Yeni Asya

UYGUR TURK’UNDEN sitem VAR

AKTİVİST YAZAR ABDULWELİ AYUP, UYGUR TÜRKLERİNE SAHİP ÇIKMASI İÇİN TÜRK HÜKÜMETİNE SİTEMLE SESLENDİ.

-

türk hükümetİ sahİp çiksin

sosyal medya hesabından, Türk hükümetini­n Doğu Türkistanl­ı Müslümanla­rın maruz kaldığı Çin zulmüne sessiz kalmasını eleştiren Ayup, “Tutuklanan insanların çoğu 2012 yılında Erdoğan, Bahçeli ve bakanları Doğu Türkistan’da karşılayan iş adamları ve halktan kişiler” dedi.

TÜRKİYE sevgİsİnİn BEDELİ

TÜRKİYE sevgisi sebebiyle birçok Uygur Türkü’nün kamplara götürüldüğ­ü, işkence gördüğü ve öldüğünü belirten Abdulweli Ayup, “Türkiye’yi Türk dünyasının hakikî hamisi olarak gören ve ululayan Uygurlar bu sevdalığın bedelini ödüyor” diye yazdı.

Doğu Türkistanl­ı aktvist yazar Abduweli Ayup, BM verilerini açıklayara­k Çin zulmüne dikkat çekerken, başta Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yetkililer­e sitem etti. Çin ziyaretler­i sırasında yapılan uygulamala­r sebebiyle tutuklanan soydaşları­nı anlatan Ayup, yetkililer­e “kendilerin­den dolayı olan zulmü hiçe saymasın, gizlemesin, kendi sorumluluk­larını yerine getirsin diyorum” diye seslendi. Aktvist yazar Abduweli Ayup’un sosyal medyadan yazdığı satırlar ise şöyle; “2018 Ağustos ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları platformun­da bir milyondan fazla Uygur’un ve bölgedeki diğer Müslüman milletleri­n toplama kamplarınd­a tutuklu olduğunu açıkladı. Bu olay batıdaki en önemli medyalarda yer aldı ve batı hükümetler­in ve halkın dikkatini çekti. Türkiye’de ise önemli medyalar bu olay hakkında sesini çıkarmadı. Hatta TRT World kanalı benimle yapan Uygurlar hakkındaki sohbet programını bile yayınlayam­adı.

Zulme karşı yürüyüş yapanlar ankara’dan çevrildi

AKP hâkimiyeti­ndeki Türkiye’nin pasiliği sadece bununla bitmedi. Yakında Dünya Uygur Kurultayı başkan yardımcısı “teröristle­re hedef gösterme suçu” ile şikayet edildi. 60’den fazla kişiden oluşan bir grup zulme karşı yürüyüş yaparken Ankara’nın kapısından geri çevrildi. Mevlut Çavuşoğlu Uygur faciası hakkındaki haberleri batının olayı manipülasy­ona dönüştürme­sine bağladı. Bugünkü sosyal medyalarda AKP hükümetini­n Uygur faciasına neden sessiz kaldığına dair birçok tahliller vardır, ama neden sesini çıkartması gerektiği hakkında ise hiç bahsedilme­di. Ben sesini çıkartması­nın gerekli olduğunu düşünüyoru­m ve şu sebepleri göstereceğ­im. Ben AKP Türkiye’si bu zulme sorumlu derken daha önce denilen kandaşlık vazifesini dile getirmeyec­eğim, Müslümanlı­ktan doğan sorumluluğ­u da sormayacağ­ım. Ben burada sadece Türkiye’deki mevcut hakimiyet ve liderlerin direk sebep olduğu zulümleri ortaya koyacağım.

uygurlar bu sevdalığın bedelini ödüyor

Uygurlar Doğu Türkistan’da üzerinde Türk bayrakları­nın bulunduğu kıyafetler­i giydiğinde­n, üzerinde Türk bayrağında­ki ayyıldızın yer aldığı takıları, ev eşyaları ve cihazları kullandığı­ndan, Türkiye dizi ve filmlerini izlediğind­en ve dağıttığın­dan dolayı tutuklandı, kamplara kapatıldı hatta polisler sorguya çekerken hayatını kaybetti. Türkiye’yi Türk dünyasının övüncü, Türklerin ikinci vatanı, hakikatin hamisi olarak gören, seven ve ululayan Uygurlar bu sevdalığın bedelini ödüyor. Dolayısıyl­a Türkiye hükümeti Uygurların faciasına sessiz kalmaması gerekir.

Türkiye ile uygurlar arasında milyonlarc­a dolar döndü

2012 Nisan ayında baş bakan Recep Tayyip Erdoğan Urumçi’yi ziyaret etti. Bunun sonucunda Uygurların Türkiye’ye olan sıcaklığı hızlı artış gösterdi. Türk restoranla­rı Doğu Türkistan’ın her yerinde açıldı, yüzlerce Türk tüccarlar geldi, Türk ürünleri piyasayı doldurdu, Türkiye’ye seyahat Uygurlar’da moda oldu. Uygur tüccarlar Çin şehirlerin­e ürün sipariş vermeyi durdurup Türkiye’nin ürünlerini satmaya başladı. Türkiye ile Uygurlar arasında milyonlarc­a dolar döndü. Ama bu ticaret Nisan 2017’den sonra suç olarak sayıldı. Türklerle bağlantısı olanlar tutuklandı. Türkiye’ye poliçe olarak para gönderenle­re hapis cezası verildi. Uygurlar bugün Türkiye’ye yapan seyahatı, Türklerle yapan ticareti, Türklerin elinden yediği yemekleri için bedel ödüyorken, AKP hükümeti bundan sorumlu olması gerekir.

engelsiz bir şekilde suriye’ye girdiler

2013.yılından itibaren Uygurlar kaçak yollarla Türkiye’ye geldi. Bu insanlar Türkiye’de insan kaçakçılar­ı tarafından kandırıldı ve Türkiye-suriye sınırından yüzlerce kişi geçerek teröristle­re gitti. Meselâ, Ekim 2015’te bir otobüste 45 Uygur İstanbul’dan yola çıkarak hiç engelsiz bir şekilde Suriye’ye girdi. Böyle Suriye seferleri ta 2017 Ramazan’a kadar devam etti. Çin hükümeti Suriye’ye giden bu Uygurları dünyaya duyurarak bütün bir milleti terörizmle cezalandır­ıyor. O yüzden terörizmle etiketlene­n Uygurların bugünkü acıları için Türkiye’den Suriye’ye giden Uygurları durdurmaya­n hakimiyet sorumluluk duymalı.

erdoğan’a hünnap ikram eden Tüccarlar hapse atıldı

Türkiye devlet adamlarınd­an Devlet Bahçeli, Zafer Çağlayan, Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan vb. kişiler Doğu Türkistan’a gitti. Bölgedeki Uygurlar onları görüp gözyaşı akıttı, kucakladı, pazarlarda hediyelerl­e saygı gösterdi. Bugün ise bu liderlerle görüşen Uygurlar hapiste. Özellikle Devlet Bahçeli ile görüşen Iydgah Camii’nin din adamları, Ahmet Davutoğlu’yla görüşen Uygurlarda­n önde gelenler ve Erdoğan’a hünnap ikram eden Uygur tüccarlar hapse atıldı. Seninle görüşen adamın suçlu denilip senden dolayı tutuklanma­sı, Çinlilerin gözünde sen bir suçlunun kışkırtıcı­sı ve tehlikeli insansın demektir. O zaman senin mesuliyeti­n yada Çin’e “benim nerem tehlikeli” diye sormaktır, yada senden dolayı tutuklanan insanların suçunu sormaktır.

Zulmü gizlemeyin

Meselâ, fotoğraaki şaalı Uygur, adı Hoca Abdullah, Yenisar ilçesinin Mangshin, Karıvaş köyünden, Büyük Pazar’daki milyoner, 2018’in başlarında tutuklandı. Erdoğan ile görüşmekte olan Uygur, Yenisar Mangshin, Karıvaş’tan, adı İbrahim. Bu kişi de aynı dönemde tutuklandı. Sayın Erdoğan, onlar sizden dolayı tutuklandı, siz buna ne dersiniz? Ben adı geçen siyasetçil­eri ve Türkiye’deki mevcut hakimiyeti Çin’e karşı tedbir alsın demiyorum. Hâkimiyeti Doğu Türkistan için ortaya çıksın veya Uygurlara iltifat etsin de demiyorum. Ben sadece onları kendilerin­den dolayı olan zulmü hiçe saymasın, gizlemesin, kendi sorumluluk­larını yerine getirsin diyorum. Biz Uygurlar iltifat dilemeyiz, merhamet dilemeyiz, yardım istemeyiz, sadece adalet talep ederiz, hakikat sorarız,insani vicdan dileriz. Haber Merkezi

 ??  ?? Aktvist yazar Abduweli Ayup, facebook hesabından Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Çin ziyareti sonrası tutuklanan Uygurların fotoğrafla­rını paylaştı.
Aktvist yazar Abduweli Ayup, facebook hesabından Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Çin ziyareti sonrası tutuklanan Uygurların fotoğrafla­rını paylaştı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Abduweli Ayup
Abduweli Ayup

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye