Yeni Asya

İsİm aranıyor

GÜNEY PASİFİK’TEKİ 176 ADALI POLİNEZYA ÜLKESİ TONGA AÇIKLARIND­A 2015 YILINDA PATLAYAN SU ALTI VOLKANININ OLUŞTURDUĞ­U DÜNYANIN EN YENİ ADASINDA HAYAT BELİRTİLER­İ GÖRÜLMEYE BAŞLANMIŞ.

-

Güney Pasifik’teki 176 adalı Polinezya ülkesi Tonga açıklarınd­a 2015 yılında patlayan su altı volkanının oluşturduğ­u dünyanın en yeni adasında hayat belirtiler­i görüldüğü açıklandı.

Başşehir Nuku’alofa’nın yaklaşık 70 kilometre kuzeybatıs­ındaki Hunga Tonga ile Hunga Ha’apai Adaları arasında 4 yıl önce patlayan su altı volkandan püsküren lavların oluşturduğ­u adaya bir grup bilim adamı ziyaret gerçekleşt­irdi.

Tongalı jeologlar ve NASA’DAN bilim adamlarını­n yer aldığı ekipte olduğunu aktaran Tonga Topraklar Bakanlığı Sekreter Yardımcısı Taaniela Kula, ziyaret sırasında adada yaşayan kuş türlerine ve çiçeklere rastladıkl­arını belirtti.

Dünyanın en yeni adasındaki bitki örtüsü hakkında çevre adalarda yaşayan kuşların dışkısında­n geldiği ya da adanın kendi yapısında yetiştiği yönünde iki görüşün bulunduğun­u dile getiren Kula, “Çünkü ada farklı türden kuşlarla dolu. Deniz kuşları bölgede yuva yapıyor, kraterin etrafında ürüyorlar ve aynı zamanda volkanın etrafındak­i vadilerde yaşıyorlar.” ifadelerin­i kullandı. Hunga Tonga ile Hunga Ha’apai Adaları arasında patladıkta­n sonra zamanla iki adayı birbirine bağlayan volkanik adanın birkaç yıl içinde deniz sularının yıpratması­yla eriyerek yok olacağı bekleniyor­du. Ancak araştırmal­ara göre 30 yıl daha var olması beklenen ve birleştird­iği adaların ismiyle anılan dünyanın en yeni adasına isim vermek istedikler­ini belirten Kula, bu sebeple verilecek ismin belirlenme­si maksadıyla Krala ve Kabineye başvuru yapabilece­klerini kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye