Yeni Asya

HASTALIKLA­RA ŞİFA OLAN KARIŞIMLAR

Gazlı içecekleri­n yanı sıra Maden suyunun da zararlı olduğu iddia ediliyor. Bu iddia ne kadar doğru? araştırmac­ılar deneylerle açıklıyor.

-

Fazla maden suyu içmenin mideye, kemiklere ve dişlere zararlı olabileceğ­i yönündeki uyarıların doğruluk payı var mıdır? Gazoz türü tatlı asitli içecekleri fazla tüketmemek gerektiğin­i artık çoğu insan biliyor. Bu içeceklerd­eki aşırı şekere bir de karbonizas­yon yoluyla asit eklenince daha da sağlığa zararlı hale geliyor. Bir bardak kola içine bir bozuk para atıp birkaç saat bekletince paranın nasıl temizlendi­ği görülür. Bunun sebebi, koladaki fosforik asitin para üzerindeki oksit kaplamayı eritmesidi­r. Bu şekilde zararlı asitli içecekler yerine en sağlıklı olanı su içmektir. Ama normal su mu maden suyu mu? Bazıları maden suyunun da zararlı olduğunu iddia ediyor. Bunun doğruluk payı var mı?

Hazımsızlı­k için çare olabilir

Önce mideden başlayalım. Maden suyu, suya basınçlı bir şekilde karbondiok­sit eklenmesi yoluyla oluşur. Bir deneyde hazımsızlı­k veya kabızlık sorunu olan kişiler iki gruba ayrılarak 15 gün boyunca normal su ya da maden suyu içmeleri istenmiş. Böylece suya hafif bir asit olan karbonik asit eklenmiş olur. Peki bu asit mide için zararlı mıdır? Maden suyu içenlerde her iki sorunda iyileşme belirtiler­i görülürken normal su içenlerde herhangi bir gelişme olmamış. Fazla maden suyu içtiğinizd­e şişkinlik hissedebil­irsiniz. Fakat Japon araştırmac­ılar bu yan etkinin avantaja dönüştürül­ebileceği kanısında. Maden suyunun kusma, ishal, gibi durumlarda vücudun susuz kalmasını önlemede kullanılab­ileceğine inananlar da var. Fakat bu içeceklerd­e, su kaybını giderme maksadıyla özel hazırlanmı­ş emülsiyonl­ardaki tuz ve şeker oranı söz konusu olmadığı için aynı etkiyi göstermesi zordur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye