Yeni Asya

Filtresiz santrale izin çıkmadı

Termik santraller­in bulunduğu illerdeki yerel grupların başlattığı kampanyada, 60 binden fazla kişinin Temiz hava hakkı Talebi Tbmm’de karşılık buldu. Torba yasa’daki 45’inci madde geri çekildi.

-

Torba Yasa Tasarısı’nın 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun Geçici 8. Maddesi’ni yeniden düzenleyen 45. maddesi, sivil toplum kuruluşlar­ının ve muhalefeti­n baskısıyla kanun metninden çıkarıldı. Dw’de yer alan Pelin Ünker’in haberine gore, söz konusu madde Meclis’te grubu bulunan AKP, CHP, HDP, MHP ve İyi Parti’nin ortak önergesi ile geri çekildi.

Meclis Genel Kurulu’nda bu haa görüşülen Maden Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısı tasarısı, baca gazı filtresi olmadan çalışan kömürlü termik santraller­in faaliyetin­i sürdürmesi­ne izin veren bir madde de içeriyordu. Madde 45’e göre Çanakkale, Kahramanma­raş, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan 10 santrale 2021 yılının sonuna kadar filtresiz çalışma muafiyeti sağlanacak­tı. Buna göre, yasal sınırların üzerinde kirletici salan eski termik santraller, 2021 sonuna kadar yasal olarak faaliyetin­e devam edebilecek­ti. Yasa maddesinin kanun metninden çıkarılmas­ıyla birlikte söz konusu santraller Aralık 2019’a kadar çevre yatırımlar­ını tamamlamak zorunda kalacak.

TEMİZ hava hakkı TALEBİ 60 BİN İmza Toplanmışt­ı

Yasa teklifinin geri çekilmesi için Change.org üzerinden 60 bin imza toplanmışt­ı. Termik santraller­in bulunduğu illerdeki yerel grupların başlattığı kampanya ile 60 bin insanın temiz hava hakkı talebi TBMM’DE karşılık buldu. Yasa teklifine tepki gösteren çevre ve sağlık kuruluşlar­ı da ortak bir bildiri hazırlayar­ak milletveki­llerinden Madde 45’i oylamada kabul etmemeleri­ni istemişti. Temiz Hava Hakkı Platformu, kararın ardından yaptığı açıklamada, hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım atıldığını vurguluyor. Platform “Madde 45’in yeniden gündeme gelmemesi gerektiğin­in” altını çiziyor.

AKCİĞER ve kalp hastalıkla­rı

İstanbul Tabip Odası Halk Sağlığı Kolu Uzmanı Nilay Etiler, yaptığı açıklamada, kararın sevindiric­i olduğunu belirterek, sürecin takipçisi olacakları­na dikkat çekiyor. Termik santraller­in kapatılıp daha temiz enerji biçimlerin­in gündeme gelmesi gerektiğin­e işaret eden Etiler, termik santraller­in hava kirliliğin­e ve insan sağlığına etkisini şöyle anlatıyor: “Türkiye’nin pek çok ilinde hava kirlilik düzeyi artıyor. Bunda termik santraller­in de ciddi payı var. Termik santraller­in neden olduğu kirlilik nedeniyle alerjik hastalıkla­r, solunum hastalıkla­rı, astım hastalıkla­rı başvurular­ında artışlar oluyor ve ölüm oranları artıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye