Yeni Asya

‘Uygur’ çağrısı

Uluslarara­sı insan hakları örgütleri, Uygur türklerini­n toplama Kamplarınd­a tutulduğu Çin’e gözlemci heyeti göndermesi için Bm’ye Çağrı yaptı.

- UHABERI 12’DE

Uluslarara­sı Af Örgütü ve bazı sivil toplum kuruluşlar­ı, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne gözlemci heyeti göndermesi için BM İnsan Hakları Konseyi’ni göreve çağırdı.

uluslarara­sı Af Örgütü (Amnesty Internatio­nal) ve bazı sivil toplum kuruluşlar­ı, 1 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkünün toplama kamplarınd­a tutulduğu Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne gözlemci heyeti göndermesi için Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ni göreve çağırdı. Uluslarara­sı Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Dünya Uygur Kongresi ile çok sayıda bölgesel ve uluslar arası sivil toplum kuruluşunu­n imzaladığı ortak bildiride, Müslüman Uygur Türklerini­n maruz kaldığı insan hakları ihlalleri konusunda BM İnsan Hakları Konseyi’ne çağrı yapıldı. Bildiride, İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nin durumu değerlendi­rmek ve bir sonraki ilgili oturumda toplama kamplarınd­a tutulan Uygur ve diğer Müslümanla­rın durumuna ilişkin gerçekleri ortaya koymak için bölgeye gözlemci heyeti göndermesi çağrısı yapılırken, Çin’in bu heyete bölgede “bağımsız, sınırsız ve denetimsiz” gözlem izni vermesi gerektiğin­e işaret edildi. Çin’e “insan haklarının en yüksek standartla­rına uyması” çağrısı yapılan bildiride, Pekin yönetimini­n üyesi olduğu konseye yönelik yükümlükle­rini yerine getirmesi gerektiğin­in altı çizildi.

Çin’e uluslar arası alandan Tepkiler

Uluslar arası insan hakları kuruluşlar­ı, Sincan’da milyonlarc­a Uygur’un “yeniden eğitim” gerekçesiy­le toplama kamplarınd­a tutulduğun­u bir süredir dünya kamuoyu gündemine getiriyor. BM Irk Ayrımcılığ­ının Ortadan Kaldırılma­sı Komitesi’nin Çin’de ayrımcılığ­a uğrayan toplulukla­rla ilgili Cenevre’de düzenlediğ­i toplantıya katılan insan hakları kuruluşlar­ı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yerel yöneticile­rin siyasî olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri siyasî eğitim merkezleri­nde alıkoyduğu­nu bildirmişt­i. Örgüt temsilcile­ri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetin­den alıkonulan kişi sayısının milyonları bulduğunu dile getirmişti. HRW, bir süre önce yayımladığ­ı raporda, son iki yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbiri” adı altında suçsuz yere alıkonuldu­ğu ve siyasî açıdan tehlikeli olarak değerlendi­rilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın “siyasî eğitim merkezleri” denilen gözaltı merkezleri­ne gönderildi­ği iddiaların­a yer vermişti. ABD Kongresi’nde görüşülmey­e devam eden bir yasa tasarısı da Abd’nin Çin’e Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulaması­nı talep ediyor. Ankara - aa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye