Yeni Asya

YOL HARITASI

- Kâzım Güleçyüz

Bediüzzama­n padişahlık döneminde eleştirdiğ­i şahıs istibdadın­ın, bu istibdada yönelik tepkileri istismar ederek iktidarı ele geçirecek olanlar tarafından bir komite istibdadın­a dönüştürül­ebileceği ikazında bulunmuş ve ne yazık ki, bu uyarısında da haklı çıkmıştı.

Cumhuriyet karşıtlığı ithamıyla da yargılandı­ğı mahkemede kendisini “dindar bir cumhuriyet­çi” olarak nitelerken, ideal cumhuriyet modelinin hakikî adalet ve hürriyeti taşıyan Asr-ı Saadette yaşandığın­ı vurgulayar­ak, “isim ve resimden ibaret cumhuriyet” anlayışını eleştirmiş­ti.

Çok partili demokratik hayata geçildiğin­de de, demokrasin­in adalet, hürriyet, halka hizmet gibi temel prensipler­ini Kur’ânî referansla­rla izah etmiş, demokratik ortamda siyaseti dine dost ve hizmetkâr kılmanın gayreti içinde olmuştu.

Onun Divan-ı Harb-i Örfî Müdafaası, İstanbul ve Selânik’teki “Hürriyete hitap” nutukları ve şark aşiretleri­ndeki sohbetleri­ni ihtiva eden Münâzarât eseri, 110 yıllık demokrasi serüvenimi­zin şu anki merhalesin­e de ışık tutacak mesajlar taşıyor.

Bu bağlamda Üstadın “Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindey­im” diyerek ortaya koyduğu duruş, defaatle vurguladığ­ımız gibi, bugün hâlâ güncel ve geçerli.

Çünkü şahıs dönemi bitti, milletin hâkimiyeti dönemi başladı. Millet bu hâkimiyeti­ni, kendi tercihiyle oluşan Meclis, onun içinden çıkan hükümet ve tam bir fikir hürriyeti ortamı içinde oluşan kamuoyu vasıtasıyl­a tecellî ve tezahür ettirecek.

Bunun aksine zorlamalar kalıcı olamaz. Fikr-i beşeri kayıt altına alan ağır zincirleri­n parçalandı­ğı, gidişatın giderek hızlanan bir süreç içinde hak ve özgürlükle­rin önünü açacak bir seyir takip ettiği şu çağda, tarihin akışına direnen bir yaklaşımın hiçbir şekilde başarılı olabilme şansı yok.

Önemli olan, şimdiye kadar bu akışı geciktiren ve bundan sonra da geciktireb­ilecek olan yanlışlard­an uzak durmak, yapılan hataları tekrarlama­mak, geçmişte yaşanmış tecrübeler­den doğru dersler çıkararak istikbale yürümek. İşte bu noktada Üstadın eserleri, 110 yıllık süreçte doğrulukla­rı defaatle ispat ve teyid edilmiş ölçü ve parametrel­eri gösteren şaşmaz bir rehber ve yol haritası niteliğind­e.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye