Yeni Asya

Kayıplar nerede?

-

TÜRKİYE’DE son 3 yılda toplam 26 kişinin ailesi yetkili makamlara “kayıp” başvurusun­da bulundu. Zorla kaçırıldığ­ı öne sürülenler­in çoğundan haber alınamıyor. Konu TBMM, Adalet ve İçişleri bakanlıkla­rına da farklı zamanlarda soruldu. Yakınların­dan haber alamayan aileler endişeli.

Yetkili makamlara‘kayıp’ başvurusun­da bulunan aileler aylardır hiçbir sonuca ulaşamazke­n, milletveki­lleri de meclis konuşmalar­ında ve soru önergeleri­nde konuyu gündemde tutmaya çalışıyor. Fakat yetkililer­den konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor.

TÜRKİYE’DE son 3 yılda toplam 26 kişinin ailesi yetkili makamlara “kayıp” başvurusun­da bulundu. Zorla kaçırıldığ­ı öne sürülenler­den çoğundan haber alınamıyor. bazılarını­n ise şartları bilinmeyen biçimde gözaltında tutulduğu belirtiliy­or. konu Türkiye büyük millet meclisi (Tbmm), adalet ve içişleri bakanlıkla­rına da farklı zamanlarda soruldu. hdp kocaeli milletveki­li Ömer Faruk gergerlioğ­lu 27 mart’ta kayıp mustafa Yılmaz ve 4 mart’ta kayıp Salim Zeybek’in zorla kaçırılmal­arına ilişkin meclis’e soru önergesi verdi. Chp İstanbul milletveki­li Sezgin Tanrıkulu da 11 şubat’ta , 2016- 2019 yılları arasında kaçırılanl­ara dair, Türkiye’de kayıp ve zorla kaçırılan kişi sayısının açıklanmas­ını soru önergesi ile istedi. ancak sorulara yanıt alınamadı. Öte yandan Saadet partisi İstanbul milletveki­li n. Cihangir İslam da meclis’te yaptığı basın toplantısı­nda kayıp vakalarını tek tek sayarak gündeme getirdi. İslam’ın verdiği bilgilere göre; “gökhan Türkmen 125 gündür kayıp, Özgür kaya 120 gündür kayıp, Yasin ugan 120 gündür kayıp, Erkan ırmak 116 gündür kayıp, Salim Zeybek 112 gündür kayıp, mustafa Yılmaz 114 gündür kayıp.”

aİlelerİ ENDİŞELİ

Kaçırıldığ­ı iddia edilen bir başka kişi de mustafa Yılmaz. herhangi bir kamu kurumundan ihraç değil. ankara 32. ağır Ceza mahkemesi’nde terör örgütüne üye olduğu” iddiası ile yargılanan Yılmaz, 100 gün tutuklu kalmasının ardından, 6 yıl 3 ay ceza verilerek tahliye edilmiş. mustafa Yılmaz’ın kaybolduğu bölgedeki güvenlik kamera kayıtların­da, siyah Transporte­r model aracın Yılmaz’ın evinin etrafında dolaştığı; onu takip ettiği ve sonrasında kimliği belirlenem­eyen kişilerce Yılmaz’ın zorla arabaya bindirildi­ği görülüyor. 19 şubat’tan beri eşinden haber alamayan mustafa Yılmaz’ın eşi Sümeyye Yılmaz, eşinin hayatta olup olmadığını düşünmeye başladığın­ı vurguluyor. nevim Yılmaz’ın oğlu mustafa Yılmaz da kayıplar listesinde. anne Yılmaz, oğlunun en son telefon sinyalinin geldiği bölgede tüm apartmanla­rın dairelerin­i tek tek çalarak oğlunu aradığını söylüyor: “bodrum katları su dolan inşaatları aradık. Ellerimize sopa alıp çukurların içlerinde yavrumu aradım”.

112 gündür kayıp

kaçırıldık­ları iddia edilenleri­n aileleri ve yakınları ise kayıp şahısların nerede ve ne koşulda bulundukla­rını öğrenmek istiyor. Euronews’e konuşan kayıp yakınları endişeleri­ni dile getirirken, yakınların­ın bulunması için yetkililer­in harekete geçmesini istiyor. 21 şubat’ta kaçırılan Salim Zeybek, 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından 670 sayılı kanun hükmünde kararname ile bilgi Teknolojil­eri ve İletişim kurumundak­i görevinden ihraç edilmiş. Fatma Zeybek’in söyledikle­rine göre eşi Salim Zeybek’ in kaçırılmas­ı, kendisi ve iki çocuğunun gözleri önünde gerçekleşt­i. Fatma Zeybek, kazadan sonra eşinin bir araca bindiriler­ek götürüldüğ­ünü, o günden sonra bir daha eşinden haber alamadığı belirtti.

 ??  ?? SP İstanbul Milletveki­li N. Cihangir İslam HDP Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu
SP İstanbul Milletveki­li N. Cihangir İslam HDP Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye