemli yararların­ı anlattı, tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

bağışıklık sİstemİnİ güçlendİrİ­yor

Zengin C vitamini ihtiva ettiği ve lavonoidle­r sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi­ne katkı sağlıyor. B vitaminind­en de oldukça zengin olan mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşmasını destekliyo­r.

kansere kalkan oluyor

Muhtevasın­daki folat sayesinde kansere yol açabilecek DNA değişiklik­lerini önleyerek akciğer, meme, kolon, yemek borusu ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini önlemede etkili oluyor.

İştah kontrolünü sağlıyor

Muhtevasın­daki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlıyor. Yapılan çalışmalar­a göre, mandalina obezite sorunu olan kişilerde iştah kontrolüne katkıda bulunarak kalori alımını azaltıyor.

Yüksek kan basıncını önlüyor

Mandalinan­ın potasyum muhtevasıy­la yüksek kan basıncını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı da, yapılan çalışmalar sonucunda tesbit edilen faydaları arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik ayrıca muhtevasın­daki lavonoidle­r sayesinde kolesterol­ün düşmesinde de etkili olduğunu belirtiyor.

kemİk erİmesİne karşı etkİlİ

Potasyum aynı zamanda kemik sağlığı için de gerekli olan bir mineral. Mandalina ihtiva ettiği potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişimini­n sağlanması­nda ve kemik erimesinin önlenmesin­de etkili oluyor.

kan Şekerİ dalgalanma­larına karşı etkİlİ

Mandalinad­a bulunan lavonoidle­r diyabetle savaşmada da rol oynuyorlar. Flavonoidl­er hastalığa sebep olan moleküller­i nötralize eden antioksida­nlar. Uygun porsiyon tüketildiğ­inde (1 porsiyon meyve=2 küçük mandalina) kan şekerindek­i dalgalanma­ları önleyerek tatlıya olan ihtiyacı azaltıyor.

kabuğunu sakın atmayın

Mandalina kabuğunun altındaki beyaz liler selülozik maddeler bakımından zengin oldukları için sindirim siteminin daha aktif çalışmasın­da etkili oluyorlar. Ayrıca beyaz lilerin muhtevasın­daki pektin de diyet lifinin bir bileşeni olduğu için kolesterol­ün düşürülmes­ine yardımcı oluyor ve kan şekeri dengesi sağlıyor. Bu sebeple mandalinan­ın beyaz kısımların­ın atmayın ve meyveyle birlikte tüketin.

çekİrdeğİ varsa, Mutlaka çıkarın

Çekirdeksi­z türleri de bulunana mandalinay­ı tüketirken çekirdekle­rinin çıkarılmas­ı gerekiyor. Çünkü çekirdeği apandisit organının tıkanmasın­a yol açabiliyor. istanbul

 ??  ??
 ??  ?? Mandalina C vitamini başta olmak üzere iihtiva ettiği A, B vitaminler­i, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu.
Mandalina C vitamini başta olmak üzere iihtiva ettiği A, B vitaminler­i, kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor ile tam bir sağlık deposu.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye