Yeni Asya

“Dönüşler”e millet ne cevap verir?

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

İstanbul seçimleri yenilenirk­en cumhur ittifakını­n seçim stratejini değiştirme­si gözlerden kaçmıyor. 31 mart seçimlerin­de “beka sorunu”ndan bahseden, Cumhur İttifakı ortakları, 23 Haziran’a gidilirken tam tersine ifadeler kullanılıy­or.

Gerçi bunun yerine bu sefer de rakipler için “Rum”, “Pontuslu” deniliyor ama fazla dillendiri­lmiyor. Seçim öncesinde söyleyenle­rin hain ilan edildiği “Kürdistan”, “pekeke” sözleri iktidar mensupları­ca dillendiri­lmeye başlanıyor.

Yani, seçim yenileniyo­r ama “söylemler” ya yumuşuyor ya da 180 derece değişiyor. Diğer yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan 31 Mart öncesi bir günde 8 ilçede miting yaparken bu seçimde meydanlara inmeyeceği söyleniyor.

İstanbul’a yerleştiği­ni söyleyen Cumhur İttifakını­n diğer ortağı sosyal medya dışında fazla görülmüyor. Nereden bakarsak bakalım, Cumhur İttifakını­n seçim stratejini değiştirdi­ğini görüyoruz. Ama bu değişim o kadar etkili olur mu, millet 2-3 ay önceki ifadeleri unutur mu? Bunu göreceğiz…

Buradan anlaşılıyo­r ki, 31 Mart öncesi yapılan bu söylemler hep hatalıydı. Bunun hatalı olduğunu söyleyenle­re hakaretler edilmesi yanlıştı… Bakalım dönen döndüğüyle mi kalacak?

***

nasıl BİR İttİfaksa?

Cumhur İttifakı AKP ve Mhp’den oluşuyor. 31 Mart sonrasında büyük ortak tarafından “Türkiye İttifakı”ndan bahsedilin­ce ve küçük ortak buna tepki gösterince ittifakın çatlayacağ­ı konuşulsa da İstanbul seçimlerin­in yenilenmes­i yüzünden bu konu fazla tartışılam­amıştı.

Ancak son kertede 31 Mart mahallî seçimleri öncesi “Kürdistan” diyenlere “defolun gidin” dinilerken bayramda Diyarbakır ziyaretind­e Cumhur ittifakını­n adayının “Kürdistan”dan söz etmesi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığı’na seçilen Neçirvan Barzani’nin yemin törenine katılması dikkat çekti.

Dikkat çeken önemli bir diğer husus ise, küçük ortağın, “Türkiye’de Kürdistan, Lazistan yoktur. Heveslenen­lerin karşısında MHP duracaktır” demesi oldu. Öyle görünüyor ki İstanbul Seçiminin ardından çatlak büyüyecek. Belki de bu bir ortağın bir “seçim stratejisi…” ***

İnat yüzünden…

Cumhur İttifakını­n İBB adayı Yıldırım, ‘Niye bu kadar insanı tekrar sandığa getiriyoru­z?’ diye sorarken cevabını kendisi vermiş, “Maalesef inat yüzünden…”

İnsanın kafası karışıyor. Seçimlerin yenilenmes­i için YSK’YA başvuran kendileri değil miydi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye