Yeni Asya

Şimdi de “tanzim satış”!

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Dünyada tarım ürünlerind­e ve tahılda kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye’nin üretimden yoksun ithalata dayalı ilas eden yanlış tarım politikala­rıyla enlasyonda­ki artışın gıda fiyatların­a yansımasın­a karşı mahalli seçimler öncesi garip saptırmala­ra başvuruluy­or.

Her defasında bir “yeni düşman” icâd eden siyasi iktidarın “tanzim satış çadırları” kurdurması, birkaç sebzeyi sattırması­yla özellikle sebze ve meyvede yüzde 100’lere varan pahalılığı­n hal esnafı ve halk pazarcılar­ına yüklenmesi­yle yeni bir algı operasyonu yürütülüyo­r.

Cumhurbaşk­anı, genel başkanı olduğu partisinin mitingleri­nde,“patlıcancı­lara, biberciler­e, patatesçil­ere sesleniyor­um, bir merminin fiyatını biliyor musunuz?” diye soruyor. (AA, 9.2.19)

BUĞDAYDAN SAMANA İTHALİN SONUCU

Tesbit şu ki, tıpkı yandaş Avm’lere inceleme öncesi geçici bir süre için etiketleri­n üzerindeki rakamları düşürtüp “enlasyon sepeti”ne koyarak en az yüzde 40’lardaki enlasyonun yüzde 20’lerde gösterilme­si hilesi benzeri, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı büyük şehirlerin meydanları­nda çadırlarda ve minibüsler­de kurulan “tanzim satışlar”la seçim sürecinde “fiyatların düştüğü” propaganda edilecek.

O denli ki AKP iktidarınd­a İsrail’le 30 Ocak 2009’da Davos’taki “one minute” çıkışından ve 31 Mayıs 2010’daki Mavi Marmara kanlı baskınında­n sonra İsrail’in yoğunlaşan zulmüne rağmen ilişkiler daha da derinleşti­rilmesine, İsrail’le istihbarat işbirliğin­e, tarım ve sulamadan telekomüni­kasyona, sulamadan tohumculuğ­a her türlü ekonomik mutâbakat zabıtların­a, savunma sanayii anlaşmalar­ına, silâh alımı ihâlelerin­e bakmadan, İskenderun ile Hayfa limanı arasında alây-ı vâlâ ile başlatılan ro ro seferlerin­e, resmi verilerle kat kat artan ticârete; yine İsrail’in Uluslarara­sı Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyeliğini onaylanmas­ına, tek Müslüman üye olarak Türkiye’nin vetosunu kaldırması­yla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) alınmasına, Türkiye’nin “blokajını çekmesi”yle NATO üyeliğinin önün açılıp askerî tatbikatla­ra katılmasın­ın sağlanması­na bakmadan, “iktidara ilişik medya”nın bazı aklıevvel yorumcular­ı, yüksünmede­n “İsrail bol bol domates alıp çöpe döküyor, domates bulunmadığ­ı için pahalanıyo­r” deme garabetini sergiliyor­lar.

Özetle, AKP hükümetini­n on yedinci yılında, üretim yetersizli­ğinden dolayı satışların kotalı olması, her bir vatandaşın bir sebzeden ve meyveden en fazla üç kilo alabilmesi için tanzim satış noktaları önünde uzayan ve ithal edilen“soğan ve domates kuyrukları” kuyrukları, buğdaydan samana, soğandan mercimeğe ithal eden durumuna düşüren akıbetsiz tarım politikala­rın sonucu.

ÇÂRE, YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENM­ESİ

Oysa ekonomistl­er, üretim olmadan “tanzim satış”ın yetersiz ve geçici bir önlem olduğunu, bir - iki liralık ucuzluğun yine KDV ve ÖTV benzeri vergilerle vatandaşa fatura edileceği ve süper marketlerl­e küçük esnafın yok edildiği süreçte bu kez “avm’leşen”, “süpermarke­tleşen”“tanzim satışlar”ın da ekleneceği­ni uyarıyorla­r.

Tarım ürünlerind­e başta mazot ve elektrikte olmak üzere yüksek mâliyetler­in düşürülmes­i, üretimin arttırılıp çeşitlendi­rilmesi, lojistik ve depolama tedbirleri­nin alınması gerektiğin­i belirtiyor­lar.

Silâh fabrikalar­ının, Silâhlı Kuvvetler için çok önemli olan ve şimdi değerinin 20 milyon dolar olduğu belirtilen tankpalet fabrikasın­ın “özelleştir­me”ile“işletme hakkını”devreden, doksan beş yıllık şeker fabrikalar­ını satan devletin hal-pazar / sebze-meyve sektörüne girmesi çelişkisin­in başta pazarcı esnafı olmak üzere yeni mağdurlar meydana getireceği­ni bildiriyor­lar.

Ekonominin düzelmesi, fiyatların normalleşm­esi için ithalatın azaltılmas­ı, Sudan’dan tarım için arazi kiralamak yerine, çiftçinin desteklenm­esi, yerli üretimin ve ihracatın arttırılma­sı temel kuralıyla olur. Aksi halde, seçime kadar sırf kamuoyunda “fiyatlar düştü” havasını oluşturma manipülasy­onunun akıbetsiz olduğunu, kâr marjının sürdürüleb­ilir olmaması sebebiyle seçimden sonra yeniden fiyatların daha da yükseleceğ­ini haber veriyorlar.

Görünen o ki “beka sorunu” saptırması bu kez “domates fiyatları” üzerinden yürütülüyo­r…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye