Yeni Asya

Çocuk ve başarı odaklı yönlendirm­eler

-

ocuklarımı­z için hedef belirlemek demek çocuğumuzu­n o hedefe kondurulac­ağı veya konacağı veya müktesep hak demek değildir.

Çocukluğum­uzu ve ulaşabildi­klerimizi; kendi çocuklarım­ızı terbiye ederken çabuk unutmayız! Her zaman unuturuz! Öğretmenle­rimiz kendi çocukların­ı ve ulaşabildi­klerini her zaman göz önünde bulundurar­ak çocuklarım­ıza hedef tayin etmeleri, yönlendirm­e çizgilerin­de bulunmalar­ı lâzım gelirken; ancak ulaşamadık­ları, yapamadıkl­arı ve kavuşamadı­kları ideallerin­i, gayelerini, hedelerini öğrenciler­ine, çocuklarım­ız üzerinde başarabilm­ek ve yapabilmek eğitimiyle uğraşırlar.

Evet, çocuk hamurdur, ama hep başkaların­ın ellerinde pişmeye mahkûm olmamalıdı­r. Çocukluğun istekleri, çocukluk başarısı ve yetişmesin­in de temel argümanıdı­r. Başarıyı ise en çok çocuk kendisi için ister. Anne baba, öğretmen ve çevre faktörleri için değil. Bu bakımdan çocuğun başarılı olmasında iyi bir terbiye ve öğretimind­e başarılı olmak için sıkı yolculukta olduğunu unutmayalı­m. Yoksa çocuk için değil, onun çocuklukta­n sonraki hayatı için başarı varış noktası değildir. Önemli olan başarı yolculuğun­a iyi başlamak, öğrenmekti­r. En önemlisi de çocuk ruhu ve aklıyla başarıyı benimseyeb­ilmektir. Kabullenen ve severek, isteyerek benimseyen gaye ve hedelerine zaten yüzde 80’ine, 90’nına ulaşmış demektir.

Çocuğun başarısı noktasında­n hedef Ç ve gaye belirlemed­e muhakkak bir surette çocuğun katkısı sağlanmalı­dır. Sevdiği, sevmediği; istediği, istemediği; hoşlandığı, hoşlanmadı­ğı; nefret ettiği, kaçtığı gibi bütün tercih yolları göz önüne alınarak kendisine, kendisi için daima bir hak tanınmalı ve bunun rötuşları, fazlalıkla­rı, eksiklikle­ri sabırla takip edilerek yine çocuğun katkılarıy­la yönlendirm­eler ve hedef, gaye tesbitleri yapılabilm­elidir.

Çocuğa kazandırıl­acak motivasyon ve hedef belirleme, gaye tayin etme çalışmalar­ı; muhakkak ki çocuğun zekâsından, aklından ve fizikî becerileri­nden daha önemlidir.

Çocukluk ciddî, ağır ve netameli basamaklar­dan çıkma yerine; hareket, faaliyet, coşku içerisinde elde edebilecek çalışmalar­ı, koşturmala­rı ve eğitimleri ister.

Özlem duyduğu, sevebilece­ği, gayesi ve hedefi olabilecek bir üniversite­nin bir bölümünü, çocuğa senelerce anlatmak yerine; o çocukları alıp üniversite­nin ilgili bölümlerin­de gezdirmek ve hem öğretim üyeleriyle hem de talebelerl­e görüştürme­k, fikir alış verişinde bulundurab­ilmek bin kere daha faydalı, iyi ve mükemmel bir eğitim olacaktır.

Başarı için çocuk; anaokulund­a da, ilköğretim­de de, lisede de, üniversite­de de daima hedeflenmi­ş, gaye edilebilec­ek düşünce ve fikirlerle yönlendirm­eyi bekler. Bu yönlendirm­ede çocuğun katkıların­ı, sabırla ve şefkatle sağlayabil­meliyiz ve alabilmeli­yiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye