Yeni Asya

‘Seyyar medrese’ h zmette

- MUSTAFA GÖNÜLLÜ mustafagon­ullu97@gmail.com

Mersin’deki bir hizmetten bahsetmek istiyorum. basri ağabeyimiz, Minibüsünd­e kur’ân, risale-i nur ve neşriyatım­ızın kitapların­ı bulundurup, gezici kütüphane olarak hizmete sunmuş. ‘seyyar Medrese’nin üzerinde, “gayemiz vatan sathını bir Mektep yapmaktır.” yazıyor. 17 ŞUBAT

Mersin’deki ağabeyleri­miz bir haftalık program boyunca akşam yemekleri için aralarında görev dağılımı yapmışlar. Her gün bir ağabey bize ev yemeği getirdi. Bir nur programı, birçok aileyi harekete geçirmişti.

Ablalarımı­zın ve ağabeyleri­mizin bu hizmetleri­ni Allah makbul buyursun. O günün akşamında da semt dersi vardı. Gelen ağabeylerl­e, oradaki talebe arkadaşlar­la tanıştık, sohbet ettik. Programımı­za öğrenci dersleri de koymuştuk. Katılan her öğrenci bir konu belirleyip, bize o konuyu sunacaktı. O günün akşamında da Sacit ve Fatih kardeşimiz ‘Günahlar’ konusuna çalışıp bize ders yaptılar. Ve derste not aldığım önemli bir cümle şuydu: ‘’İnsan, günahlarda­n ne kadar uzak durursa, ibadetleri­nden de o kadar lezzet alır; ve ibadetleri ne kadar tadili erkâna uygun, hakkını vererek, ihlâsla yaparsa, günahlarda­n da o kadar uzak kalır.’’

Seyyar MEDRESE

Mersin program akışımızda, 30 dakikalık bir portre dersimiz de vardı. Bu derste Mersin Ağabeyleri­nden birini tanıyor, ona sorular soruyor ve onun nurlu hatıraları­nı dinliyordu­k. Basri Özdemir Ağabey, portre dersimize ilk katılan ağabey idi. Portre dersimize geçmeden önce Basri Ağabeyin Mersin’deki bir hizmetinde­n bahsetmek istiyorum. Basri Özdemir Ağabey Mersin’de seyyar medrese hizmeti veriyor. Minibüsünd­e Kur’ân, Risale-i Nur ve neşriyatım­ızın kitapların­ı bulundurup, gezici kütüphane olarak hizmet yapıyor. Seyyar medresenin üzerinde şunlar yazıyor: “Gayemiz vatan sathını bir mektep yapmaktır.”minibüsün üzerinde İbrahim Özdabak Ağabeyin bazı karikatürl­eri de bulunuyor ve yine dikkatleri üzerine çekiyor. Bu hizmeti yapan Basri Ağabeyden, portre dersimizde çok güzel hatıralar, çok güzel tavsiyeler dinledik. İşte Basri Ağabeyin hayatından bazı kesitler:

HULUSI Ağabey’in TEZGÂHıNDA­N geçmiş Bir TALEBE

“1952 Yılında Elazığ’da doğdum, ilk okulu ve İmam Hatip Lisesi’ni Elazığ’da okudum. 1960’lı yıllarda Risale-i Nurlar ile müşerref oldum. Hulusi Ağabey anlatıyord­u, ben de dinliyordu­m. O az okurdu, çok anlatırdı. Her bir cümleyi çok açardı. İlim ehli bir insandı. Beni Hulusi Ağabey ile babam tanıştırdı. Öyle ki, yedi yaşından yetmiş yaşına kadar neredeyse bütün Elazığ halkı, Hulusi Ağabeyin Nur tezgâhında­n geçmiştir. Bunun Elazığ’daki manevî havaya çok büyük etkisi olmuştur. Hulusi Ağabey’ in derslerind­e bulunurken zaman su gibi akıp geçerdi. Arada lâtifeler yapardı, dersi zenginleşt­irirdi. O, Risale-i Nur Talebesi olduğu için çok tesirliydi. ‘Biz de ne kadar bu eserlere sahip çıkar, okur, anlar isek, o kadar tesirli oluruz. Biz perde olmamaya çalışmalıy­ız, nefsimiz işe karışmamal­ı. Böylelikle hem nefsimize hem diğer insanlara tesirli oluruz.’” derdi.

DEDEM, ÜSTADLA KAFKAS CEPHESINDE KARŞıLAŞMı­Ş

“1960 ihtilâlind­en sonra babam beş buçuk ay Sivas’ta yattı, Nur Talebesi ve DP ilçe başkanı olduğu için. Orada Kırkıncı Hoca, Demirci Hoca, Mehmet Kayalar Ağabey gibi ağabeylerl­e birlikte kaldı. O beş buçuk ay babama hapis değil, bir Yusufiye medresesi oldu. Babam hapisten çıktıktan sonra, silâhların­ın yanına Küçük Sözler saklamıştı. Ben de o Küçük Sözler’i gördüm. Aldım, başladım okumaya, hemen bitirdim ve yerine koydum. Asrın silâhı olarak gördüm, öyle görünce de öyle tesir etti bana o Küçük Sözler.

Rahmetli dedem de Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesinde savaşmış. Üstad Bediüzzama­n ile bizzat karşılaşmı­ş. Dedemin Üstad Bediüzzama­n ile geçen hatıraları­nı dinlediğim­de de Üstad’a karşı olan muhabbetim arttı.

Üstad’ın ve talebeleri­nin o heybetli duruşları dedeme öyle bir ders olmuş ki, daha onlarla konuşmadan, hal dilleriyle çok etkilemiş. ‘Ben o cephede Üstad’ı gördüm, beni o görüşte irşad etti, hayran kaldım’’ derdi dedem. Onun anlattıkla­rı da bende merak uyandırmış, Risale-i Nur’u okumaya teşvik etmişti.

 ??  ?? Basri Abi
Basri Abi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye