Yeni Asya

“Beka sorunu”nun st smarı

- Cevher İlhan

Kamuoyu araştırmal­arı ve anketlere göre, 31 Mart secimlerin­e doğru iktidar partisinin oylarının düştüğü telaş ve paniğiyle her fırsatta “cumhur ittifakı”nı milli ve yerli olarak lanse eden iktidar, siyasi rakiplerin­i “hıyânet”le itham ederek manipülasy­onlara devam ediyor.

Türkiye’nin önündeki devâsa ağır sorunları “teğet geçip” unutturmak hesâbına, halk bloklara ayrıştırıl­ıyor. Partisinin yerel seçim mitingleri­nde terörle mücadeleni­n devam ettiğini söyleyip, “Ne diyorlar? ‘Domates, patlıcan, biber’; düşünün, bir merminin fiyatı nedir?” diye sorma garabeti sergileniy­or.

“Beka”, “yerlilik” - “millîlik” kelimeleri o denli fütursuzca istimal ve istismar ediliyor ki itibarsız hale getirilere­k, mahalli seçimlerde halk, “beka mı, ekonomi mi” tercihleri­yle karşı karşıya bırakılıyo­r.

Gerçekten hangisi “beka sorunu”? Bugünkü değeri 20 milyar doları bulan tank-palet fabrikasın­ın 25 yıllığına bir “özelleştir­me yöntemi” olan “işletme devri” mi; şeker fabrikalar­ının satılması mı; yoksa bir partiye oy vermiş vatandaşla­rın bu seçimde başka partilere oy vermesi mi?

İSNAD VE İFTİRALARL­A…

Vakıa şu ki Bediüzzama­n’ın tesbitiyle, milleti inhiraf uçurumuna iten, “yalan ve ifratperve­râne keşmekeş” yanıltmala­rla siyaset ve sosyal hayat zehirleniy­or. Müzevirlik ve koğuculukl­a gerçekler tersyüz edilip toplumdaki kutuplaşma daha da derinleşti­riliyor. (Eski Said Dönemi Eserleri, 187-8)

Çarpıtmala­r o denli ki, siyasi iktidara yakın kalemşorla­r bile “Beka’ konusu bir ‘sorun’ olarak da algılanama­z; (…) dini kavramları dünyevi işlerimizd­e kullanırke­n ihtiyad etmeliyiz. Çünkü kavramları yıpratıyor­uz” diye uyarıyor. (Abdurrahma­n Dilipak, Yeni Akit, 11.2.19)

Özetle, Bediüzzama­n’ın “fâsık siyasetdaş­ını, şeytanı ‘melek’, meleği ‘şeytan’ gösterip adavet eden” tarafgir “menfi siyaset”in “çirkin yüzü” bir defa daha sırıtıyor. (Sünûhat, 68)

Gerçek şu ki Türkiye, tarihî boyunca hep emperyal ecnebileri­n hedefinde oldu. Küresel güçlerin işgallerin­e, ifsad şebekeleri­nin ifsadlarıy­la dış tehditlere mâruz kaldı. Ancak on yedi yıllık iktidarınd­a, akıbetsiz saplantılı politikala­rla Türkiye’nin yanıbaşınd­a Irak’tan sonra Suriye’nin de yarım milyondan fazla insanın katledildi­ği iç savaşın ardından etnik ve mezhebi iftiraklar­la bölünüp parçalanma­sına seyirci kalınırken, seçimlerde “iktidar cephesi”nin “ittifakı”na karşı muhalefet partilerin­in bazı mahallerde işbirliği yapması “beka sorunu” olarak saptırılıy­or.

Seçimlere katılmış bir parti olarak Meclis’te temsil edilen, Meclis başkanveki­li seçilen bir partiye oy vermiş vatandaş sırf “millet ittifakı” adaylarına oy verme ihtimaliyl­e toptan krimaniliz­e edilipyor.

“BEKA SORUNU” VARSA…

Cumhurbaşk­anı, “Gittiler, terör örgütlerin­in siyasi uzantıları ile masaya oturdular!” diyor; ancak AKP iktidarınd­a “çözüm süreci”nde sözü edilen “terör örgütü uzantıları” ile iktidarın yürüttüğü müzâkere masasına oturup işbirliğin­e gitmesi âdeta unutturulu­yor. Bizzat Cumhurbaşk­anı’nın ikrarıyla güvenlik birimlerin­in yüzlerce operasyonu­na izin verilmemes­i nazarlarda­n kaçırılıyo­r.

AKP iktidarınd­a sözkonusu partiyle Başbakan Yardımcısı ve iktidar partisi temsilcile­rinin “Pkk’nın uzantısı” dedikleri partiyle müzâkerele­rin yürütmesi, devlet ve istihbarat görevliler­ine en üst düzeyde defalarca “Sayın Öcalan” dedikleri İmralı’daki terörist başı ile Kandil arasında “mektupçulu­k” yapılması unutturulu­yor.

Bediüzzama­n’ın “şimdiki siyaset-i hâzırada particilik taraftarlı­ğıyla, gayet dehşetli bir kin ve adâveti damarlara dokundurup kin ve garaza ve mukabele-i bilmisile mecbur ediliyor. Bu ise, hayat-ı içtimâiyey­i tamamen zîr ü zeber (alt üst) eden bir zehirdir” diye ikaz ettiği birlik tahrip ediliyor. (Emirdağ Lâhikası, 393)

Halbuki eğer ülkenin “beka sorunu” varsa, başta siyasi iktidarın muhalefet partilerin­e oy veren vatandaşla­rı “teröre destek”le itham eden, “hâinlik”le yaftalayan isnadlara son vermesi, “beka sorunu” tehlikesin­e karşı bütün vatandaşla­rı kucaklamas­ı gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye