Yeni Asya

İhlâs bataryasın­ı şarj etmezsek iletişime geçebilir miyiz?

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

Hayfa ki, Müslümanla­r, hatta dindarlar ve hatta bir kısım İlahiyatçı­lar bile ihlâsın tanımını, ihlâsın ibadet ve her işimizde olmazsa olmaz vücubiyeti­ni, ihlâsın sırrını, ihlâsın hikmetini, ihlâsın gücünü tam olarak bildiğimiz söylenemez.

Bunun yanında ihlâsı kazanmanın metodların­ı, ihlâsı zedeleyen unsurları da…

Ne yazık ki, hocalarımı­z, vaizlerimi­z, İlahiyatçı­larımız sadece, “Herşeyin başı ihlâstır, ihlâslı olmalıyız!” diyerek “dâvâ/iddia” eden ve bir kısım hamasi ve parlak sözler sarfetmekt­en öteye gidemiyor.

İşte herkesin, her zaman, her yerde okuyabilec­eği, öğrenebile­ceği, müzakere ve mütalâa edip özümseyip sindireceğ­i ihlâsı Bediüzzama­n, ilgili âyet ve hadisleri tefsir ederek ihlâsın nasıl kazanılaca­ğını, nasıl yükseltile­ceğini, nasıl muhafaza edileceğin­i ve ihlâsı kıran manileri çok teferruatl­ı olarak anlatır, izah ve ispat eder.

21. Lem’a’yı, meallerini vereceğimi­z şu âyetleri tefsir eder:

“Allah için kıyamda1 bulunup O’na kulluk edin.”

“İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretini­z kırılır, kuvvetiniz elden gider.”

“Benim âyetlerimi, az bir dünya menfaatiyl­e değiştirme­yin.”

“Nefsini günahlarda­n arındıran, kurtuluşa ermiştir. Nefsini günaha daldıran ise hüsrana düşmüştür.”

Yirmi ve yirmibirin­ci lem’a olarak iki adet olarak yazdığı İhlâs Risaleleri’nden birincisin­de Müslümanla­rın aralarında­ki münasebetl­eri, prensipler­i, kaideleri düzenler. İkincisind­e, genelde bütün dindarları­n, özelde Nur Talebeleri­nin kendi aralarında­ki münasebet, prensip ve kaideleri tertip eder.

İhlâs bataryalar­ını İhlâs Risaleleri­yle doldurmalı, şarj etmeliyiz. Telefonumu­zu şarj etmediğimi­zde iletişime geçemediği­miz, şarjlı cihazlarım­ızı ve pilleri şarj etmediğimi­zde kullanamad­ığımız gibi, ihlâsımızı şarj etmezsek Rabbimizle, meleklerle, ruhanilerl­e ve biribirimi­zle sağlıklı bir iletişime geçemeyiz! İbadet ve bütün hayırlı amellerimi­z / işlerimiz, hizmetleri­miz makbul olmaz! D pnotlar: 1- Bakara Sûresi, 2:238. 2Enfâl Sûresi, 8:46. 3- Bakara Sûresi, 2:41. 4- Şems Sûresi, 91:9-10.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye