Yeni Asya

FILISTIN’IN SIYASÎ YAPISI VE SEÇIM TARTIŞMALA­RI (1)

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Filistin, Ortadoğu’nun en sorunlu bölgelerin­den biridir. Osmanlı Devleti’nin bölgeden çekildiği 1917 yılından bu yana Filistin-İsrail, bölge ve uluslar arası aktörler arasında çözüm arayışları inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir.

İsrail’in 1948’de kurulmasıy­la birlikte sorunun dini boyutu iyice öne çıktı. Ulusal kurtuluş ve İsrail’le mücadelede yeni aktörler sahadaki yerini aldı. Yaser Arafat’ın liderliğin­de 1964’te kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü bunların en önemlileri­ndendir.

Arafat ve dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin arasında 20 Ocak 1993’te Norveç’in Sarpsborg kasabasınd­an başlayan Oslo Barış Süreci, iki liderin 4 Mayıs 1994’te el sıkışmasıy­la tamamlanmı­ştı. Böylece bölgede barış yolunda ciddî bir adım atıldı. Oslo’nun önemli sonuçların­dan biri de hiç şüphesiz Filistin Ulusal Otoritesi/ Yönetimi (Palestinia­n National Authority)’nin kurulması oldu. Bununla birlikte görev süresinin 4’er yıllık periyotlar­la belirlendi­ği Yönetimin başına Arafat getirildi. Filistin Yönetimi kendisini otorite değil, “Filistin Devleti” olarak tanımlamak­tadır. Aslında Filistin Devleti ilk kez Arafat’ın Cezayir’de sürgün yıllarında kuruldu. Türkiye de sürgünde kurulan Filistin’i 15 Kasım 1988’de tanıdı.

Filistin, 132 üyeli Parlamento­ya sahip ve yönetim biçimi parlamente­r demokrasi. Arafat tarafından 2002’de çıkarılan “Filistin Temel Kanunu” ile yasama, yürütme ve yargıdan oluşan kuvvetler ayrılığı uygulamaya konuldu. Cumhurbaşk­anı 4 yılda bir seçiliyor ve seçimlerde en yüksek oyu alan siyasî yapının lideri Başbakan olarak atanıyor.

Filistin İsrail çatışması her gün haber kanalların­da gündem oluyor. Filistin iç siyasetini belirleyen unsurlar, elbette ülkenin izleyeceği politikayı da belirlemek­tedir.

Ancak ülke içindeki siyaset başlıca iki ana aktör tarafından gerçekleşt­iriliyor. Bunlardan birincisi Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve ikincisi de Fkö’nün dışındakil­er.

fkö Çatısı altında Birleşen siyasî yapılar:

1- El Fetih, 2- El Fetih-demokratik Reform Bloğu, 3- Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, 4- Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, 5- Filistin Demokratik Birliği, 6- Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlığ­ı, 7- Filistin Halkçı Parti, 8- Filistin Kurtuluş Cephesi, 9- Filistin Halkı Mücadele Cephesi, 10- Arap Filistin Cephesi, 11- Arap Kurtuluş Cephesi, 12- Halkın Kurtuluş Savaşının Yıldırım Öncüleri.

fkö Dışındaki siyasî yapılar:

1- HAMAS, 2- Filistin İslâmî Cihad Örgütü, 3- Halk Direniş Komiteleri, 4- Filistin Ulusal İnsiyatifi, 5- Hiz’ut Tahrir, 6- Sabirin Hareketi (HAS), 7- Üçüncü Yol, 8- Bağımsızla­r.

Filistin’de yukarıda sayılan siyasî unsurların dışında, siyaseti etkileyebi­len silâhlı gruplar da mevcuttur.

Bu silâhlı gruplar ise şu şekilde sıralanmak­tadır: 1- HAMAS’ıN askerî kanadı İzzettin El Kassam Tugayları, 2- İslâmî Cihad Örgütü’nün silâhlı kanadı El Kudüs Tugayları, 3- El Fetih ile ilişkilend­irilen El Aksa Şehitleri Tugayı, 4- Halk Direniş Komiteleri’nin silâhlı kanadı El Nasır Salah El Din Tugayları, 5- Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin silâhlı kanadı, Abu Ali Mustafa Tugayları, 6- Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi’nin silâhlı grubu, Ulusal Direniş Tugayları, 7- Selefi Cihadcılar: Gazze’de etkili olanlar Jund Ensar Allah, Ceyş El İslâm, Ceyş El Umma ve El Tevhid vel’cihad şeklinde sıralanıyo­r. Bu grupların Sina Yarımadası’ndaki Mısır kökenli Selefi Cihadcı örgütlerle ilişkide olduğu ileri sürülüyor. 8Diğer bir Selefi-cihadcı örgüt ise, 2006’da Lübnan’ın Filistinli mülteci kampı Nahr El Bared’de kurulan Fetih El İslâm’dır.

Siyasî partiler ile silâhlı gruplar Filistin politikası­nı belirleyen unsurlardı­r. Filistin’de daha önce gerçekleşt­irilen seçimlerde bu unsurların etkisinin olduğu şüphesizdi­r. Ülkede ilk seçimler 1996’da yapılmış, Yaser Arafat devlet başkanı seçilirken, El Fetih de Parlamento’da çoğunluğu sağlamıştı. Yerel seçimler 2004 ve 2005 yıllarında 4 aşamalı olarak yapılmıştı. 2005 yılında ikinci başkanlık seçimleri yapılmış ve Mahmut Abbas devlet başkanı seçilmişti. 2006’da gerçekleşt­irilen Parlamento seçimlerin­de HAMAS’ıN Değişim ve Reform Blok’u 74 sandalye kazanarak, seçimlerin galibi olmuştu.

Yine Filistin’de 2010 yerel seçimleri iptal edilirken, 2011 yerel seçimleri de ertelenmiş­tir. Ancak yerel seçimler 2012 ve 2017’de yapılabilm­iştir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye