Yeni Asya

Bek r Berk ve Cem l Mer ç

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Geçtiğimiz 13 Haziran’da, beş sene arayla aynı gün vefat eden iki çok önemli ve tarihî şahsiyeti rahmet dualarıyla yad ettik.

Biri, 1992’de rahmet-i Rahman’a kavuşan Bekir Berk. Bediüzzama­n’ın, Nur Talebeleri­nin ve Yeni Asya’nın unutulmaz avukatı ve Mustafa N. Polat’tan sonraki başyazarım­ız.

Bizzat Üstadın vekâlet verdiği bu kahraman hukukçu, Üstadın vefatından sonra kendisini Nur davalarına adadı. Türkiye’nin neresinde bir dava varsa, kar-kış demeden, en zorlu engelleri aşarak yetişti ve müthiş savunmalar­ıyla hep beraat almayı başardı.

Kürsüdeki hâkim ve savcıları da derinden etkileyen heybet ve belâgatıyl­a ün salmıştı.

71 muhtırasın­dan sonra Balıkesir’de bir Nur sohbetinde gözaltına alınıp, İzmir Sıkıyöneti­m Mahkemesi’nde o da yargılanmı­ştı.

Sonra Yeni Asya’da sağlam bir muhakemeye dayanan vurucu başyazılar­ı yayınlandı.

Şartların gitmek zorunda bıraktığı Arabistan’dan, 1989 sonunda tedavi için döndü.

Havaalanın­da heyecanla karşılayan­lar arasında biz de vardık. Sonra hastanede ziyaret edip Köprü için mülâkat yapma isteğimizi ilettik. Evvelce yaptırdığı manidar bir konuşmanın kaydını verdi. Deşifre edip Köprü’ye “Zafer bizimdir” manşetiyle kapak yaptık. 3 Ocak darbesinde­n önceki son Köprü’ye. Cemil Meriç’e gelince. Adını ve onunla devam eden özel temasları 1977 güzünde üniversite tahsili için İstanbul’a geldiğimde Muhsin Demirel’in anlattıkla­rından öğrendim.

Demirel’in yanı sıra Necmeddin Şahiner, Mehmet Paksu, Rüştü Onduk gibi arkadaşlar da “Cemil Hoca”ya gidip risale okuyorlard­ı.

Çok okumaktan gözlerini kaybeden Meriç, bir kültür ve tefekkür deryası olarak, ömrünün son demlerinde tanıdığı Risale-i Nur için muhteşem üslûbuyla çarpıcı tesbitler yapıyor ve hepimizi heyecanlan­dırıyordu.

“Said Nursî Deccallere meydan okuyan imanın remzi. Cesarete susayan insanımız, an’anevî irfanının bu pervasız temsilcisi­nden, asırlardır aradığı ihlâsı, feragati, bir dava uğruna nefsini feda etme celâdetini de buldu. Kitapları tahkikî imanın kalesi” gibi.

Önceki yıl rahmet-i Rahman’a kavuşan ünlü sosyolog Prof. Dr. Şerif Mardin’in ilgi ve dikkatini Bediüzzama­n’a çeviren ve o eserin yazılmasın­a vesile olan da Cemil Meriç’ti.

Hepsini tekrar rahmetle yad ediyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye