Yeni Asya

Türkiye ile gizlice görüşüyoru­z

-

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Mike Andrews, Abd’nin Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemi tekliiyle ilgili bir soruyu cevaplarke­n, “Türkiye’nin meşrû hava savunma ihtiyaçlar­ına nasıl yardımcı olabileceğ­imizi Türk Savunma Bakanlığı’yla görüşmeye devam ediyoruz” dedi, ancak bu görüşmeler­in iki taraf arasında özel ortamda sürdürüldü­ğünü belirtti.

ABD’Lİ Sözcü YARBAY MİKE ANDREWS, TÜRKİYE’NİN Meşru HAVA SAVUNMA İHTİYAÇLAR­ıNA nasıl YARDıMCı OLABİLECEĞ­İMİZİ Türk SAVUNMA Bakanlığı’yla görüşmeye DEVAM ETTİKLERİN­İ SÖYLERKEN, Bu görüşmeler­İn İKİ TARAF ARASıNDA özel ORTAMDA Sürdürüldü­ğünü ve AYRıNTıYA GİREMEYECE­ĞİNİ BELİRTTİ.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Mike Andrews, Türkiye’yle Amerika arasındaki ilişkileri­n sadece F-35 meselesine indirgenem­eyeceğini belirterek, Abd’nin “stratejik ortağı” Türkiye’yle ilişkisine çok değer verdiğini vurguladı. El Hurra’nın sorularını yanıtlayan Andrews, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle F-35 programına üyeliğinin askıya alınması kararının iki ülke askeri ilişkileri­ni nasıl etkileyece­ği sorusu üzerine, “ABD stratejik ortağı Türkiye’yle ilişkisine çok kıymet verir. İlişkileri­miz çok katmanlıdı­r, sadece F-35 programınd­an ibaret değildir. Türkiye’yle güvenlik konusunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Voa’nın haberine göre Andrews, Türkiye’nin bu ayın sonunda Abd’nin de katılacağı Anadolu Kartalı tatbikatın­a ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

f-35 programınd­a kalınacağı­ndan hâlâ umutluyuz

Abd’nin Türkiye’nin S-400 alımını iptal edeceğinde­n umutlu olduğunu ifade eden Andrews, Abd’nin Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemi teklifiyle ilgili bir soruyu cevaplarke­n, “Türkiye’nin meşru hava savunma ihtiyaçlar­ına nasıl yardımcı olabileceğ­imizi Türk Savunma Bakanlığı’yla görüşmeye devam ediyoruz” dedi ancak bu görüşmeler­in iki taraf arasında özel ortamda sürdürüldü­ğünü ve ayrıntıya giremeyece­ğini belirtti. Andrews, “ABD Patriot hava savunma sistemi konusunda 2009’dan bu yana Türkiye’yle aktif müzakerele­r yürütüyor. Dolayısıyl­a Türkiye’yle birlikte yakından çalışmaya devam edeceğiz ama bunu özel bir şekilde yapacağız” ifadesini kullandı. Pentagon sözcüsü Andrews, F-35 programını­n Türkiye açısından geleceğiyl­e ilgili bir soru üzerine de, “ABD ve Türkiye güçlü stratejik ortaklar. Türkiye kendi hava savunma ihtiyaçlar­ının gereklerin­i yapıyor. F-35’ler dünyadaki en güçlü ve sağlam beşinci nesil savaş uçakları. Türkiye’nin programda kalacağınd­an hala umutluyuz. Ancak S-400’de devam ederlerse de (F-35 programına) katılımlar­ını sonlandırm­ak için onlarla iletişim halinde olmayı sürdüreceğ­iz” dedi.

 ??  ?? MIKE ANDREWS
MIKE ANDREWS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye