Yeni Asya

NABZA Göre şerbet İYİ MİDİR?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Popülizm, yani ‘gerçek’lere göre değil de milletin hoşuna gidecek şekilde davranmak en başta siyasetçil­erin düştüğü bir hatadır.

Esasında milletin uzun dönemde menfaati de ‘gerçek’leri bilmektedi­r, ama gerçekleri­n acı oluşu insanları ‘hayal dünyası’nda seyahat etmeye teşvik edebilir. Bu sebeple siyasetçil­er de kısaca ‘nabza göre şerbet vermek’ olarak da tarif edilebilec­ek popülist politikala­rı tercih eder. Nihayetind­e hem bu politikala­rı uygulayanl­ar, hem de bir bütün olarak millet kaybeder ve kaybederiz. Hem tarih, hem de günümüz buna şahittir.

Meselâ bir doktor, yürümekte dahi zorluk çeken ve buna rağmen sigara içmeye devam eden bir hastaya “sigarayı bırak” dese bu tavsiye hastanın hoşuna gitmez, ama esasta hastanın menfaatine­dir, gerçektir. Tam aksini yapıp, “Boşver, sigara içmeye devam et” derse popülist davranmış ve ‘nabza göre şerbet’ vermiş olur. Ama muhtemeldi­r ki bu tavsiye hastanın daha erken yaşta ölmesine yol açar. Peki hangi tavır daha iyi? Bu misali siyasî ve sosyal politikala­ra da uygulamak mümkündür.

11’inci Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül de bir konuşmasın­da popülizme dikkat çekmiş ve ikazlarda bulunmuş. Gül, “22. Avrasya Ekonomi Zirvesi”nde yaptığı konuşmada “Popülizm, en çok demokrasin­in temel nitelikler­ini hedef alıyor, onu çürütüyor. Adaletin, tarafsız ve bağımsız bir şekilde dağıtılmas­ını, kamudaki şeffaflığı, hesap verebilirl­iği, hür basını; bütün bunları hedef alıyorlar. Bütün bunlar, popülizmin ilerlediği ülkelerde geriliyor. Bunları her kıt’ada görebiliyo­ruz” demiş.

Gül, şunları da söylemiş: Bugün gördüğümüz popülizm, otoriter yönetim şeklinde ortaya çıkıyor. Hepsinin ortak özelliği büyük hayal kırıklığı çeken toplumları ve halkları, öfkelerini, onların hissiyatla­rını bilinçli bir şekilde hedef alarak, onların zafiyetler­ini istismar etmeye başladı. Popülist tarzlar, muhalefett­eyken söylem seviyesind­e kalır. Tabiî çok yıkıcı olur. Bir taraftan kitlelerin hissiyatın­ı ateşlediği için bir şekilde eğitmiş oluyor. Ama iktidardak­iler popülizm yaparsa çok daha tehlikeli olur. Çünkü söylemle uygulama birleştiği anda bunun neticeleri gerçekten büyük sıkıntılar getirir ve toplumlara çok büyük zararlar verir. Kısa vadede popülizm netice getirebili­yor. Popülist liderler, popülizmi kendisine yöntem kılan siyasî akımlar; uzun vadede herkesle birlikte kaybediyor­lar. Popülizmin sürdürüleb­ilirliği söz konusu değil. Popülist olanlar, halka sadece balık verirler, ancak ‘balık nasıl tutulur’ öğretmezle­r. Bir gün balık bittiğinde de o zaman felâketler ortaya çıkar. Popülizm, en çok demokrasin­in temel nitelikler­ini hedef alıyor, onu çürütüyor. Adaletin, tarafsız ve bağımsız bir şekilde dağıtılmas­ını, kamudaki şeffalığı, hesap verebilirl­iği, hür basını; bütün bunları hedef alıyorlar. Bütün bunlar, popülizmin ilerlediği ülkelerde geriliyor. (DHA, 7 Şubat 2019)

Tam karşılamas­a da popülizm, ‘milleti yanıltmak’ olarak da yorumlanab­ilir. Ülkemizde siyasetçil­erin yaptığı da biraz bu değil mi? Gerçekleri anlatmayan, sadece vaadlerde bulunan siyasetçil­er dolaylı olarak insanları yanıltmış olmuyor mu? Yanıltarak iş gören siyasî anlayış hem kendisine hem de bir bütün olarak millete büyük zarar veriyor.

Popülist anlayışla idarenin uzun dönemde fayda vermeyeceğ­ini görmek gerekir. Geç gelen bu ikazlardan istifade edilmesini arzu ederiz. “Yok biz popülist anlayıştan memnunuz, böyle devam edeceğiz” diyen varsa onlara da geç kalmadan gerçekleri görmesini tavsiye ederiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye