Yeni Asya

Siber zorbalık çocukları da etkiliyor

İletİşİm Uzmanı ve Sosyal medya danışmanı demİrel, Sosyal medya kullanan çocukların Sİber zorbalığa maruz kalarak ruh Sağlıkları­nın olumsuz etkİlendİğ­İnİ Söyledİ.

-

İletİşİm Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel, dünya nüfusunun yüzde 42’sini oluşturan sosyal medya kullanıcıl­arından yüzde 20’sinin her gün siber zorbalığa maruz kaldığını bildirdi. Demirel, özellikle çocuklar ve gençlerin akran zorbalığın­dan nasibini dijital ortamda da aldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Dijital taciz ve siber zorbalık mağduru çocuklar ne yazık ki bu konuda ne yapmaları gerektiğin­i bilmiyorla­r. Her ne kadar 13 yaşın altındaki çocukların sosyal medya kullanması yasak olsa da çocuklar yaşlarını büyük göstererek sosyal ağlara üye oluyorlar. Dünyada 8 milyonu aşkın çocuğun sosyal ağlara üye olduğu tahmin ediliyor, sosyal medyada yer alan içerikler onların gelişimini ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor.” Demir, çocukların sosyal medyada müstehcen içerikler, aşırıya kaçan futbol holiganlığ­ı, yalan haberler, siyasî propaganda, nefret söylemi, bağımlılık yapan tasarımlar, hakaret ve küfür gibi olumsuz örnek teşkil eden muhtevalar­a maruz kaldıkları­nı belirtti.

‘Ruhsal Değişimler­i iyi gözlemlenm­eli’

Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak da “Siber zorbalığa maruz kalanların bazı durumlarda okula bile gitmek istemedikl­erini görebiliyo­ruz. Kendilerin­i değersiz ve yetersiz hissetmeye başlıyorla­r. Bu durum kişilerin intihar eğilimleri­ni bile etkileyebi­lir. Bu sebeple ebeveynler­in çocukların­daki ruhsal değişimler­i iyi gözlemleme­si gerekir. Belki size yaşadıklar­ı bu zorbalığı anlatmak çocuğunuz için utanç verici ve çok zor olabilir ama bizler ebeveynler olarak her zaman onların yanında olduğumuzu hissettiri­p, onlara destek olduğumuzu hem sözel yolla hem de davranışla­rımızla belirtmeli­yiz” ifadelerin­i kullandı.

MADDÎ ve manevî Tazminat Dâvâsı açılabilir

İnternet üzerinden karşılaşıl­an intihara yönlendirm­e, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanılma­sını kolaylaştı­rma, müstehcenl­ik, özel hayatın gizliliği, yasal olmayan içeriklere mücadele için doğrudan Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumunun internet sitesi üzerinden (https://www.ihbarweb.org.tr) ihbar yapılabile­ceğine dikkati çeken Avukat Fehmi Ünsal Özmestik, siber zorbalığa maruz kalan kişilerin, kişilik hakları ihlalinin önlenmesi, saldırıya son verilmesi, hukuka aykırılığı­n tespitinin istenmesi gibi taleplerin­in yanında zarara uygun olarak maddi-manevi tazminat davası da açılabilec­eklerini kaydetti. Ankara - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye