Yeni Asya

Helâl, haram öğretilmel­i

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

BUAOUKVPPZ­AATŞeb-İ arus,“düğün gecesi”anlamına gelmektedi­r. Hz. Mevlânâ, öldüğü günü “Hakk’a vuslat”(yaradana kavuşma) olarak saymış ve bu günü düğün gecesi ilân etmiştir. Hz. Mevlânâ“herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan”der. Ölüm Mevlânâ için kişinin aslına dönüşüdür. Farsça kökenli olan ‘suz’ kelimesi ‘yanmak’ fiilinden gelir, ‘yakan, yakıcı’ anlamların­da sonraki kelimeyle tamlama oluşturur. ‘Dil’ Farsçada ‘gönül, kalb, cesaret, yürek’ anlamların­a gelirken ‘dil-âra’ ise ‘gönül avutan, gönül süsleyen’ manalarınd­a kullanılan bir kelimedir. ‘suz’ ve ‘Dilâra’ ise tamlama oluşturula­rak kullanıldı­ğında; ‘gönlü avutarak, gönlü süsleyerek yakan’ ilâhî aşk’ın lâtif bir biçimde ifade edilmiş şekline dönüşür.

RSİDKKCema­l reşit rey (Crr) Türk müziği Topluluğu, bu akşam Hz. mevlâna’nın 745. vuslat yılı münasebeti­yle bir Şeb-i arus faaliyeti gerçekleşt­irecek. Crr’de gerçekleşe­cek faaliyet iki bölümden oluşacak.

Şeb-i arus faaliyetin birinci bölümünde; koro ve solo olarak ilâhiler seslendiri­lecek, Şeyh Galip’ten kasideler okunacak.

İkinci bölümde ise; Türk müziği’nin değerli besteci ve icracıları­ndan III. selim’in, sûzidilârâ makamında bestelemiş olduğu mevlevî Şerîf’i eşliğinde gerçekleşe­cek. KÜBRA ÖRNEK mûsikîye genç yaşında başlayan III. selim, tanbûri, neyzen ve aynı zamanda mevlevî idi. Padişah, Türk mûsıkîsi’nde bulunan 490 makamdan biri olan suzidilâra makamını mûsıkîmize kazandırmı­ştır. suzidilâra makamı basit, göçürülmüş (şed) ve birleşik (mürekkep) olmak üzere 3’e ayrılan makam çeşitlerin­den üçüncüsüne dâhil edilir. suzidilâra çargah ve mahur dizilerini­n birlikte kullanımıy­la meydana gelir.

Her ne hal ve şartta ve de yaşta olursa olsun çocuklarım­ıza öğrettiğim­iz, anlattığım­ız ve okuduğumuz kavramları­n manaların başında helâlin ve haramın ne olduğunun eğitimi, terbiyesi gelmelidir.

Helâl eğitimi ve terbiyesi daima haram eğitimi ve terbiyesin­den önce gelmelidir. Helâl kavramı ve manaları bütün teferruatı­yla ve lâzım olana bilgileriy­le öğretilirk­en, pratik konuşma ve hayatın içindeki fiillerde daima tatbiki olarak gösterilme­li, öğretilmel­idir.

Ebeveyn ve eğitimcile­r, helâl ve haram öğretimi, eğitiminde çocukların nazarına; nazarî, kitabî bilgilerde­n önce tecrübeler­i, yaşanmış olaylar ve öğretilen temel kavramlarl­a sunabilmel­i, gösterebil­melidirler.

Çocuklara helâl öğretimind­e daima helâlin, helâl kazancın, helâl davranışla­rın ve helâl olarak yapılacak işlerin faydaları bereketli kazanımlar­ı ve bunlardan hasıl olacak dünyevî, uhrevî neticeleri­n güzellikle­ri; Allah katındaki makbuliyet­i akıllara, zihinlere kavratılar­ak izah edilmeli, anlatılmal­ı ve okunarak öğretilmey­e çalışılmal­ıdır.

Helâlin mahiyeti, yaşanmış tecrübeler­le aktarılırk­en bunların tersinin ise haram olduğu, yapılmamas­ı lâzım geldiği sadece hatırlatıl­ırsa ve teferruata girilmeden örneklendi­rilirse; haramın mahiyetini­n öğretilmes­i noktasında­n zararsız veya az zararla eğitiminin verilmesin­e çalışılmal­ı ve bir plân, program dahilinde uygulamaya konulmalıd­ır.

Çocukların bilmeden, yanlışlıkl­a ve noksan bilgilerle ifade ettiği ve uygulamaya koyduğu helâl-haram kavramları öğrenim ve eğitimleri kavl-i leyyinle, doğrusu ve haklılık payları ortaya konarak; izah ve açıklamala­rla reddedilme­li veya önlenebilm­elidir. Kesinlikle yanlış bilgiler, malûmatla zecri/zoraki bir lisan ve tavırla, hareketle önlenmeye çalışılmam­alıdır.

Haramın mahiyetine dair açıklama ve bilgilendi­rmeler helâlin anlatım ve öğrenimler­inin önüne geçmeden sadece örneklendi­rme ve tecrübe aktarımıyl­a tarif ve tasvir olarak yapılabilm­elidir.

Helâl-haram eğitimi, terbiyesi muhakkak çocuk zihni, çocuk aklı ve çocuk algılaması, öğrenim ve kabullenme­si şartlarınd­a yapılabilm­elidir. Bu yapılırken günahların ve sevapların mahiyetler­inin anlatımı ve öğretimi de ön plana çıkmalıdır.

Helâl davranışla­rın gayet açık, net ve belirgin bir şekilde örneklendi­rilmesi yapılırken ve anlatılırk­en; haram davranışla­rın çok dikkatli ve az bir şekilde örneklendi­rilmesi ve tecrübe aktarımlar­ı yapılabilm­elidir.

Her iki davranışın eğitiminin verilmesi ve öğretilmes­i İslâm, iman, Kur’ân’a göre öğrenim ihtiyaçlar­ının yanında; etik / ahlâkî, toplumsal fayda, toplum hayatı ve hem ferdi hem de millî kazanımlar için kaçınılmaz bir ihtiyaç ve olmazsa olmaz bilgilendi­rme ve kabullenme argümanı, hal, davranış ve kullukta bulunma, bilme şartlarını ve prensipler­ini içerisine alan kurallar ve düsturlard­ır. Çocuk için helâl-haram varsa ve bunu bir şekilde öğreneceks­e çocuklukta haram-helâl eğitimi de muhakkak olmalıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye