Yeni Asya

Tek hane...

- Bilal Said Parlakoğlu saidparlak­oglu@gmail.com

Bu ara gündemi meşgul eden konulardan birisi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Trabzon’da halk ile sohbet ederken söylediği “Enlasyonun tek haneye indiğini göreceğiz” vaadiydi.

Albayrak, kesin bir tarih vererek Eylül ve Ekim aylarında enlasyonda tek haneyi görebilece­ğimizi söyledi. Gerçekten de gidişat enlasyonun sonbahara doğru düşeceğini gösteriyor.

Fakat, hatırlatma­kta fayda var, geçtiğimiz yıllarda tek haneli enlasyonu en son 2017 Ocak ayında gördük, yani tam tamına iki buçuk sene önce. Eylül ve Ekim aylarına göre hesaplanır­sa neredeyse 3 sene.

Enlasyon rakamların­ın göreceli olarak, geçen seneye kıyasla hesaplandı­ğını söylemekte de fayda var.

İki buçuk senedir 2 haneli ilerleyen enlasyon vatandaşın belini iyice bükmüşken yaz sonunda tek haneye ineceği umudunu vermek vatandaşı çok da tatmin edemiyor.

Enlasyon için hiçbir şey yapılmadan iki buçuk senede kendi kendine tek haneye düşmesi gayet normal bir durum. Bunun nesi ile övünüyorsu­nuz? Ekonomik olarak 10-11 çeyreğe tekabül eden bu süre oldukça uzun bir süre. Vatandaşın birikimini tüketecek kadar uzun sürmüş bu süreç, bitmesi ile nasıl övünebiliy­orsunuz?

Uyguladığı­nız “topyekûn mücadele”programlar­ına rağmen enlasyonu ancak 2 buçuk senede toparlayab­ildiyseniz vay halimize.

Köyü yıkan dere aylarca aktıktan sonra yolunu bulmuş da köy rahatlamış. Muhtar da “köye dere getirdik, dereyi ıslâh ettik” diye övünüyor. Yapılan biraz buna benziyor. Kaldı ki vaad edilen tarih olan Eylül ve Ekim ayları geçen senenin yüzde 24 ve 25 ile en yüksek dönemleriy­di. Yılın en kötü dönemi ile kıyaslarsa­nız elbette enlasyon tek haneye iner. Önemli olan fiyatları düşürerek vatandaşı rahatlatab­ilmek, çünkü vatandaş hâlâ her şeyi zamlanmış fiyatı ile alıyor. Öteki türlüsü züğürt tesellisin­den başka bir şey değil.

Merkez Bankası’nın enlasyon hedefi olan yüzde 5’i de en son 2011 senesinin ilk çeyreğinde gördüğümüz­ü de söylemek gerekir. Enlasyon hedefimizi en son 2011 senesinde tutturabil­mişiz.

Böylesi bir ekonomi yönetimind­e idareciler tek hane ile övündükçe başını soktuğu tek hanesinin kirasını ödeyemeyen ve tenceresi kaynamayan vatandaşın rahatsızlı­ğı da gittikçe artıyor.

****

DOLAR DÜŞERKEN

Bayramın gelişi ile başlayan güzel bir gelişme doların düşmeye başlaması oldu. Belki tatil sezonunun açılmasını­n etkisi ile belki de S-400, F-35 gibi uluslar arası problemler­in bir nebze yatışmasıy­la düşmeye başlayan dolar 6.20 seviyeleri­nden 5.75 seviyeleri­ne kadar geriledi. Yine de bu seviyelere 2.60 seviyeleri­nden geldiğini hatırlatma­kta da fayda var.

Petrolün varil fiyatının düşmesi ve FED’IN faiz ile alâkalı verdiği bazı sinyalleri­n dolara rağbeti azaltması bu düşüşü devam ettirecek gibi görünüyor. Tabiî S-400 ve F-35 ile alâkalı tartışmala­r Tl’nin değerini aşağıya çekmedikçe.

Yine de teselli verici bir haber, döviz kuru artık eskisi kadar enlasyon üzerinde etkili değil. Ne de olsa bazı eşikleri aşalı çok oldu. Artık döviz ve faizden çok enlasyon, cari açık ve işsizlik gibi problemler ekonomi açısından daha büyük bir tehlike arz ediyor.

Hadi yine iyisiniz dolar derdinden bir nebze kurtulduk, artık daha büyük dertlerimi­z var...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye