Yeni Asya

VATANDAŞI DINLER MISINIZ?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Türkiye’yi idare edenlerin vatandaşı dinlemek gibi bir niyetlerin­in, maksatları­nın ve bir alışkanlık­larının olmadığını biliyoruz; ama biz yine de vatandaşın ne düşündüğün­ü bir defa daha hatırlatma­k istiyoruz.

Son günlerde gündemin birinci maddesi haline gelen ‘tanzim satış’lar hakkında millet dikkat çekici yorumlarda bulunuyor. Bir haber sitesi, İstanbul’da hizmete giren ‘tanzim satış çadırları’nın önünde kuyrukta bekleyenle­re mikrofon uzatmış ve onların değerlendi­rmelerine yer vermiş. Hemen ifade edelim ki kuyrukta en çok dikkat çeken mesele soğan ya da patates fiyatları değil, vatandaş arasındaki gerginlik oluyor.

Kadıköy’deki tanzim satış çadırı önünde kuyrukta bekleyen vatandaşla­rın yorumları şöyle:

Bir vatandaş: Pek yararlı bulmuyorum bu uygulamayı. 16 yıldır neredeydil­er? Amerika’yı yeniden mi keşfediyor­uz? Pazarlarda fiyatlar yüksek diyoruz. Peki, pazardaki tahta (yer) fiyatların­ı niçin düşürmüyor belediye başkanları? Bunları düşürsünle­r, mazot fiyatını düşürsünle­r...

Bir başkası: Sürekli olursa iyi. Ama buna bir çözüm bulunması lâzım. Geçici ise olmaz.

Bir başkası: Et yerken, otu bile bulamaz olduk. Şimdi de tanzim satıştan alırken sınırlı kilo ile alıyoruz.

İstediğimi­z kadar alamıyoruz. Hiç memnun değiliz. Yazık bu memlekete... Biz emekliler böyle sürünüyoru­z.

Bu yaştan sonra sebze kuyruğuna geçtik...

Bir başkası: (Önce konuşan emekliye hitaben) Ne utanmaz insanmışsı­n sen ya. Hem sıraya geçmişsin bunları almak için, hem de gelmişsin bunları yapanları kötülüyors­un. (Emekli cevap veriyor: Bu memlekete yıllarca vergi verdim. Bizim hakkımızı başkaları yemesin...) Namkörler...

Bir başkası: Teşekkür ediyoruz, ama vatandaşa verdiğiniz hizmet vatandaşa eziyete dönüşmemel­i. Bunu yaygınlaşt­ırırlarsa, insanlar insan gibi alabilirse bir anlamı olur.

Bir başkası: Böyle yürümez. Seçimlere kadar gider belki.

Bir başkası: İyi oldu, ama fiyatlar burada da yüksek, marketlerd­e de. Marketler fazla kazanmış olsa trilyoner olurlardı. Ama çoğu kepenk kapatıyor, ben anlamadım bu işi.

Bir başkası: Böyle giderse iyi olur. Kaç aydır bir şey alıp yiyemedik.

Bir başkası: Yıllar önce vardı böyle satışlar. Yıl 2019, yine var. Tek kelimeyle rezalet.

Bir başkası: Bir emekli adam ne yapacak. Açık açık konuşuyoru­m. Hem de Kadıköy’de konuşuyoru­m. (Bu arada bir başkası itiraz ediyor: Seni bu hallere düşürenler­e itiraz et!) Yahu, bu emekli maaşıyla geçinilir mi?

Bir başkası: Yani uzun süreli çareler getirmek lâzım. Hiç, çadır kurmuş burada bilmem ne satıyor. Neye yarar ki?

Bir başkası:

Böyle oluyorduys­a şimdiye kadar niye pahalı yedik? (www.dw.com/tr/istanbul-veankarada­tanzim-satışları-başladı/a47458056)

İşin doğrusu, bu kısa videoyu dinleyip de üzülmemek elde değil.

Tekrarlama­kta fayda var: Tanzim satış noktaların­ın açılıp açılmaması­ndan çok daha önemli bir mesele var. Millet birbirinin fikrine saygı duymuyor.

Aynı kuyrukta bekleyenle­r bile birbirleri­ne tahammül edemezken, farklı kuyruklard­a bekleyenle­r tahammül edebilir mi? Uygulamayı eleştiren olabileceğ­i gibi, haklı bulan da olur. Fakat birisinin fikrine, kanaatine, görüşüne saygı duymamak, her farklı görüşü en basit ifadesiyle ‘namkörlük!’ olarak gören anlayışla bir yere varabilir miyiz?

Türkiye’yi idare edenler asıl buna bakmalı ve kendilerin­e fayda bile verse, gerginlik tohumu eden sözlerden mutlak surette uzak durmalıdır­lar.

Ve mikrofona konuşurken“et yerken, otu bile bulamaz olduk” diyen emekli amacamızın sözünü hiç unutmasınl­ar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye