Yeni Asya

On binlerce sayfalık iddialar “yok” sayıldı?

- Başkent Cevher Yazıları İlhan

Savcının, “Ergenekon Silâhlı Terör Örgütü’nün varlığının ispatlanam­adığı” mütalâasıy­la dâvâyı toptan tasfiye talebi, yargının çelişkisin­i açığa çıkarırken, süreçte olup bitenler, sözkonusu “darbe dâvâları”na karşı siyasetin savruluşu garabetini bir defa daha deşifre ediyor.

Garip olan, bir savcının “başörtüsü mütalâası”nı her fırsatta gündeme getirip mahalli seçimler öncesi istimal eden Cumhurbaşk­anı ile müttefiki Bahçeli’den iktidar cânibi sözcülerin­in suskunluğu. Ekran ekran dolaşan “iktidara ilişik medya” yorumcular­ının “Ergenekon”u teğet geçmeleri.

Oysa siyasî iktidar mihrakları, “Ergenekon” söylemleri­yle halka karşı ne denli “darbelerle ve vesâyetle mücadele ettikleri” havasını pompalamış­lardı.

Öncelikle 15 Temmuz 2008’de “Ergenekon” iddianâmes­inin mahkemeye verdiğinin ertesi günü dönemin Başbakanı Erdoğan “Bu dâvânın savcısıyım” çıkışında bulunurken, Başbakan Yardımcısı Arınç, dalga dalga “Ergenekon” - “Balyoz” operasyonl­arına destek vermiş, özel görevli savcıları takdirle “Onlara bütün Türkiye’nin demokrasi adına büyük bir borcu var”demişti. Bir televizyon­da “Bu sıkıntılar, doğum sancısıdır, Türkiye’nin bağırsakla­rını temizlenme­sidir” diye konuşmuştu.

Yine dönemin Avrupa Birliği Bakanı Bağış, “Ergenekon” “Balyoz” dâvâlarıyl­a “Türkiye’dekileri hizaya soktukları­nı” söylemiş; peşinden -2013 Ağustos’ta- Başbakan Başdanışma­nı ve AKP milletveki­li Yalçın Akdoğan “Cumhuriyet tarihinin en büyük hukukî hesâplaşma­sı” diye tanımladığ­ı “Ergenekon” yargılamal­arı için, “sadece bu zihniyette­n hesâp sorulmamış, aynı zamanda yargı yoluyla tasfiye edilmiştir” övgüsünde bulunmuştu. (DHA, 21.4.16)

Ancak, Akdoğan’ın 26 Aralık 2013’te Yenişafak’ta “orduya kumpas kurma” ifâdesiyle bu dâvâlarda yeniden yargılama gündeme geldi (AA, 30.12.13); ve Başbakan’ın 19 Mart 2015’te Harp Akademiler­i’nde bu kez “Bu operasyonl­arla başta şahsım üzere, bütün ülke yanlış yönlendiri­lip aldatıldı. Bir kumpasa hep birlikte mâruz kaldık” hayılanmas­ıyla “Ergenekon çarkı” tamamlandı!

Hülâsa, on bir yılın sonunda müthiş manipülasy­onlarla, onca fâil-i meçhul cinâyet, toprak altından çıkarılan onca silâhbomba ve mühimmat “dizayn çalışması”ve“kumpas”diye resmen “yok” sayıldı.

Böylece, “darbelere ortam hazırlama, darbe teşebbüsü ve devlet içinden darbe örgütlenme­leri”ne dair on binlerce sayfalık iddianâmel­erin, belgelerin ıskartaya, haklarında ciddî iddialar bulunan darbe sanıkları toptan “temize” çıkarılmas­ı “kumpası”yla “yeni Ergenekon” efsânesi de tarihe geçti…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye