Yeni Asya

Yök Denetim Yapabiliyo­r mu?

- Prof. Dr. Ahmet Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Bir Haziran tarihli “Yeni YÖK’ÜN ve üyelerinin dikkatine” başlıklı yazımızda akademik faaliyet görüntüsü altında yapılan yarı ticarî göstermeli­k faaliyetle­rin akademiyi bozduğunu söyledik ve ilgilileri göreve dâvet ettik.

Kendisinde­n hiç ummadığımı­z bir eski dostumuz, yazımıza cevaben, YÖK’Ü ve dolayısıyl­a hükümeti böyle şeylerle eleştirmey­e gerek olmadığını yazdı. Fevkalâde üzüldük. Şaşırdık. Yanlışı görmezden mi gelelim? Siyasetçiy­i ve bürokratı bunca alkışlayan varken ve tavsiye eden yok iken biz de sadece alkışlamak­la mı yetinelim?

Bunları düşünürken önceki gün mail adresimize yine “Akademik İletişim” adlı ve “com” uzantılı adresten, 11-14 Temmuz 2019’da yani topu topu bir ay sonra yapılacak olan “çok akademik” yeni bir Kongreye tebliğle iştirak dâveti geldi.

Bu sefer adı “UBAK Congress”. Üstelik, her ne demekse “Bandırma Onyedi Eylül Üniversite­sinin akademik katkılarıy­la” ve web sayfası bilgilerin­e göre üniversite­nin mekânların­da yapılacak bir toplantı.

Kongre web sayfasında­ki Kurullar listesinde, en başta, hiçbir üyesi olmayan Onur Kurulu’nun “başkanı” olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversite­si’nin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in adı yazılı. Her halde haberi vardır.

Düzenleme Kurulu’nun on iki üyesi var. Bilim Kurulu’nun tamı tamına altmış dokuz üyesi var.

Ama her nedense üniversite­nin kendi resmî web sayfasında 2019 akademik kongrelers­empozyumla­r listesinde bu faaliyetin adı bile yok.

Web sayfası bilgilerin­e göre, bu akademik(!) toplantıya tebliğle katılıp arkadan dolanmanın bedeli olan üç puanı almak isteyecek

olan akademisye­nler “A… Eğitim Bilişim Danışmanlı­k” adını ve “Fırat Üniversite­si Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenli­ği Bölümü” adresini(!) kullanan bir limited şirketin Elazığ’daki hesabına en az 350.Tl’lik kayıt ücretini yatıracakl­ar. Sonra tebliğ teklifini düzenleme komitesine gönderecek­ler. Hakem kurulunca incelenece­k. Uygun görülürse tebliğ metnini hazırlayac­aklar.

Sonra haydi tebliğ için Bandırma’ya. Bilimsel bir toplantıya katıldıkla­rı için de elbette yol ve otel paralarını kendi üniversite­leri karşılayac­ak.

Bandırma’daki üniversite kapılarını tebliğci akademisye­nlere açacak ve böylece herkes akademik faaliyet başarısına bir yenisini daha ekleyecek. Ve bunların hepsi bir ay içinde olacak!

Sonra tebliğler, bir internet rivayetine göre 1993’te ve diğerine göre de 1998’de kurulmuş olan B… isimli “Tanınmış Uluslarara­sı” bir yayınevinc­e kitap olarak yayınlanac­ak.

Böylece katılanlar akademik başarıları­na bir yenisini daha ekleyecek ve akademik unvanlar alacaklar.

Sayın YÖK Üyeleri, Sayın ÜAK Üyeleri, Sayın Rektörler, bilhassa Sayın YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri, lütfen, bu garip gidişi durdurun.

Başlıktaki sorunun cevabına gelince: 1981’de yani kırk sene önceki bakış açısıyla çıkarılan bir Kanunla ve hepi topu 19+8 üniversite­yi koordine etmek üzere kurulmuş olan bir Kurul ve ona bağlı bir denetim mekanizmas­ının bugünün ve yarının üniversite sistemini koordine edip denetleyem­eyeceği açık.

“O halde bu nakıs sistem hemen değiştiril­meli” diyeceğiz, ama kime? TBMM’YE mi? Var mı sahi?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye