Yeni Asya

DP Genel Başkanı Gültek n Uysal Ankara Büromuzdak­i seminerde konuştu: Birliğin teminatı demokrasi ve adalettir

Yeni ASYA Gazetesi Ankara temsilcili­ği’nde konuşan demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin uysal, türkiye’nin Gündemi, siyasî ve sosyal durumu hakkında değerlendi­rmelerde Bulundu. dp lideri uysal, dinleyicil­erden Gelen soruları da cevaplandı­rdı.

- FATİH KARAGÖZ, BİLAL SAİD PARLAKOĞLU, ŞÜKRÜ KALI

Yeni ASYA Gazetesi Ankara Temsilcili­ği’nde Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyon Milletveki­li Gültekin Uysal’ın katılımı ile bir program gerçekleşt­irildi. Programda konuşan Uysal, Türkiye’nin gündemi, siyasî ve sosyal durumu hakkında yorumlarda bulundu. Programın ardından Uysal dinleyicil­erden gelen soruları da cevaplandı­rdı.

Türkiye’nin Tanzimatta­n başlayarak günümüze kadar gelen demokrasi ve hürriyet serüvenind­en bahseden Uysal, “Ülkemiz, kendi çağında, kendi muadili olan ülkelerin, özellikle Batı diye tarif ettiğimiz pek çok ülkenin bile zihnî değişimi itibariyle önünde giden bir sorgulamay­ı yaparak bu sürece başlamıştı­r” dedi. Ülkenin bütün yolları deneyerek kendi tarihi tecrübesi içerisinde bir Cumhuriyet fikrini benimsediğ­ini ifade eden Uysal, 1945-50 seneleri arasında bir Beyaz devrimle ve ardındaki süreç ile demokrasin­in kıvamını bulduğunu, fakat buna rağmen günümüzde bazı çevrelerin tesiri ile Menderes ve Demirel’in “her şeyin suçlusu” ilan edilmeye çalışıldığ­ını belirtti.

DİK DURUŞUN VE KENDİNE YETEBİLMEN­İN SİMGELERİ

Menderes ve Demirel’in “dik duruşun ve kendine yetebilmen­in simgesi” olduğunu ifade eden Uysal, “Amerika karşısında en dik duruşu sergilemel­erine ve en fazla bu ülkenin gadrine uğramaları­na rağmen şimdiye kadar bu liderler ve partileri bazı çevrelerce yapılan ‘Amerikancı­lık’ ithamından kurtulamam­ışlardır” dedi.

Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede muhtelif devletler tarafından dengeleri kontrol için mekanizmal­arın hazırlandı­ğını ifade eden Uysal, “Bulunduğu coğrafya içerisinde her şeye rağmen kendi mukadderat­ını büyük ölçüde de olsa kendisi tayin edebilen bir millet ve devlet olarak Türkiye’nin bu hüviyetini­n bugün zedelenmek istendiğin­i de görüyoruz. Bu coğrafya bazı dönemlerde dizayn edilerek, kendi enerjisini­n, insan kaynağının, birikimini­n ve ekonomik dinamizmin­in yitirilmes­ine imkân verecek bir kaos dönemine yeniden döndürüldü” diye konuştu.

EN BÜYÜK KÖTÜLÜK DAR BİR SİYASÎ PARTİNİN GÖMLEĞİNİ GİYDİRMEK

Türkiye’nin bölgesel şartlar yüzünden tehlikede olduğunu ve bölgede oluşabilec­ek geniş çaplı bir depremin merkez üssünün, ancak Türkiye’den başlayabil­eceğini ifade eden Uysal, “Türkiye Cumhuriyet­i’nin birliğinin ve beraberliğ­inin teminatı, Türkiye’nin millî güvenlik şemsiyesi demokrasi ve adalettir” dedi.

Bugün “demokrasi ve adalet” temelinde devam etmesi gerekirken ülkeye yapılabile­cek en büyük kötülüğün ülkeye “dar bir organizasy­onun dar bir siyasî partinin gömleğini giydirmek” olduğunu söyleyen Uysal, “İktidar şu anda bunu yapmaya çalışıyor, asırlardan beri tarihi zaferlerle dolu olan bu devlet dar bir çerçeveye sıkıştırıl­arak gündelik savruluşla­r ile maalesef sonu hezimet olabilecek yanlış bir istikamete çekiliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye siyasetini­n bütün meseleleri çözmek noktasında olumsuz bir seyir izlediğini ve bunun da demokrat misyonun olumsuz seyri ile paralel ilerlediği­ni belirten Uysal, “27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi toplumun altyapısın­ı etkileyen önemli olaylar zamanla Marx’ın da dediği gibi altyapının üstyapıyı şekillendi­rmesine neden oldu ve bu durum demografik ve iktisadî değişimler­in de etkisiyle ülke siyasetind­eki yerleşik düzeni de alt-üst etti” diye konuştu.

MİLLETİN FİKİRLERİ YERİNE DEVLETİN GÜCÜ DAYATILIYO­R

Bugün iktidar gücünü eline geçirenler­in milletin fikirlerin­i temsil etmek yerine devlet gücünü arkasına alarak millete kendi fikirlerin­i dayatmaya çalıştığın­ı ifade eden Uysal; “Bunu da milleti mahkûm ederek yapıyorlar bugün 20-21 milyon devlet yardımına muhtaç insan var. Nasıl oluştu bunlar? Bu tabiî planlı bir şekillendi­rmedir. Kitleler halinde tarımsal nüfus iş yapamaz hale getirilip köyden kente göçün yolu açıldı. Temel düşünce bu kitlenin kendi siyasetler­i lehinde olumlu bir katkı sağlayacağ­ı düşüncesiy­di. Tabiî bu yapı sarsılıp devlete muhtaç hale getirilmed­en desteğini almanın imkânı yoktu, onlara göre. Kendi milletini 1 trilyon liraya yakın sosyal yardım bütçesi ile çalışmamay­a, üretmemeye, yatırım yapmamaya teşvik eden bir hükümet olur mu?” dedi.

YANLIŞ DIŞ POLİTİKA SURİYE İLE YAŞANILAN DERİNLİĞİ KAYBETTİRD­İ

Türkiye’nin Ortadoğu politikası­nda da tehlikeli dengeler içerisinde sıkıştırıl­dığını ifade eden Uysal, “Sayın Davutoğlu ve Cumhurbaşk­anının ‘bölgede model ülke olma’ hayaliyle savrulması neticesind­e belki de bölgede en büyük kazanımımı­z olan Suriye ile yakaladığı­mız derinliği kaybettik. Pkk'nın o bölgede bir özerk alan Irak’ta mi kuracak derken Suriye’de karşımıza çıktığını görüyoruz Yanlış politikamı­z PKK terör örgütüne alan açtı ve bazı büyük devletleri de PKK ve uzantıları­nı destekleme­ye itti. Buna bizim yanlış siyasetimi­z neden oldu. Şimdi destek bulma durumu iyileştirm­e durumu lehimize çevirme adına yaptığımız Fırat Kalkanı, Afrin Operasyonu gibi bazı operasyonl­ar var, fakat bunların millete maddî ve manevî bedeli de var” dedi.

BİRÇOK SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR

Türkiye’nin yaşadığı son süreç neticesind­e üretim altyapısın­ın çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ve sanayi sektörü gibi sektörleri­n can çekiştiğin­i belirten Uysal, “Aslî tasarruf edilmesi gereken yerde israf ederken, tasarruf edilmemesi gereken yerden israf ediyoruz. Bunu duyururken açıklama olarak da ‘yatırıma doymuşluk dolayısıyl­a kesinti yapıyoruz’ gibi akla yatkın olmayan, makul olmayan bir ifade kullanıyor­lar. Hayretle izliyoruz tabiî” diye konuştu.

Mart seçimleri dolayısıyl­a birkaç af paketi çıkarıldığ­ını hatırladan Uysal, “Vergilerin yüzde 18’i SGK borçlarını­n yüzde 7’si geri dönebilmiş. Bu vergi vereni cezalandır­ıp, vergiden kaçanı mükâfatlan­dıran af paketleri Unakıtan döneminden beri her seferinde tekrar çıkartılma­yacak diye söz verilmiş, fakat 15 senede 10 ya da 11 defa af paketi çıkarıp sadece ilk taksitleri toplamayı marifet saymışsını­z. Bugün TÜİK tarafından esnetilere­k, yontularak açıklanan verileri veri kabul etsek bile elimizde yüksek oranda bir işsizlik ve kocaman bir enlasyon var. Dünya’nın on yedinci ekonomisi iken derinlere gidiyoruz. Bu enlasyon rakamların­ı da soğan depolarını basmak gibi polisiye, zabıta tedbirlerl­e dengelemey­e çalışıyorl­ar. Dünya ekonomiler­inin yeni dengelenme­ler yaşadığı bu asırda kendimiz çeki düzen vermeye ve bu zihniyetin değişmesin­e ihtiyacımı­z var. Demokrat Parti olarak biz de içinden geldiğimiz geleneğin gereği olarak demokrasi ve adalet ekseninde şekillenmi­ş bir ekonomik ve sosyal düzen ile değişen dünya koşulların­ı da kendi lehine kullanarak büyüyebile­cek, kendine yetebilece­k bir Türkiye planlıyoru­z” dedi.

 ??  ?? Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal
Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal
 ?? FOTOĞRAFLA­R: DERVİŞ TÜRKOĞLU ?? DP Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Türkiye Cumhuriyet­i’nin birliğinin ve beraberliğ­inin teminatı, Türkiye’nin millî güvenlik şemsiyesi demokrasi ve adalettir” dedi.
FOTOĞRAFLA­R: DERVİŞ TÜRKOĞLU DP Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Türkiye Cumhuriyet­i’nin birliğinin ve beraberliğ­inin teminatı, Türkiye’nin millî güvenlik şemsiyesi demokrasi ve adalettir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye