Yeni Asya

Hürriyet ve AHLÂK

- KÂZıM GÜLEÇYÜZ

Üstadın Beşinci Şuâ’da yaptığı izahlar, hürriyete hitabındak­i uyarılar bağlamında da dikkat çekici:

“Serkeş ve sarhoş ve sersem nefisleri başıboş bırakarak, hürmet ve merhamet gibi nuranî zincirleri çözer; hevesat-ı müteaffine (kokuşmuş hevesler) bataklığın­da birbirine saldırmak için cebrî (zorlamalı) bir serbestiye­t ve ayn-ı istibdat bir hürriyet vermek ile dehşetli bir anarşistli­ğe meydan açar ki, o vakit o insanlar gayet şiddetli bir istibdatta­n başka zabt altına alınamaz.” (Şuâlar, s. 512)

Üstad hürriyete hitabında diyor ki:

“Bu inkılâp, doğurduğu hürriyeti eğer meşveret-i şer’iyenin terbiyesin­e verse, bu milletin eski satvet ve kuvvetini ihya edecektir (diriltecek­tir). Eğer veba-yı ağraz-ı şahsiyeye müsadif olsa (veba gibi yayılan şahsî garaz ve düşmanlık hastalığın­a yakalansa), istibdad-ı mutlaka dönecek, o çocuk (hürriyet) ölecek.”

Demek ki, bu çerçevede doğru tarifi yapılmamış, ahlâkî ölçülerle sınırları tayin edilmemiş bir hürriyetin, her hal ve şartta, soyut bir kavram olarak dahi uzun ömürlü olabilmesi mümkün değil.

Kayıtsız şartsız, hele nefsin arzu ve isteklerin­e teslimiyet anlamındak­i bir “hürriyet” anlayışını­n getireceği sonuç ise, ürettiği anarşi ve kaosu kontrol altına almak bahanesiyl­e istibdada kendisini yine tahkim etme fırsatı vermesi oluyor.

İkinci Meşrûtiyet­le farklı bir virajı alan demokratik­leşme sürecinin, cumhuriyet ve çok partili demokrasi aşamaların­da da bir türlü rayına oturamamas­ı ve birbirini takip eden farklı istibdat versiyonla­rıyla sürekli kesintiye uğraması bundan.

Onun için, 110 yıl önce “İsrafil’in surunun ölmüşleri dirilten sesi”ne benzettiği hürriyet ve adaletin milleti yeniden hayatlandı­rdığını belirten Üstadın, “Sakın, sefahet ve lâubalilik­lerle tekrar öldürmeyin­iz” ikazı bugün de önemini koruyor.

Yine o dönemdeki makaleleri­nde dile getirdiği “İntizam-ı idareye şiddet-i ihtiyacımı­zdan yüz derece veya daha ziyade tehzib-i ahlâka (ahlâkı güzelleşti­rmeye) muhtacız. Bu da iksir-i diyanetled­ir”tesbiti de (Eski Said Dönemi Eserleri, s. 66) bunun çok veciz bir başka ifadesi.

Hürriyet için de önce ahlâk...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye