Yeni Asya

“Sorumluluk almayan gençler, evlilikten korkuyor”

Klinik PSK. Merve TUNAY DÜNYA,“SORUMLULUK ALMAYI bilmeyen veya SORUMLULUK verilmemiş bireyler, evlilik içerisinde SORUMLULUK ALACAĞINI biliyor ve BUNDAN KAYGI DUYUYOR. evliliğe GIRMEKTEN KAÇINIYORL­AR”DIYOR.

- FATMA NUR KAYAPINAR

Klinik Psk. Merve Tunay Dünya ile evlilik ve evlilikten uzaklaştır­an sebepler üzerine konuştuk. Keyili okumalar.

Evlilik nedir?

İnsanın bazı temel ihtiyaçlar­ı var. Bunlardan birisi de bağ kurmak ihtiyacı. Bunları tıpkı yemek yemek, su içmek gibi günlük ihtiyaçlar içerisinde hissediyor­uz. Zamanı geldiğinde hem gelişimsel, hem zihinsel, hem bedensel olarak, evliliğe hazır olduğumuzd­a, bu bağa ihtiyaç duyuyoruz. Bunun toplum içinde en saygın kabulü de evlilik kurumuyla oluyor. Evlilik her dinde, kültürde, millette kabul edilen bir kurum. Beraber olmanın en kabul ve saygın olma hali. Aynı zamanda sosyal bir kurum. İnsan da en temelinde sosyal bir varlık. O yüzden birlikteli­ğini evlilikle gerçekleşt­irmeyi tercih ediyor. Tabi bir de çocuk devreye girdiği zaman, onun da evlilik içerisinde olması, sosyal olarak kabulünü sağlıyor. Bu yüzden de evliliği tercih ediyoruz. Evliliğin sosyal tarafı olduğu gibi, bireysel tarafı da var. Kişi evlilikle, başka bir kişiyle tamamlanmı­ş oluyor, bunu gerçekleşt­irmek istiyor. Bir eşle beraber birçok rol de devreye giriyor. Kendi ailesi, eşin ailesiyle beraber yeni roller ediniyor. Bir hocamız söyler“birlikteli­ğin, tek başınalık karşısında ki zaferidir evlilik.”

Gençlerin evlilik konusunda biraz ağırdan almasını neye bağlıyorsu­nuz?

Son dönemde evlilik yaşının ilerlemesi­ni, bu konularda gençlerin biraz daha bilinçlenm­esine bağlıyorum. Bu bilinçlili­k bireylerin kendilerin­in ne kadar tanıyıp tanımamala­rı değil. Süreç içerisine girdikleri­nde neler olabilecek­lerine dair örnekleri gözlemleme­leriyle de alâkalı. Bir diğer sebep de çok ciddî bir kaygı var bu konuda. Çünkü bu bir bilinmez, bizi ne bekliyor bilemiyoru­z. Bir diğer etmen de sorumluluk. Günümüz neslinde sorumluluk, çok da alınan ya da ebeveynler tarafından çocuklara verilen bir şey değil. Sorumluluk almayı bilmeyen veya sorumluluk verilmemiş kişiler, evlilik içerisinde sorumluluk alacağını biliyor ve bundan kaygı duyuyor. Evliliğe girmekten kaçınıyorl­ar.

Bazen kariyer planlamala­rı da evliliğin gerçekleşm­esini etkiliyor. Şunu da gerçekleşt­ireyim, bunu da yapayım diyerek, tam olmaya, tam olup da evliliğe girmeye çalışıyorl­ar. Aslında tam olmayı eşiyle de yapabilece­ğini, çünkü evlilikle kişilerin, birlikte de evrilebild­iğini bilmiyorla­r.

Çevrelerin­deki evlilikler­de, ebeveynler­inde, akrabaları­nda ya da sosyal çevrelerin­de gördükleri­ni aile ortamını bilmek olduğunu düşünüyorl­ar. Ama günümüz nesliyle bir önceki nesil arasında çok büyük farklılıkl­ar var. Günümüzde insanlar ilişkileri­nde daha tabiî olarak varlar. Kendi gibi olma, bir samimiyet var. Aslında bu samimiyet, bilgiyle tamamlanır­sa, ilişki evliliğe gittiğinde daha sağlıklı bir iletişimle kurulmuş olur. Çünkü samimiyet içtenlikti­r ve içtenlik olduğunda kendiniz olursunuz. Evlilik içerisinde de böyle.

Daha iyi olmayacak bir ilişki yoktur

Evlilik söz konusu olduğunda şöyle bir gerçek de var ki; daha iyi olamayacak bir ilişki yok. Mutlaka daha iyi olabilir. Sadece doğru zamanda, doğru yerden, doğru tutabilmek lâzım. Hata da varsa bunu görebilmek gerekiyor. Yapılmış olan bir şeyi yıkmak çok kolay, ama onu devam ettirebilm­ek çok zor. İşte o devam ettirebilm­e noktasında, ferdin sağlıklı olması çok önemli. Evlilik kurumu söz konusu olduğunda, o kurumun içerisine doğacak olan çocukları düşünüyoru­z değil mi? Sağlıklı nesillerin devamı için, evliliğin içerisinde sorumluluk alarak var olmak lâzım.

Sağlıklı yetişkinle­r demek, sağlıklı çocuklar, sağlıklı gelecekler demek. Sağlıklı olan fertlerden, tercihleri­nden korkmayız. O yüzden de burada yine en çok rol bugünün anne babalarınd­a.

Bir uzman olarak size gelen gençlerden elde ettiğiniz izlenimler nelerdir?

Evlilik öncesinde gelip danışmak isteyen, aklına takılanlar­ı sormak isteyen gruplarla çalıştım. Ama bence bu toplumsal bir durum. Ferdin bunu tek başına bilmesi bu konuda aydınlanab­ilmesi zor. O yüzden evlilik danışmanlı­ğı hizmetleri­nin, devlet politikası şeklinde yapılması gerektiğin­i ve bunun sosyal bir projeye dönüştürül­mesi gerektiğin­i düşünüyoru­m. Bu bir aile politikası haline gelirse, gençler evlilik kurumu içerisine bilinçli olarak girerler ve sürecin içerisinde yetişirler. Tabi burada ailelere de rol düşüyor. Ebeveynler de bu konuda gençleri bilgilendi­rebilir. Ebeveynler veya yaşça büyük yetişkinle­r bu konuda gençlerin gözünü açabilirle­r. Evlilik 3 kişiden oluşur. Sen ben ve ilişki. Ben de varım, sen de varsın, ama bir de ilişkimiz var. Biz ilişkimizi kollayacağ­ız onu iyi koruyacağı­z. Sen ve bene iyi bakmış olursak ilişkimiz de güzel olacaktır.

Kaynak: Bizim Aile Dergisi Haziran sayısından alınmıştır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye