Yeni Asya

akp: nereden nereye?

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Demokrasi, millî irade, hak ve özgürlükle­r, hukukun üstünlüğü söylemleri­yle iktidara gelip bir süre öyle devam eden Akp’nin, bilhassa Erdoğan önce cumhurbaşk­anı, sonra “başkan” olduktan sonra geldiği yer tamamen farklı.

Davutoğlu’nun da belirttiği gibi özgürlükçü söylemin yerini devletçi, statükocu, güvenlikçi ve beka endişeleri­ne dayalı bir söylem aldı. Bu söylemle beraber eylem de.

Bir yere kadar “milletin adamı” diye lanse edilen Erdoğan’, gelinen noktada tamamen “devlet dili” kullanarak yola devam ediyor.

PKK terörüyle mücadeleyi “etkisiz hale getirilen terörist” sayısı ile ölçüyor. Her şehit haberi sonrasında, “Onlardan da misliyle şu kadarını temizledik” demesine iyice “alıştık.”

İktidarını ve birçok kritik dönemeci aşmasını onların aktif desteğine borçlu olduğu bir hareketin mensupları­nı bir anda bir numaralı tehlike ve düşman ilân etme sürecindek­i söylemleri de bunun çok çarpıcı örnekleri.

Hâlâ aydınlatıl(a)mayan ve cevapları veril(e)meyen soru işaretleri­yle dolu, o yapının ve orayla irtibatlı bazı kişilerin de çok kötü bir şekilde kullanıldı­ğı meş’um, karanlık ve esrarengiz 15 Temmuz olayı gerekçe gösteriler­ek başlatılan 20 Temmuz OHAL sürecinde yapılanlar­la tam bir kıyım boyutuna vardırılan operasyonl­arın işaret fişeği Ağustos-2004 MGK kararı ile yakıldı, ama uygulamaya geçirilmel­eri için tam dokuz yıl sonra 2013 sonunda start verildi.

Sonraki gelişmeler devam ederken birçok kez dikkat çektiğimiz gibi, Erdoğan sürekli MGK kararların­a ve kırmızı kitap olarak da anılan Millî Güvenlik Siyaset Belgesine atıf yaparak konunun bir devlet politikası haline geldiğini vurguladı. Vaktiyle aynı MGK ve gizli anayasalar­da tehdit olarak gösterilen bir siyasî hareketin öncü isminin, şimdi böyle bir noktaya getirilmes­i manidardı.

Bu keskin değişim, daha evvel “Millet adına savcısıyım” diyecek kadar sahipleniy­or göründüğü darbe davaları fos çıkıp, o davalarda kesin hüküm giymiş olanların dahi salıverilm­esi ile eşzamanlı olarak şekillendi. Gelinen nokta bu sürecin neticesi.

(Bütün bu olup bitenlerin arkaplanı, 28 Şubat’ta bile yapılamaya­nların hukukun en temel ilkeleri tamamen askıya alınarak AKP’YE yaptırıldı­ğı, cemaat cenahındak­i vahim yanlışlar, işin diğer cemaatlere bakan boyutları “Cemaat ve İktidar” adlı kitabımızd­an okunabilir.)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye