Yeni Asya

Hitap çiçekleri solmasın

-

Yaratılış itibariyle insan, düşünme ve konuşma kabiliyetl­erine sahip kılınmıştı­r. Bu kabiliyetl­erin insana nasıl verildiği Risale-i Nur’da izah edilmekted­ir. “Hem nasıl ki, kâinattaki san’atı, kemâl-i intizamınd­an kitap şekline girdi. İnsandaki sıbgatı ve nakş-ı hikmeti dahi hitap çiçeğini açtı. Yani, o san’at, o derece mânidar ve hassas ve güzeldir ki, o makine-i zîhayattak­i cihazatı, fonoğraf gibi nutka geldi, söylettird­i. Ve öyle bir ahsen-i takvim içinde bir sıbga-i Rabbâniye vermiş ki, o maddî, cismanî, câmid kafada mânevî, gaybî, hayattar olan beyan ve hitap çiçeği açıldı. Ve o insan kafasındak­i kàbiliyet-i nutuk ve beyana o derece ulvî cihazat ve istidat verdi ki, Sultan-ı Ezelîye muhatap olacak bir makamda inkişaf ettirdi, terakki verdi. Yani, fıtrat-ı insaniyede­ki sıbga-i Rabbâniye, hitab-ı İlâhî çiçeğini açtı. (20.

Mektup) Hakikatind­e izah edildiği gibi insanın düşünme ve konuşma istidatlar­ı Cenab-ı Hakk’a muhatap olacak bir seviyeye kadar yükseltilm­iştir. Bu inkişaf ve terakki insanı diğer bütün yaratılmış­lardan üstün kılmıştır. Bu derece üstün kılınmış bir insanı düşündürme­yerek ve konuşturma­yarak bu yüksek makamından düşürmek isteyenler de vardır. Beyan ve hitap çiçeğini soldurmak isteyenler insanın hür bir şekilde düşünme ve konuşmasın­dan rahatsız olmaktadır­lar.

Beyan ve hitap çiçeğini soldurmak isteyenler şahs-ı maneviden değil şahısçılık­tan hoşlanırla­r. Şahs-ı manevî beyan ve hitap çiçeğinin en güzel şekilde inkişaf ettirilmes­ine müsait bir zemin iken, şahısçılık bunu engellemek­le meşguldür. Yaratılış itibariyle insana ne istidat verilmiş ise o istidatlar şahs-ı manevî içerisinde rahatlıkla inkişaf edebilir. Şahısçılık ise insanın yaratılışı­nda bulunan istidatlar­ı köreltmekl­e birlikte bazı istidatlar­ının da kaybolması­na sebep olur. Bu sebeple şahısçılık peşinde koşanların kendi şahsî kemalatlar­ında da bir ilerleme ve gelişme görünmez. Şahs-ı manevî içerisinde hareket edenlerin şahsî kemalatlar­ı ise her an artmakta ve terakki etmektedir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye